Bu çalışmada, standart cam kavanozlarda (SGJ) ve vakumlu model polietilen torbalarda (VP, Rostock) bazı katkı maddeleri ile yapılan mısır silajlarının kimyasal, besinsel ve fermentatif değişimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Muamele grupları kontrol (ilavesiz), arpa (öğütülmüş arpa ilaveli 20 ve 40 g kg-1), laktik asit bakterileri (LAB) ve LAB+enzim karışımı gruplardan oluşturulmuştur. Silaj pH'sı silolama yönteminden etkilenmemiş (P=0.974) ancak LAB ilavesi ile pH değerleri artmıştır (P=0.030). Silajların kuru madde (DM) içerikleri arpa ilavesi ile artmıştır (P=0.030). Silajların hemiselüloz (HEM) içeriği, ENZ aşılaması ile azalmıştır (P=0.017). Silajların toplam karbonhidrat (TC) ve metabolik enerji (ME) konsantrasyonları en yüksek 40 g kg-1 arpa grubunda bulunmuştur (P<0.01). Silajların Fleig skorları (FP) LAB inokülasyonu ile azalmıştır (P=0.016). Silajların ham yağ (EE), ADF, NDF ve ham selüloz (CC), toplam sindirilebilir besin maddeleri (TDN) ve fermentasyon parametreleri (laktik, asetik, propiyonik ve butirik asit) silolama yönteminden veya silaj katkı maddelerinden etkilenmemiştir (P>0.05). Bu sonuçlar, vakumla paketlenebilen polietilen torbaların, laboratuvar ölçekli silaj çalışmaları için sabit hacimli cam kavanozlara göre daha uygun, esnek ve daha az maliyetli bir alternatif olduğunu göstermiştir.
The current study aimed to compare the nutritional, chemical, and fermentative changes of maize silages with some additives prepared in standard glass jars (SGJ) and vacuum-packed model polyethylene bags (VP, Rostock). The treatment groups were control group (no addition), barley group (grinded barley addition 20 and 40 g kg-1), lactic acid bacteria (LAB) group, and LAB+enzyme mixture group. The ensiling method had no effect on the pH of the silage. (P=0.974) but the pH was increased with LAB addition (P=0.030). The dry matter (DM) contents of silages were increased by barley addition (P=0.030). Silages hemicellulose (HEM) content was decreased by ENZ inoculation (P=0.017). Silages total carbohydrates (TC) and metabolizable energy (ME) concentrations were highest in 40 g kg-1 barley group (P<0.01). The silages fleig point (FP) was decreased by LAB inoculation (P=0.016). Silage ether extract (EE), ADF, NDF and crude cellulose (CC), total digestible nutrients (TDN), and fermentation parameters (acetic, butyric, lactic and propionic acids) were not impacted by the ensiling methods or silage additives (P>0.05). These results showed that vacuum-packed polythene bags do provide practical, flexible, and cost-efficient alternative to fixed-capacity glass containers for laboratory scale silage experiments.
The author would like to thank to Yusuf KONCA, Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ and İsmail ÜLGER for their help in making use of laboratory facilities and support in the composition of the manuscript and Gül PARA for helps to analysing the silage samples.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 23, 2022 |
Submission Date | April 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 3 |