Usage of high quality forage that enhances the production efficiency in the livestock industry is a quite important issue. During a famine period or when it is unavailable to reach fresh forage due to seasonal factors, the ensiled forage becomes a vital role for feeding ruminants. Lactic Acid Bacteria (LAB) is the most important microorganisms in silage for desired fermentation. In this work, LAB isolation in epiphytic flora from diverse field forage crops and ecologies in Turkey were made in order to determine their fermentative capacity and to develop a high-quality silage inoculant. For this purpose, the forage crops were collected from several rangelands from different altitudes of 39 to 1516 m and isolations were made from both fresh forage and ensiled material. Total acid production capacities of isolates were determined and 70 isolates were selected in terms of acid zone creation in growth media containing CaCO3. Then, LA production levels in MRS broth media of isolates were determined and final 10 isolates were selected for inoculation trials. Also, morphological, physiologic, biochemical properties of selected 10 isolates were analyzed and identified by the BIOLOG kit on species level. Isolates that have outstanding properties about lactic acid productivity are left to use further inoculation research work.
§: MSc thesis, this study is financially supported by TUBITAK project number 110O694
Yüksek kaliteli yem kullanımı, hayvansal üretimi artıran en önemli konuların başında gelmektedir. Yemin kıt olduğu veya iklimsel nedenlerden dolayı kaliteli taze yem elde edilmesinin mümkün olmadığı dönemlerde, silolanmış yemler ruminant beslenmesinde hayati bir öneme sahiptir. Laktik asit bakterileri (LAB), silaj içerisinde arzu edilen fermentasyonun sağlanmasında en önemli rolü üstlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de farklı ekolojilerde yetişen yem bitkileri üzerinden LAB izolasyonu yapılmış, izolatların fermentatif özellikleri belirlenmiş ve silaj kalitesini geliştirebilecek izolatların seçimi yapılmıştır. Bu amaçla, 39-1516 m rakımlı bölgelerdeki farklı ekolojilerden yem bitkileri toplanmış ve aynı zamanda silajları yapılmış ve LAB bu materyallerden izole edilmiştir. Tüm izolatların toplam asit üretim kapasiteleri belirlenmiş ve CaCO3 içeren besi yerinde oluşan transparan alan dikkate alınarak, en yüksek oranda asit üreten 70 adet izolat seçilmiştir. Daha sonra, Malt Extract Agar (MRS broth besi yerinde geliştirilen izolatların, besi yeri içerisindeki laktik asit (LA) üretim miktarları belirlenmiş ve en yüksek LA üreten 10 izolat seçilmiştir. Ayrıca, bu 10 izolatın morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri incelenmiş ve BIOLOG kiti kullanılarak tanımlamaları yapılmıştır. Seçilen ümit var izolatlar daha sonraki inokulasyon çalışmalarında kullanılmak üzere stok solüsyonda saklanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2020 |
Submission Date | November 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 1 |