Research Article
BibTex RIS Cite

Determining Consumer Preferences for Indoor Ornamental Plants; A Case of Zonguldak City

Year 2021, Volume: 8 Issue: 2, 427 - 435, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.877808

Abstract

Ornamental plants are an important sector that improves the quality of life in artificially created areas and thus has positive effects on human health and psychology. The flower, leaf and stem features of the ornamental plants used indoors and the traces of natural life are kept alive in indoor spaces. In addition, indoor ornamental plants; It has many positive contributions such as being alive throughout the year, making the places they are used more attractive with their colors, scents and different forms, and creating a lively atmosphere.
In this study, a survey was conducted to determine the consumption trends and purchasing behaviors of indoor ornamental plants in the example of the city of Zonguldak. The research material consists of the data obtained from the ornamental plant consumers residing in the city of Zonguldak through face-to-face surveys. The survey results were analyzed with the SPSS statistical package program. Most of the contributors to the survey are between the ages of 31 and 45 and are married individuals. According to the study, the most preferred indoor ornamental plant is orchid, followed by succulent-cactus and violet, respectively. In addition, consumers can buy indoor ornamental plants; 87.2% of them prefer to buy directly, 12.8% of them buy by phone.

References

  • 1- Akça Ş B, Yazici K, Karaelmas D. (2019). Zonguldak İli Kesme Çiçek Perakendecilerinin Analizi, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 21(3), 580-588. DOI: 10.24011/barofd.541447.
  • 2-Anacleto A, Fujita E S, Mendes L P, Vıeıra R M, Pereıra R T. (2017). Profile and behavior of elderly flower consumer in Parana Coast. Ornamental Horticulture, v.23,n.3, p.337-344. DOI: 10.14295/oh.v23i3.1029.
  • 3- Büyükbay Oruç E, Sayılı M, Uzunöz M. (2009). Tüketicilerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri İle Salça Tüketimleri Arasındaki İlişki: Tokat İli Örneği, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 1, 2009 (17).
  • 4-Dijkstra K, Pieterse M E, Pruyn A. (2008). Stress reducing effects of indoor plants in the built health care environment. Preventive Medicine 47:279-283.
  • 5- Gözener B, Sayılı M. (2013). Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi , 8 (1) , 160-175 .
  • 6-Junqueıra A H, Peetz M S. (2017). Brazilian consumption of flowers and ornamental plants: habits, practices and trends. Ornamental Horticulture. V.23, n.2, p.178-184, DOI: 10.14295/oh.v23i2.1070.
  • 7-Kellert S. (2005). Designing and understanding the human-nature connection. Washington Island.
  • 8-Paiva, Patricia Duarte de Oliveira., Reis, Michele Valquiriados., Sant’Ana, Gabriela Silva., Bonifacio, Francilene de Lourdes., Guimaraes, Paulo Henrique Sales. (2020). Flower and ornamental plant consumers profile and behavior. Ornamental Horticulture. 26(3), 333-345.https://doi.org/10.1590/2447-536x.v26i3.2158.
  • 9-Sayılı M, Gözener B. (2013). Trabzon İli Of İlçesi’nde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2): 1-7.
  • 10-Schimmenti E, Galati A, Borsellino V, Levoli C, Lupi C, Tinervia S. (2013). Behaviour of consumers of conventional and organic flowers and ornamental plants in Italy. Hort. Sci. (Prague), 40. 162-171.
  • 11-Selim C, Akgün İ, Olgun R. (2020). Ofislerde Kullanılan İç Mekân Bitki Tercihlerinin, Bakım Olanaklarının ve Hava Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi; Akdeniz Üniversitesi Örneği. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(3): 702-713,2.
  • 12-Sezen I, Aytatlı B, Ağrılı R, Patan E. (2017). İç mekân tasarımında bitki kullanımının birey ve mekân üzerine etkileri. ATA Planlama ve Tasarım Dergisi, 1(1):25-34.
  • 13-Titiz S, Çakıroğlu N, Birişçi T, Çakmak S. (2000a). Süs Bitkileri Üretim ve Ticaretindeki Gelişmeler. Presented at the V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
  • 14-Titiz S, Çakıroğlu N, Birişçi T, Çakmak S. (2000b). Süs Bitkileri Üretim ve Ticaretindeki Gelişmeler. Presented at the V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
  • 15-Ulrich R S. (1984). View through a window may influence recovery from surgery. Science 224:420-421.
  • 16-Yazgan M E, Uslu A, Özyavuz M. (2009). İç Mekân Bitkileri ve Tasarımı. Ankara Üniversitesi Yayın No: 1575, Ders kitabı:527, Ankara Üniversitesi Basımevi. 280 s.
  • 17-Yazici K. (2020). İç mekân Süs Bitkilerinin Önemi ve Tüketici Eğilimlerinin Belirlenmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 22(3), 738-747.
  • 18-Yazici K, Gülgün B. (2016). TR83 İllerinde Süs Bitkileri Sektörünün Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 3(1), 18–24.
  • 19-Yeşilayer A, Yazici K, Dipi E. (2019). Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Araştırma Makaleleri Bölüm Adı: Bölüm 1: Tokat İli Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Üreticilerin Karşılaştıkları Bitki Koruma Sorunları, , Yayın Yeri: Gece Akademi, ISBN:978-625-7958-10-3, Bölüm Sayfaları:7 -26.
  • 20-Zencirkıran M, Çelik B, Müdük B, Görür A, Çetiner S, Eraslan E, Tanrıverdi D. (2018). İç Mekân Tasarım Bitkilerinin Kullanıcılar için Toksik Özellikler Bakımından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 20(1), 26-31.

