Research Article
BibTex RIS Cite

Confidence Levels of Food Wholesaler Employees Operating in Central Anatolia Region to Their Managers: Chips Wholesalers Sample

Year 2020, Volume: 7 Issue: 1, 248 - 255, 25.01.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.680081

Abstract

The aim of this study was to determine the trust level of the employees to their managers in the companies dealing with the general distribution of the chips group in the region of Central Anatolia. In this scope, the data were obtained by using a questionnaire forms with 210 employees. As a result of the research; although there was a certain level of confidence to their managers, but it wasn’t completely clear and there was some confusion. 97% of the employees was male. 43% of the employees was between 20-29 years of age. 57% of the employees were secondary school graduates. When the salary levels are examined, it is seen that the employees generally receive salaries at the minimum wage level. When the tenure of the employees is examined, 40% of the employees are between 6-10 years. According to the correlation analysis, as the age increases, the sense of trust and sharing of the information increases as the recognition of the administrators increases.

References

  • Albayrak, M. 2009. Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Merkezler: Toptancı Haller-Pazarlar Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye’den Örneklerle Yapısı ve İşleyişi. Ankara, TEAE Yayınları, no:177.
  • Arslantaş, C.C. 2008. Yöneticiye duyulan güvenin ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik görgül bir çalışma. TISK Academy/TISK Akademi, 3(5): 100-117.
  • Aslan, Ş., Özata, M. 2009. Lider-üye etkileşiminin (LMX) yöneticiye duyulan güven düzeyine etkisi. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(17): 94-116.
  • Connell, J., Ferres, N., Travaglione, T. 2003. Engendering trust in manager-subordinate relationships: Predictors and outcomes. Personnel Review, 32(5): 569-587.
  • Erbay, R. 2007. Lisanslı depoculuğun ve teslimata bağlı işlemlerin Türkiye tarım ürünleri piyasasına ve vadeli işlemlere olası etkileri. İstanbul. İTO yayınları.
  • Eren, S.S., Hayatoğlu, Ö. 2012. Etik iklimin satış elemanlarının iş tutumlarına ve iş performanslarına etkisi: İlaç sektöründe bir uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 7(14), 109-128.
  • Eryılmaz, B. 2011. Kamu Yönetimi: Düşünceler, Yapılar, Fonksiyonlar, Politikalar. Ankara, Okutman Yayıncılık.
  • Karahan, Y. 2019. Türkiye’de patates sanayisinin gelişimi ve gelecekle ilgili beklentiler. https://www.turktob.org.tr/dergi/makaleler/dergi10/27-29.pdf (ET: 27.11.2019).
  • McAllister, Daniel J. 1995. Affect and Cognition-Based Trust as Foundations for Interpersonal Cooperation in Organizations, Academy of Management Journal, 38(1): 24-59.
  • Mutlu, Ş. 2016. Piyasada Satışa Sunulan Cips ve Gevreklerde GDO Varlığının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Tekirdağ.
  • TÜRKTOB, 2018. Türkiye Tohumcular Birliği Kayıtları, Ankara (ET: 27.11.2019).
  • Yolaç, S. 2011. Yöneticinin algılanan liderlik tarzı ile yöneticiye duyulan güven arasındaki ilişkide lider üye etkileşiminin rolü. Öneri Dergisi, 9(36): 63-72.
  • Yurdakul, O., Koç, A. 1997. Gıda Ürünleri Pazarlaması, Çukurova Üniversitesi Genel Yayın No: 121. Ders Kitapları Yayın, (34): 257-258.

