Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Meyve Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi

Year 2021, Volume: 8 Issue: 4, 940 - 950, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.897880

Abstract

Bu çalışma ile Kırşehir ilinde yetiştiriciliği yapılan armut, şeftali, kiraz, üzüm, ceviz ve elma meyve türlerinde yaprak ve toprak analizleri ile toprağın verimlilik durumu ve bitkilerin besin elementi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toprakların kumlu tınlı bünyede olduğu ve tuzluluk sorununun olmadığı, pH’sının 8.07 ile 8.44 arasında değişim gösterdiği, % 93.3’ünde organik madde miktarı düşük ve % 80’inde kireci fazla bulunmuştur. Topraktaki azot (N); % 0.04-0.18, fosfor (P); 2.52-48.43 mg kg-1, potasyum (K); 75.32-809.36 mg kg-1, kalsiyum (Ca); 3674.47-13478.67 mg kg-1, magnezyum (Mg); 96.25-1801.00 mg kg-1, demir (Fe); 1.97-11.28 mg kg-1, bakır (Cu); 0.10-7.95 mg kg-1, çinko (Zn); 0.009-2.78 mg kg-1, mangan (Mn); 2.82-24.32 mg kg-1 değerleri arasında değişim göstermiştir. Topraklar N, P, Zn ve Mn bakımından fakir (sırasıyla % 46.7, % 60, % 60, % 76.7), K, Mg ve Fe bakımından yüksektir (sırasıyla % 90, % 56.6, % 50). Yaprak örneklerinin % 33.3’ünde N, %20’sinde P, % 46.7’sinde K, % 53.3’ünde Ca, % 46.7’sinde Zn, %100’ünde Cu noksanlığı belirlenmiş ve % 86.7’sinde Fe ve Mn elementi yeterlilik sınırında saptanmıştır. Armut yapraklarında; N, K, Cu, şeftalide; Cu, Fe, kirazda; Ca, Cu, K, Zn, üzümde; P, K, Cu, N, cevizde; K, Cu, elmada; Ca, Cu noksanlıkları belirlenmiş, Mg ve Mn açısından sorun saptanmamıştır. Toprak ve yaprak örneklerinin analizlerinde önemli düzeyde pozitif ve negatif korelasyonlar tespit edilmiştir.

Supporting Institution

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü

Project Number

ZRT.A4.19.009

Thanks

Bu çalışmaya katkılarından dolayı ZRT.A4.19.009 nolu proje numarası ile destek veren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.