İç mekân Süs Bitkileri Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesi; Zonguldak Kenti Örneği

Year 2021, Volume: 8 Issue: 2, 427 - 435, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.877808

Abstract

Süs bitkileri, yapay olarak oluşturulmuş alanlarda yaşam kalitesini yükselten ve dolayısıyla insan sağlığı ve psikolojisi üzerine olumlu etkileri bulunan önemli bir sektördür. İç mekânlarda kullanılan süs bitkilerinin çiçek, yaprak, gövde özellikleri ile de doğal yaşamın izleri kapalı mekânlarda yaşatılmaktadır. Ayrıca iç mekân süs bitkilerinin; yıl boyunca canlı olmaları, renk, koku ve farklı formları ile kullanıldıkları mekânların daha çekici hale getirmesi ve hareketli bir atmosfer oluşturulması gibi birçok olumlu katkıları bulunmaktadır.
Bu araştırmada, Zonguldak kenti örneğinde iç mekân süs bitkilerine yönelik tüketim eğilimleri ve satın alma davranışlarını saptamak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Araştırma materyalini, Zonguldak kentinde ikamet eden süs bitkileri tüketicilerinden yüz yüze anket çalışması ile elde edilen veriler oluşturmaktadır. Anket sonuçları SPSS istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Ankete katkı sağlayanların çoğunluğu, 31-45 yaş aralığında olup evli bireylerden oluşmaktadır. Çalışmaya göre en fazla tercih edilen iç mekân süs bitkisi orkide olup bunu sırasıyla sukulent-kaktüs ve menekşe izlemektedir. Bunun yanı sıra tüketiciler iç mekân süs bitkilerini; %87,2’si doğrudan satışla almayı tercih ederken, %12,8’si ise telefonla siparişle satın almaktadır.

