Bitkisel ürünlerin farklı farklı özellikleri olmasından dolayı bitkilerin besin içeriklerine yönelik çalışmaların yapılması çok önemlidir. Bu araştırma, Bingöl-Guldar ismiyle anılan köy domatesinin besin elementi içeriklerinin belirlenip, diğer domateslerin içerikleriyle karşılaştırılmasına yönelik olarak yürütülmüştür. Bu kapsamda, hem yörede yetiştirilen diğer domates bitkilerinin besin elementi içerikleri (7 adet sofralık domates genotipi), hem de daha önce domatesin besin elementi içerikleri konularında yapılmış olan diğer çalışmalarda bulunan değerlerin karşılaştırmalı olarak bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlara dikkat edildiğinde, Guldar domatesinin meyvesinde yapılan analizlerin makro elementlerden fosfor ve potasyum konsantrasyonlarının diğer genotiplerden daha fazla bulunduğu belirlenmiştir. Guldar domatesi genotipinde bulunan mikro elementlerden ise mangan elementi içeriğinin diğer genotiplere nazaran daha yüksek konsantrasyonda tespit edilmiştir.
Since plant products have different properties, it is very important to carry out studies on the nutritional content of plants. This research was carried out to determine the nutrient content of the village tomato, which is called Bingöl-Guldar, and to compare it with the contents of other tomatoes. In this context, a comparative evaluation was made of the nutrient content of other tomato plants grown in the region (7 table tomato genotypes), as well as the values found in other studies on the nutrient content of tomatoes. Considering the results, it was determined that the analyzes of macro elements made on the fruit of the Guldar tomato had higher concentrations of phosphorus and potassium than the other genotypes. Among the micro element contents of Guldar tomato genotype, manganese element content was determined at a higher concentration than other genotypes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2021 |
Submission Date | June 14, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 3 |