Tarımsal üretimin, sera gibi kontrollü ortamda sürdürülebilir bir şekilde yapılması, başta çevre kirliğinin önlenmesi olmak üzere birim alandan en yüksek verim ve kalitenin alınmasında kilit role sahiptir. Üretimde en fazla çevre sorununa neden olan etmenlerin başında yanlış sulama uygulamaları gelmektedir. Bu araştırma, Eskişehir ili sera koşullarında yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) sulama programını oluşturmak amacıyla 2018 ve 2019 üretim sezonunda yürütülmüştür. Deneme, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Toprak Su Yerleşkesinde yer alan ısıtmasız serada yürütülmüştür. Çalışmada, iki farklı sulama aralığı (2 ve 4 gün) ile 4 farklı sulama suyu seviyesi (Kp1=0.75, Kp2=1, Kp3=1.25 ve Kp4=1.50) denenmiştir. Uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde A sınıfı buharlaşma kabından yararlanılmıştır. Araştırma süresince konularına uygulanan sulama suyu miktarı 440-1064 mm ve bitki su tüketim değerleri ise 461-1115 mm arasında değişmiştir. Denemeden elde edilen verim değerlerinin 12.41-15.42 ton da-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca, toplam su kullanım randımanı (WUE) 11.38-22.44 kg da-1 mm-1 ve sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) 11.85-23.69 kg da-1 mm-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda, Eskişehir ili sera koşullarında biber bitkisinin damla sulama yöntemiyle, sulama aralığı olarak 2 günde bir A sınıfı buharlaşma kabından ölçülen yığışımlı buharlaşma değerinin 1.25 katının uygulanmasının biber sulama programı açısından uygun olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 20, 2020 |
Submission Date | April 24, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 3 |