References

  • Abacı Bayan, A.A. 2018. Problems measured and evaluated of irrigated agricultural and non-irrigated. Fresenius Environmental Bulletin, 27(5): 3133-3139.
  • Açıkgöz, N., Akbaş, M.E., Özcan, K. ve Moghaddam, A.F. 1994. Tarımsal araştırmaların değerlendirilmesi için PC paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, 25-29 Nisan Bornova-İzmir, s. 264-267.
  • Adıman, M. 2013. Tokat ili Niksar ilçesi ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumlarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Aktaş, M. ve Ateş, M. 1998. Bitkilerde Beslenme Bozuklukları Nedenleri ve Tanınmaları. ISBN:975-320-033-1, Engin Yayıncılık, Ankara.
  • Alpaslan, M., Güneş, A. ve İnal, A.G. 2004. Gübreleme çalışmalarında bitki analizlerinin yeri ve farklı bitkiler için bitki besin maddesi kritik düzeyleri. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, 11-13 Ekim, Tokat, s.1215-1276.
  • Anonim 2020a. Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Kırşehir Tarımsal YatırımRehberi.https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il yatırım rehberleri/kirsehir.pdf (Erişim Tarihi: 03.12.2020).
  • Anonim 2020b. TC. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https:www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il ve ilçeleri istatistik Kirsehir (Erişim tarihi: 03.12.2020).
  • Aydoğdu E., Turan, H.S., Pekcan, T. ve Torun, B. 2016. Uslu zeytin çeşidi yapraklarındaki makro besin elementlerinin mevsimsel değişimi. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi 31(3): 207-213, (Özel Sayı).
  • Başaran, M. ve Okant, M. 2005. Bazı toprak özelliklerinin Eldivan yöresinde yetiştirilen kirazların beslenme durumu üzerine etkisi. Tarım Bilim Dergisi, 11(2): 115-119.
  • Bayraklı, F. 1987. Toprak ve bitki analizleri, Ondokuz Mayıs üniversitesi Yayınları, No:17, Samsun.
  • Bayram, S.E., Elmacı, Ö.L. ve Özden, N. 2016. İzmir ili güney hattı şeftali (Prunus persica L.) bahçelerinin beslenme durumlarının incelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13(4):27-35.
  • Boşgelmez, A., Boşgelmez, İ. İ., Savaşçı, S. ve Paslı, N. 2001. Ekoloji-II (Toprak), Başkent Klişe Matbaacılık, Kızılay-Ankara.
  • Boyacı, S., Başak, H. ve Altun, B. 2017. Potential of Kırşehir in terms of horticulture. International Journal of Science and Research, 6(10):1546-1550.
  • Bremner, J.M. ve Mulvaney, C.S. 1982. Nitrogen-Total. In: A.L. Page, R.H. Miller (Eds). Methods of Soil Analysis. Part 2. 2nd ed. Agron. Monogr. 9. ASA and SSSA, Madison, WI, s. 595-624.
  • Ceylan, Ş., Karaçal, İ., Tüfenkçi, Ş. ve Gürbüz, Ö. 2004. Van yöresi elma bahçelerinin beslenme durumu. Journal of Aegean Agricultural Research Institute, 14(1):151-164.
  • Childers, F, N., Morris, J.R. ve Sibbert, G.S. 1995. Modern Fruit Science. Horticultural publications 3906 NW 31 Place. Gainesville Florida.
  • Follet, R.H. 1969. Zn, Fe, Mn and Cu in Colorado Soils. Ph. D. Dissertation. Colorado State University.
  • Gee, G.W. ve Bauder, J.W. 1986. Particle-Size Analysis. Methods of Soil Analysis. Part1. Physical and Mineralogical Methods. 2nd Edition. Agronomy No: 9. 383-411:1188 p, Madison, Wisconsin USA.
  • Gürel, S. ve Başar, H. 2014. Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1):1-11.
  • Heckman, J.R. 2004. Soil pH Measurement with a Portable Meter. Fact Sheet FS 767. Rutger Cooperative Res. and Ext. Serv. NJAES. New Jersey.
  • Helmke, P.A. ve Sparks, D.L. 1996. Lithium, Sodium, Potassium, Rubidium, and Calcium. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 551-574. ISBN: 9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667(Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Herrera, E.A. 2001. Fertilization programs for apple orchards. Guide H-319. Extension Horticulturist College of Agriculture and Home Economics, New Mexico State University, 1-4.
  • Jones, Jr.J.B. ve Case, V.W. 1990. Sampling, Handling, and Analyzing Plant Tissue Samples, Chapter 15. In R.L. Westerman (ed) Soil Testing and Plant Analysis, Third Edition, SSSA, Madison, Wisconsin, USA, s. 390-420.
  • Kacar, B. 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın No:1387, Fen Bilimleri: 90, Nobel Bilim ve Araştırma merkezi yayın No: 44.
  • Kacar, B. ve Katkat, A.V. 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Yayın No:127, Vipaş Yayınları: 3, 459s
