97 percent of all waters is salt water consisting of sea and oceans. Lettuce, which is a leafy vegetable plant which is very quickly consumed and potato consumed very much, can be used as a future’s model plant. Five different seawater concentrations (0%, 5%, 10%, 20%, 40%) were used in both lettuce and potato. The seedlings belonging to the curly lettuce Fiyonk were planted in pots and were irrigated with water containing different seawater concentrations when they reached 2-3 real leaf stages. In potato plants grown in tissue culture, MS media containing five different seawater concentrations were prepared and the growth status of the plants as a result of 45 days growth periods was investigated. According to the results of the study, 5 % (EC 3.2 dS m-1) and 10 % (EC 6.6 dS m-1) lettuce irrigated with seawater showed better plant growth. In potato, the best development was obtained by 5 % seawater application in Agria variety and by 10 % seawater application in 22-99-33. In controlled conditions, up to 15 % of seawater can be used successfully in lettuce. Culture containing 10 % (EC 6.4 dS m-1) seawater in potato increased the plant growth, and the number of nodes compare to control in tissue culture propagation.
Tüm suların %97’si deniz ve okyanusların oluşturduğu tuzlu sudur. Marul yapraklı bir bitkidir: Marulun hızlı bir şekilde ve patateste çok fazla tüketildiği için geleceğin iki model bitkisi olarak kullanılabilecek bitkilerdir. Patates ve marulda 5 Farklı seyreltilmiş deniz suyu konsantrasyonu (0, % 5, % 10, % 20 ve % 40) kullanılmıştır. Kıvırcık marul çeşidi Fiyonk’a ait fideler saksılara dikilmiş ve 2-3 gerçek yapraklı aşamaya geldiklerinde sulandırılmış deniz suyu ile büyütülmüştür. Doku kültüründe büyütülen patates bitkileri 5 farklı deniz suyu konsantrasyonu içeren MS ortamı hazırlanarak besi ortamında konulmasından sonra, 45 günlük büyüme periyodunda bitkilerin büyüme durumu araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre % 5 (EC 3.2 dS m-1) ve % 10 (EC 6.6 dS m-1) deniz suyunda büyütülen marul daha iyi bitki büyümesi göstermiştir. Patateste en iyi gelişme Agria çeşidinde % 5’te, 22-99-33 çeşidinde ise %10 deniz suyunda elde edilmiştir. Kontrollü koşullarda marulda %15 deniz suyu başarılı bir şekilde kullanılabilir. Patateste doku kültürü ile çoğaltmada; kültür ortamında % 10 (EC 6.4 dS m-1) deniz suyu, bitki büyümesini ve boğum sayısını kontrole göre artırmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2020 |
Submission Date | March 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 1 |