References

  • 1- Akça Ş B, Yazici K, Karaelmas D. (2019). Zonguldak İli Kesme Çiçek Perakendecilerinin Analizi, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 21(3), 580-588. DOI: 10.24011/barofd.541447.
  • 2-Anacleto A, Fujita E S, Mendes L P, Vıeıra R M, Pereıra R T. (2017). Profile and behavior of elderly flower consumer in Parana Coast. Ornamental Horticulture, v.23,n.3, p.337-344. DOI: 10.14295/oh.v23i3.1029.
  • 3- Büyükbay Oruç E, Sayılı M, Uzunöz M. (2009). Tüketicilerin Sosyo- Ekonomik Özellikleri İle Salça Tüketimleri Arasındaki İlişki: Tokat İli Örneği, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 1, 2009 (17).
  • 4-Dijkstra K, Pieterse M E, Pruyn A. (2008). Stress reducing effects of indoor plants in the built health care environment. Preventive Medicine 47:279-283.
  • 5- Gözener B, Sayılı M. (2013). Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi , 8 (1) , 160-175 .
  • 6-Junqueıra A H, Peetz M S. (2017). Brazilian consumption of flowers and ornamental plants: habits, practices and trends. Ornamental Horticulture. V.23, n.2, p.178-184, DOI: 10.14295/oh.v23i2.1070.
  • 7-Kellert S. (2005). Designing and understanding the human-nature connection. Washington Island.
  • 8-Paiva, Patricia Duarte de Oliveira., Reis, Michele Valquiriados., Sant’Ana, Gabriela Silva., Bonifacio, Francilene de Lourdes., Guimaraes, Paulo Henrique Sales. (2020). Flower and ornamental plant consumers profile and behavior. Ornamental Horticulture. 26(3), 333-345.https://doi.org/10.1590/2447-536x.v26i3.2158.
  • 9-Sayılı M, Gözener B. (2013). Trabzon İli Of İlçesi’nde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(2): 1-7.
  • 10-Schimmenti E, Galati A, Borsellino V, Levoli C, Lupi C, Tinervia S. (2013). Behaviour of consumers of conventional and organic flowers and ornamental plants in Italy. Hort. Sci. (Prague), 40. 162-171.
  • 11-Selim C, Akgün İ, Olgun R. (2020). Ofislerde Kullanılan İç Mekân Bitki Tercihlerinin, Bakım Olanaklarının ve Hava Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi; Akdeniz Üniversitesi Örneği. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(3): 702-713,2.
  • 12-Sezen I, Aytatlı B, Ağrılı R, Patan E. (2017). İç mekân tasarımında bitki kullanımının birey ve mekân üzerine etkileri. ATA Planlama ve Tasarım Dergisi, 1(1):25-34.
  • 13-Titiz S, Çakıroğlu N, Birişçi T, Çakmak S. (2000a). Süs Bitkileri Üretim ve Ticaretindeki Gelişmeler. Presented at the V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
  • 14-Titiz S, Çakıroğlu N, Birişçi T, Çakmak S. (2000b). Süs Bitkileri Üretim ve Ticaretindeki Gelişmeler. Presented at the V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
  • 15-Ulrich R S. (1984). View through a window may influence recovery from surgery. Science 224:420-421.
  • 16-Yazgan M E, Uslu A, Özyavuz M. (2009). İç Mekân Bitkileri ve Tasarımı. Ankara Üniversitesi Yayın No: 1575, Ders kitabı:527, Ankara Üniversitesi Basımevi. 280 s.
  • 17-Yazici K. (2020). İç mekân Süs Bitkilerinin Önemi ve Tüketici Eğilimlerinin Belirlenmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 22(3), 738-747.
  • 18-Yazici K, Gülgün B. (2016). TR83 İllerinde Süs Bitkileri Sektörünün Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 3(1), 18–24.
  • 19-Yeşilayer A, Yazici K, Dipi E. (2019). Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Araştırma Makaleleri Bölüm Adı: Bölüm 1: Tokat İli Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Üreticilerin Karşılaştıkları Bitki Koruma Sorunları, , Yayın Yeri: Gece Akademi, ISBN:978-625-7958-10-3, Bölüm Sayfaları:7 -26.
  • 20-Zencirkıran M, Çelik B, Müdük B, Görür A, Çetiner S, Eraslan E, Tanrıverdi D. (2018). İç Mekân Tasarım Bitkilerinin Kullanıcılar için Toksik Özellikler Bakımından Değerlendirilmesi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 20(1), 26-31.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Şüheda Basire Akça 0000-0001-9390-1921

Publication Date April 23, 2021
Submission Date February 11, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Akça, Ş. B. (2021). İç mekân Süs Bitkileri Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesi; Zonguldak Kenti Örneği. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2), 427-435. https://doi.org/10.30910/turkjans.877808