  • Kuo, S. 1996. Phosphorus. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 869-921. ISBN:9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667 (Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Lindsay, W.L. ve Norvel, W.A. 1978. Development of DTPA Soil Test for Zn, Fe, Mn and Cu. Soil Science American Journal, 42(3), 421-28.
  • Maas, E.V. 1986. Salt Tolerance of Plants. Applied Agricultural Research, 1:12-26.
  • Mckeinze, R.M. 1989. Manganese Oxide and Hydroxides p. 439-466. In:Minerals in Soil Environments. (J.B. Dixon and S.B. Weed, eds.). 2nd ed. SSSA Madison, WI.
  • Nelson, D.W. ve Sommers, L.E. 1996. Total Carbon, Organic Carbon, and Organic Matter. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 961-1011 ISBN:9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667 (Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Nelson, R.E. 1982. Carbonate and Gypsum. Methods of Soil Analysis Part 2. Chemical and Microbiological Properties Second Edition. Agronomy. No:9 Part 2. Edition P: 191-197.
  • Oktay, H. ve Zengin, M. 2005. Karaman yöresi elma bahçelerinin makro besin elementleri yönünden beslenme durumları. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (37): 68-78.
  • Özgüven, N. ve Katkat, A.V. 2002. Bursa ili topraklarının bitkiye yarayışlı çinko yönünden genel durumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16:235-244.
  • Pınar, H., Arslan, R., Bircan, M. ve Ata, A. 2008. Mersin ilindeki elma, kayısı, erik, kiraz ve şeftali bahçelerinin bazı toprak özellikleri bakımından verimlilik durumları. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim Konya, 542-547.
  • Richards, L.A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. United States Department of Agriculture Handbook, 60.
  • Sillanpää, M. 1990. Micronutrient assessment at country level: An international study. In: FAO Soils Bulletin. N.63. Rome.
  • Solmaz, Y. 2014. Tekirdağ ilinde ceviz bahçeleri beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Sönmez, F., Uyak, C. ve Tüfenkçi, Ş. 2013. Siirt ve ilçelerinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin beslenme sorunlarının yaprak ve toprak analizleri ile belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(3): 73-78.
  • Sumner, M.E. ve Miller, W.P. 1996. Cation Exchange Capacity and Exchange Coefficients. In D.L. Sparks (ed.) Methods of Soil Analysis, Part 3. Chemical Methods. Soil Science Society of America, Book series no. 5.
  • Sürmeli, S. 2015. Iğdır ilinde elma bahçelerinin toprak verimliliği ve bitki besleme durumları. Yüksek Lisans Tezi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Iğdır, 71 sayfa.
  • Tüfenkçi, Ş., Ceylan, Ş. ve Karaçal, İ. 2002. Van yöresinde yetiştirilen “Mellaki” armut çeşidinin beslenme durumunun saptanması. Bahçe, 31(1-2): 1-7.
  • Uçgun, K., Akgül, H., Gezgin, S. ve Atasay, A. 2013. Meyve ağaçlarında beslenme durumlarının erken dönemde tespit edilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1): 93-98.
  • Uysal, E. ve Katkat, A.V. 2005. Bursa ve çevresinde yetiştirilen kiraz ağaçlarının demir, çinko, mangan ve bakır ile beslenme durumları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2):47-59.
  • Ülgen, N. ve Yurtsever, N. 1974. Türkiye Gübreler ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Teknik Yayınlar No:28. Ankara.
  • Yağmur, B. ve Okur, B. 2015. Salihli (Manisa) yöresindeki şeftali (Prunus persica L.) bahçelerinin beslenme ve kirlilik durumları. Meyve Bilimi Dergisi, 2 (1):16-26.
  • Yıldız, E. ve Uygur, V. 2016. Uşak ili ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2):70-78.
  • Yıldız, O.U. 2019. Manisa-Alaşehir yöresindeki bağların toprak ve bitki analizleri ile beslenme durumunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Manisa.
  • Zengin, M., Gökmen, F. ve Gezgin, S. 2007. Karaman yöresi elma bahçelerinin mikro besin elementleri bakımından beslenme durumları. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(42):96-109.
  • Zhang, S.L., Meng, M.E., Wang, D.S., Yang, X.L., Sun, Z. ve Wang, Z.X. 1995. A study of nutritional diagnosis of short branched apples in Henan. Henan Nongye Kexue, (1): 25-26
Year 2021, Volume: 8 Issue: 4, 940 - 950, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.897880

