Hayvancılık işletmelerinde hayvan barınakları hayvan refahı, verimlilik ve işgücünün etkin kullanımı dikkate alınmadan inşa edilmektedir. Tasarım ilkeleri izlenerek bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Ancak ülkemizdeki küçük aile işletmeleri dikkate alındığında büyükbaş hayvan ahırlarında oldukça büyük tasarım hatalarının olduğu görülmektedir. Hayvancılık işletmelerinde dikkate alınmayan bir diğer konu ise üretim sırasında ortaya çıkacak hayvansal atıkların toplanması, iletilmesi, depolanması ve bertarafı ile ilgili süreçlerdir. Bu durum yönetimi zorlaştırır, bazı çevre sorunlarına neden olur ve çok değerli bir bitki besin kaynağı olan gübre israfına neden olur. Bu çalışmada, yukarıda belirtilen tasarım kriterleri ve olası gübre yönetim seçenekleri dikkate alınarak küçük ölçekli (50 baş sığır) bir işletme tasarlanmıştır. Yıllık 575 t gübre üretim kapasitesi hesaplanmıştır. Ancak toprak analizi sonuçlarına ve çeşitli tesislere göre bu işlemde yıllık 76 ila 902 ton gübre uygulanması gerekecektir. Bu, gübre yönetim planlarına dayalı olarak ayrıntılı bir bitki üretim planının yapılması gerektiğini göstermektedir. Alternatif plantasyonlar için gübre atılması gereken arazi ihtiyacı 13 – 91 da arasında değişmektedir. Gübre uygulamasına uygun arazi bu işletme için yaklaşık 20 dekardır. Bu nedenle, gübreyi yönetmek için başka araziler de gerekmektedir. Çalışmanın sonuçları, yıllık üretilen gübrenin ticari değerinin yaklaşık 874 $ olduğunu göstermiştir. Bu değer aynı zamanda toprak/gübre besin içeriğine ve plan ihtiyaçlarına dayalı gübre yönetiminin önemini de göstermektedir.
Livestock barns are built without taking into account animal welfare, productivity and effective use of labor in cattle breeding enterprises. These problems can be eliminated by following the design principles. However, considering the small family businesses in our country, it is seen that there are quite large design errors in the cattle barns. Another issue that is not taken into account in livestock enterprises is the processes related to the collection, transmission, storage and disposal of animal wastes that will arise during production. This makes management difficult, causes some environmental problems, and wastes manure, which is a very valuable plant food source. In this study, a small scale (50 head beef) operation is designed considering the above mentioned design criteria and possible manure management options. Annual manure production capacity of 575 t is calculated. However based on the soil analysis results and various plants this operation will need to apply 76 to 902 tons of manure annualy. This shows that a detailed plant production plan should be conducted based on the manure management plans. For alternative plantations land requirement to dispose of manure vary between 13 – 91 da. The land available for manure application is about 20 da for this operation. Therefore, additional land should be managed to manage manure. Results of the study showed that commercial value of manure produced annualy is about 874 $. This value aslo demonstrates the importance of manure management based on soil/manure nutrient contents and plan needs.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2022 |
Submission Date | September 6, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 1 |