İtalyan çimi ılıman iklimlerde yaygın olarak yetiştirilen, yüksek biyomas verimi ve sindirilebilirliğine sahip bir yem bitkisidir. Yüksek verimliliği ve yem kalitesi nedeniyle dünyanın birçok yerinde yetiştirilen en önemli yem ot türlerinden biridir. Bu türün gerek verimi, gerekse de kalitesi, azot (N) uygulamalarına yüksek tepki verebilmektedir.
Tek yıllık İtalyan çiminin, Mardin-Kızıltepe koşullarında, artan dozlarda N (0, 5, 10, 15, 20 kg N/da) uygulaması altında yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve bazı kalite ve bitkisel özelliklerini tespit etmek amacıyla 2018-2019 ve 2019-2020 yetiştirme sezonlarında tarla denemeleri yürütülmüştür.
20 kg/da N dozunda yeşil ot verimi 3,41 t/da; kuru ot verimi 1,19 t/da; ham protein oranı 18,1; ham protein verimi 214,6 kg/da olmuştur. Farklı ülkelerde, farklı araştırıcılarca yapılmış uluslararası çalışmalara paralel şekilde, bizim çalışmamızda da, İtalyan çiminin yüksek azota iyi tepki veren bir bitki olduğu görülmüştür. Yem kalite değerlerinin de, uygulanmasını tavsiye ettiğimiz doz olan (en yüksek azot dozu) 20 kg/da N dozunda, iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Mardin’de İtalyan çimi yetiştiriciliği yapılmasının hem yem, hem de yem üretimi ve hayvansal üretimle birlikte uğraşan işletmeler için verimli ve faydalı bir sistem olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2022 |
Submission Date | April 5, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 3 |