Abstract

In this study, it was aimed to determine the fertility status of the soil and the nutrient levels of the plants by leaf and soil analysis of pear, peach, cherry, grape, walnut and apple fruit species cultivated in Kırşehir. It has been found that the soils are of sandy-loam structure and there is no salinity problem, the pH varies between 8.07 and 8.44, the amount of organic matter is low in 93.3 % and lime is high in 80 %. The soils of N content; 0.04-0.18 %, P; 2.52-48.43 mg kg-1, K; 75.32-809.36 mg kg-1, Ca; 3674.47-13478.67 mg kg-1, Mg; 96.25-1801.00 mg kg-1, Fe; 1.97-11.28 mg kg-1, Cu; 0.10-7.95 mg kg-1, Zn; 0.009-2.78 mg kg-1, Mn; 2.82-24.32 mg kg-1 of it varied between. The soils are poor in N, P, Zn and Mn (respectively 46.7 %, 60 %, 60 %, 76.7 %), they are high in K, Mg and Fe (respectively 90 %, 56.6 %, 50 %). The leaf samples were determined the deficiency of N in 33.3 % of, P in 20 %, K in 46.7 %, Ca in 53.3 %, Zn in 46.7 %, Cu in 100 % were determined and 86.7 % Fe and Mn were at the limit of adequacy. In pear leaves in; N, K, Cu, peach; Cu, Fe, cherry; Ca, Cu, K, Zn, grapes; P, K, Cu, N, walnut; K, Cu, apple; Ca, Cu deficiencies were determined, and no problem was found in terms of Mg and Mn. Significant positive and negative correlations were found in the analysis of soil and leaf samples.

