Potato (Solanum tuberosum L.) is an industrial plant that is loved and consumed by the world. It can be evaluated as both a tuber and a seed. However, due to the problems encountered in potato production today, production from seed from tuber production comes to the seed. This study was carried out between 2019-2020 in a laboratory. True potato seeds obtained from different hybrid combinations of this genotype and 101 (Nif) genotype registered by Ege University Faculty of Agriculture Department of Field Crops, some physical properties (shape-size, surface area, projection area, average arithmetic diameter-geometric diameter, sphericity, thousand grain weight) were determined and compared statistically. According to the data obtained, it was determined that the characteristics of 101 (Nif) genotype used as parents improved and other existing characteristics of their crosses were also preserved. These results are intended to provide a basis for future improvement studies and mechanization practices.
Patates (Solanum tuberosum L.) dünya tarafından sevilerek üretilen ve tüketilen bir endüstri bitkisidir. Hem yumru hem de tohum olarak değerlendirilebilme özelliğine sahiptir. Ancak günümüzde patates üretiminde karşılaşılan sorunlar nedeniyle yumrudan üretimden tohumdan üretim ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma 2019-2020 yılları arasında laboratuvar ortamında gerçekleştirilmiştir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından tescil edilen101 (Nif) genotipi ile bu genotipin farklı melez kombinasyonlarından elde edilen gerçek patates tohumlarının bazı fiziksel özellikleri (şekil-boyut, yüzey alan, izdüşüm alanı, ortalama aritmetik çap-geometrik çap, küresellik, bin dane ağırlığı) belirlenerek, istatistiki olarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere göre ebeveyn olarak kullanılan 101 (Nif) genotipinin özeliklerinin iyileştiği ve melezlerinin mevcut diğer özelliklerinin de korunduğu belirlenmiştir. Ulaşılan bu sonuçların ileride yapılacak ıslah çalışmalarına ve mekanizasyon uygulamalarına alt yapı oluşturması amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2021 |
Submission Date | March 24, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 3 |