İç Anadolu Bölgesinde Faaliyette Bulunan Gıda Toptancıları Çalışanlarının Yöneticilerine Güven Düzeyleri: Cips Toptancıları Örneği

Year 2020, Volume: 7 Issue: 1, 248 - 255, 25.01.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.680081

Abstract

Bu çalışmanın amacı, İç Anadolu Bölgesinde faaliyette bulunan özellikle cips grubu gıda ürünlerin dağıtımı ile ilgilenen firmalardaki çalışanların yöneticilerine duydukları güven düzeylerini belirlemektir. Bu kapsamda toplam 210 çalışana anket uygulanarak veriler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; çalışanların işverenleri hakkında belli bir seviyede güven duymakla birlikte kafaların netleşmediği ve bir miktarda karışıklığın olduğu görülmektedir. Çalışanların %97 sini erkek çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışanların %43’lük kısmı 20-29 yaş aralığındaki çalışanlardan oluşmaktadır. Çalışanların %57 gibi büyük çoğunluğu orta öğretim mezunlarından oluşmaktadır. Maaş düzeyleri incelendiğinde çalışanların genellikle asgari ücret seviyesinde maaş aldıkları görülmektedir. Çalışanların kıdemleri incelendiğinde %40’lık kısmı 6-10 yıl arası çalışanlardan oluşmaktadır. Yapılan korelasyon analizine göre yaş ilerledikçe idarecileri tanıma daha da arttığı için güven duygusu ve bilgileri paylaşma oranları da artmaktadır.

References

  • Albayrak, M. 2009. Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Merkezler: Toptancı Haller-Pazarlar Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye’den Örneklerle Yapısı ve İşleyişi. Ankara, TEAE Yayınları, no:177.
  • Arslantaş, C.C. 2008. Yöneticiye duyulan güvenin ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik görgül bir çalışma. TISK Academy/TISK Akademi, 3(5): 100-117.
  • Aslan, Ş., Özata, M. 2009. Lider-üye etkileşiminin (LMX) yöneticiye duyulan güven düzeyine etkisi. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(17): 94-116.
  • Connell, J., Ferres, N., Travaglione, T. 2003. Engendering trust in manager-subordinate relationships: Predictors and outcomes. Personnel Review, 32(5): 569-587.
  • Erbay, R. 2007. Lisanslı depoculuğun ve teslimata bağlı işlemlerin Türkiye tarım ürünleri piyasasına ve vadeli işlemlere olası etkileri. İstanbul. İTO yayınları.
  • Eren, S.S., Hayatoğlu, Ö. 2012. Etik iklimin satış elemanlarının iş tutumlarına ve iş performanslarına etkisi: İlaç sektöründe bir uygulama. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 7(14), 109-128.
  • Eryılmaz, B. 2011. Kamu Yönetimi: Düşünceler, Yapılar, Fonksiyonlar, Politikalar. Ankara, Okutman Yayıncılık.
  • Karahan, Y. 2019. Türkiye’de patates sanayisinin gelişimi ve gelecekle ilgili beklentiler. https://www.turktob.org.tr/dergi/makaleler/dergi10/27-29.pdf (ET: 27.11.2019).
  • McAllister, Daniel J. 1995. Affect and Cognition-Based Trust as Foundations for Interpersonal Cooperation in Organizations, Academy of Management Journal, 38(1): 24-59.
  • Mutlu, Ş. 2016. Piyasada Satışa Sunulan Cips ve Gevreklerde GDO Varlığının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Tekirdağ.
  • TÜRKTOB, 2018. Türkiye Tohumcular Birliği Kayıtları, Ankara (ET: 27.11.2019).
  • Yolaç, S. 2011. Yöneticinin algılanan liderlik tarzı ile yöneticiye duyulan güven arasındaki ilişkide lider üye etkileşiminin rolü. Öneri Dergisi, 9(36): 63-72.
  • Yurdakul, O., Koç, A. 1997. Gıda Ürünleri Pazarlaması, Çukurova Üniversitesi Genel Yayın No: 121. Ders Kitapları Yayın, (34): 257-258.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Halil Özcan Özdemir

Ufuk Karadavut This is me

Galip Şimşek This is me

Publication Date January 25, 2020
Submission Date October 17, 2019
Published in Issue Year 2020 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, H. Ö., Karadavut, U., & Şimşek, G. (2020). İç Anadolu Bölgesinde Faaliyette Bulunan Gıda Toptancıları Çalışanlarının Yöneticilerine Güven Düzeyleri: Cips Toptancıları Örneği. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(1), 248-255. https://doi.org/10.30910/turkjans.680081