Project Number

ZRT.A4.19.009

References

  • Abacı Bayan, A.A. 2018. Problems measured and evaluated of irrigated agricultural and non-irrigated. Fresenius Environmental Bulletin, 27(5): 3133-3139.
  • Açıkgöz, N., Akbaş, M.E., Özcan, K. ve Moghaddam, A.F. 1994. Tarımsal araştırmaların değerlendirilmesi için PC paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, 25-29 Nisan Bornova-İzmir, s. 264-267.
  • Adıman, M. 2013. Tokat ili Niksar ilçesi ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumlarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Aktaş, M. ve Ateş, M. 1998. Bitkilerde Beslenme Bozuklukları Nedenleri ve Tanınmaları. ISBN:975-320-033-1, Engin Yayıncılık, Ankara.
  • Alpaslan, M., Güneş, A. ve İnal, A.G. 2004. Gübreleme çalışmalarında bitki analizlerinin yeri ve farklı bitkiler için bitki besin maddesi kritik düzeyleri. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, 11-13 Ekim, Tokat, s.1215-1276.
  • Anonim 2020a. Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Kırşehir Tarımsal YatırımRehberi.https://www.tarimorman.gov.tr/SGB/TARYAT/Belgeler/il yatırım rehberleri/kirsehir.pdf (Erişim Tarihi: 03.12.2020).
  • Anonim 2020b. TC. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https:www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il ve ilçeleri istatistik Kirsehir (Erişim tarihi: 03.12.2020).
  • Aydoğdu E., Turan, H.S., Pekcan, T. ve Torun, B. 2016. Uslu zeytin çeşidi yapraklarındaki makro besin elementlerinin mevsimsel değişimi. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi 31(3): 207-213, (Özel Sayı).
  • Başaran, M. ve Okant, M. 2005. Bazı toprak özelliklerinin Eldivan yöresinde yetiştirilen kirazların beslenme durumu üzerine etkisi. Tarım Bilim Dergisi, 11(2): 115-119.
  • Bayraklı, F. 1987. Toprak ve bitki analizleri, Ondokuz Mayıs üniversitesi Yayınları, No:17, Samsun.
  • Bayram, S.E., Elmacı, Ö.L. ve Özden, N. 2016. İzmir ili güney hattı şeftali (Prunus persica L.) bahçelerinin beslenme durumlarının incelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13(4):27-35.
  • Boşgelmez, A., Boşgelmez, İ. İ., Savaşçı, S. ve Paslı, N. 2001. Ekoloji-II (Toprak), Başkent Klişe Matbaacılık, Kızılay-Ankara.
  • Boyacı, S., Başak, H. ve Altun, B. 2017. Potential of Kırşehir in terms of horticulture. International Journal of Science and Research, 6(10):1546-1550.
  • Bremner, J.M. ve Mulvaney, C.S. 1982. Nitrogen-Total. In: A.L. Page, R.H. Miller (Eds). Methods of Soil Analysis. Part 2. 2nd ed. Agron. Monogr. 9. ASA and SSSA, Madison, WI, s. 595-624.
  • Ceylan, Ş., Karaçal, İ., Tüfenkçi, Ş. ve Gürbüz, Ö. 2004. Van yöresi elma bahçelerinin beslenme durumu. Journal of Aegean Agricultural Research Institute, 14(1):151-164.
  • Childers, F, N., Morris, J.R. ve Sibbert, G.S. 1995. Modern Fruit Science. Horticultural publications 3906 NW 31 Place. Gainesville Florida.
  • Follet, R.H. 1969. Zn, Fe, Mn and Cu in Colorado Soils. Ph. D. Dissertation. Colorado State University.
  • Gee, G.W. ve Bauder, J.W. 1986. Particle-Size Analysis. Methods of Soil Analysis. Part1. Physical and Mineralogical Methods. 2nd Edition. Agronomy No: 9. 383-411:1188 p, Madison, Wisconsin USA.
  • Gürel, S. ve Başar, H. 2014. Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1):1-11.
  • Heckman, J.R. 2004. Soil pH Measurement with a Portable Meter. Fact Sheet FS 767. Rutger Cooperative Res. and Ext. Serv. NJAES. New Jersey.
  • Helmke, P.A. ve Sparks, D.L. 1996. Lithium, Sodium, Potassium, Rubidium, and Calcium. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 551-574. ISBN: 9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667(Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Herrera, E.A. 2001. Fertilization programs for apple orchards. Guide H-319. Extension Horticulturist College of Agriculture and Home Economics, New Mexico State University, 1-4.
  • Jones, Jr.J.B. ve Case, V.W. 1990. Sampling, Handling, and Analyzing Plant Tissue Samples, Chapter 15. In R.L. Westerman (ed) Soil Testing and Plant Analysis, Third Edition, SSSA, Madison, Wisconsin, USA, s. 390-420.
  • Kacar, B. 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın No:1387, Fen Bilimleri: 90, Nobel Bilim ve Araştırma merkezi yayın No: 44.
  • Kacar, B. ve Katkat, A.V. 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Yayın No:127, Vipaş Yayınları: 3, 459s
  • Kuo, S. 1996. Phosphorus. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 869-921. ISBN:9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667 (Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Lindsay, W.L. ve Norvel, W.A. 1978. Development of DTPA Soil Test for Zn, Fe, Mn and Cu. Soil Science American Journal, 42(3), 421-28.
  • Maas, E.V. 1986. Salt Tolerance of Plants. Applied Agricultural Research, 1:12-26.
  • Mckeinze, R.M. 1989. Manganese Oxide and Hydroxides p. 439-466. In:Minerals in Soil Environments. (J.B. Dixon and S.B. Weed, eds.). 2nd ed. SSSA Madison, WI.
  • Nelson, D.W. ve Sommers, L.E. 1996. Total Carbon, Organic Carbon, and Organic Matter. In: Sparks D.L. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 961-1011 ISBN:9780891188254 (Print) ISBN:9780891188667 (Online), doi:10.2136/sssabookser5.3.
  • Nelson, R.E. 1982. Carbonate and Gypsum. Methods of Soil Analysis Part 2. Chemical and Microbiological Properties Second Edition. Agronomy. No:9 Part 2. Edition P: 191-197.
  • Oktay, H. ve Zengin, M. 2005. Karaman yöresi elma bahçelerinin makro besin elementleri yönünden beslenme durumları. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (37): 68-78.
  • Özgüven, N. ve Katkat, A.V. 2002. Bursa ili topraklarının bitkiye yarayışlı çinko yönünden genel durumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16:235-244.
  • Pınar, H., Arslan, R., Bircan, M. ve Ata, A. 2008. Mersin ilindeki elma, kayısı, erik, kiraz ve şeftali bahçelerinin bazı toprak özellikleri bakımından verimlilik durumları. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim Konya, 542-547.
  • Richards, L.A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. United States Department of Agriculture Handbook, 60.
  • Sillanpää, M. 1990. Micronutrient assessment at country level: An international study. In: FAO Soils Bulletin. N.63. Rome.
  • Solmaz, Y. 2014. Tekirdağ ilinde ceviz bahçeleri beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Sönmez, F., Uyak, C. ve Tüfenkçi, Ş. 2013. Siirt ve ilçelerinde yetiştirilen yerel üzüm çeşitlerinin beslenme sorunlarının yaprak ve toprak analizleri ile belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(3): 73-78.
  • Sumner, M.E. ve Miller, W.P. 1996. Cation Exchange Capacity and Exchange Coefficients. In D.L. Sparks (ed.) Methods of Soil Analysis, Part 3. Chemical Methods. Soil Science Society of America, Book series no. 5.
  • Sürmeli, S. 2015. Iğdır ilinde elma bahçelerinin toprak verimliliği ve bitki besleme durumları. Yüksek Lisans Tezi, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Iğdır, 71 sayfa.
  • Tüfenkçi, Ş., Ceylan, Ş. ve Karaçal, İ. 2002. Van yöresinde yetiştirilen “Mellaki” armut çeşidinin beslenme durumunun saptanması. Bahçe, 31(1-2): 1-7.
  • Uçgun, K., Akgül, H., Gezgin, S. ve Atasay, A. 2013. Meyve ağaçlarında beslenme durumlarının erken dönemde tespit edilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1): 93-98.
  • Uysal, E. ve Katkat, A.V. 2005. Bursa ve çevresinde yetiştirilen kiraz ağaçlarının demir, çinko, mangan ve bakır ile beslenme durumları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2):47-59.
  • Ülgen, N. ve Yurtsever, N. 1974. Türkiye Gübreler ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Teknik Yayınlar No:28. Ankara.
  • Yağmur, B. ve Okur, B. 2015. Salihli (Manisa) yöresindeki şeftali (Prunus persica L.) bahçelerinin beslenme ve kirlilik durumları. Meyve Bilimi Dergisi, 2 (1):16-26.
  • Yıldız, E. ve Uygur, V. 2016. Uşak ili ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2):70-78.
  • Yıldız, O.U. 2019. Manisa-Alaşehir yöresindeki bağların toprak ve bitki analizleri ile beslenme durumunun incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Manisa.
  • Zengin, M., Gökmen, F. ve Gezgin, S. 2007. Karaman yöresi elma bahçelerinin mikro besin elementleri bakımından beslenme durumları. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(42):96-109.
  • Zhang, S.L., Meng, M.E., Wang, D.S., Yang, X.L., Sun, Z. ve Wang, Z.X. 1995. A study of nutritional diagnosis of short branched apples in Henan. Henan Nongye Kexue, (1): 25-26
There are 49 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ahu Alev Abacı-bayar 0000-0002-4467-7676

Selma Boyacı 0000-0002-3349-839X

Project Number ZRT.A4.19.009
Publication Date October 24, 2021
Submission Date March 17, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 8 Issue: 4

Cite

APA Abacı-bayar, A. A., & Boyacı, S. (2021). Bazı Meyve Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(4), 940-950. https://doi.org/10.30910/turkjans.897880