Research Article
BibTex RIS Cite

Yem Besin Maddelerinin In Vıtro Gaz Üretim Parametreleri Arasındaki İlişki

Year 2023, Volume: 10 Issue: 3, 529 - 540, 23.07.2023
https://doi.org/10.30910/turkjans.1225932

Abstract

Bu çalışmanın amacı in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak yapılan çalışmalarda yemlerin besin madde bileşimleri ile in vitro gaz, metan ve OMS değerleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmada üç temel yem grubu ele alınmıştır. Bu grupları; kaba yem, kesif yem ve toplam rasyon karışımı (TMR) yemler oluşturmaktadır. Toplam 80 adet materyalin kuru madde (KM), ham kül (HK), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), ham protein (HP), ham yağ (HY), in vitro gaz üretimi, in vitro metan üretimi ve sindirilebilir organik madde (OMS) değerlerine meta-analiz uygulanmıştır. En yüksek gaz üretimi TMR grubunda, en yüksek metan üretimi ve OMS değerleri ise küspe yemlerinde tespit edilmiştir. En yüksek NDF ve ADF değerleri saman grubunda görülmüştür, bu durum samanlarda en düşük in vitro gaz üretimi, metan üretimi ve OMS değerlerine sahip olmasını sağlamıştır. Yemlerin besin maddeleri ve in vitro gaz üretim parametreleri arasındaki ilişki incelendiğinde, gaz üretimi, metan üretimi ve OMS değerleri, NDF ve ADF ile negatif yönde ilişkilendirilirken, HK ve HP ile pozitif yönde ilişkilendirilmiştir.

References

  • Aksoy, A., Macit, M., & Karaoğlu, M. 2000. Hayvan Besleme Ders Kitabı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Erzurum, 179-199.
  • Ayaşan, T., Ergül, Ş., Ülger, İ., Baylan, M., Dinçer, M. N., Barut, H., ... & Mızrak, C. 2017. In Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanarak Bazı Makarnalık Buğday (Triticum durum L.) Çeşitlerinin Besleme Değerinin Tespiti. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(4), 309-315.
  • Basar, Y., & Atalay, A. İ. 2020. Turunçgil Posalarının Ruminant Beslemede Alternatif Yem Kaynağı Olarak Kullanımı ve Metan Üretim Kapasiteleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1449-1455.
  • Boga, M., Kurt, O., Ozkan, C. O., Atalay, A. İ., & Kamalak, A. 2020. Evaluation of some commercial dairy rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic matter digestibility. Progress in nutrition, 22(1), 199-203.
  • Breves, G., & Leonhard-Marek, S. 2000. Verdauungsvorgänge in den Vormägen. WV Engelhardt and G. Breves. Physiologie der Haustiere. Enke im Hippokrates Verlag GmbH, Stuttgart, 345, 354.
  • Canbolat, Ö., Kalkan, H., Karaman, Ş., Filya, İ. 2011. Esansiyel yağların sindirim, rumen fermantasyonu ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 17:1 557-565.
  • Curzaynz-Leyva, K. R., Bárcena-Gama, J. R., Hernández-Sánchez, D., Crosby-Galván, M. M., Escobar-España, J. C., Santillán-Gómez, E. A., & Cabañas-Martínez, O. 2020. Corn Based-diets Containing Corn Dried Distillers Grains with Solubles on Performance, Ruminal Fermentation, In vitro Methane Emissions, Carcass and Meat Quality of Lambs.
  • Çiftçi, B., Akçura, S., Doran, T., Okumuş, O., Turan, A., Kaplan, M., & Kamalak, A. 2021. Vetiver ve Soya Karışım Silajının Fermantasyon Kalitesi, Besleme Özellikler İle Gaz Ve Metan Üretiminin Değerlendirilmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2), 295-300.
  • Çiftçi, R., & Gül, M. 2021. Saman, Arpa ve Fiğin Propiyonik Asit ile Muamelesinin In Vitro Gaz Üretimi, Metan Üretimi ve Yem Değeri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 16(3), 275-282.
  • Dhakal, R., Ronquillo, M. G., Vargas-Bello-Pérez, E., & Hansen, H. H. 2022. Effect of Autochthonous Nepalese Fruits on Nutrient Degradation, Fermentation Kinetics, Total Gas Production, and Methane Production in In-Vitro Rumen Fermentation. Animals, 12(17), 2199.
  • Efe, E., Bek, Y., & Şahin, M. 2000. İstatistik Yöntemler II. TC Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayın, (10), 214.
  • Getachew, G., Blümmel, M., Makkar, H. P. S., & Becker, K. 1998. In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology, 72(3-4), 261-281.
  • Görgülü, M., Koluman Darcan, N., Göncü, S. 2009. Hayvancılık ve küresel ısınma. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül-3 Ekim, Çorlu.
  • Güleçyüz, E., & Kılıç, Ü. 2018. Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının In Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1), 13-21.
  • Hegarty, R. S., & Klieve, A. V. 1999. Opportunities for biological control of ruminal methanogenesis. Australian Journal of Agricultural Research, 50(8), 1315-1320.
  • IPCC (Intergoverment Panel on Climate Change) 2001. Climate change 2001: the scientific basis: contribution of Working Group I to the third assessment report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge university press.
  • Kara, K., Pirci, G., Yılmaz, S., Baytok, E., & Yılmaz, K. 2022. Effects of fumaric and maleic acids on the fermentation, nutrient composition, proteolysis and in vitro ruminal gas of corn silage. Grassesland Science.
  • Kaya, A., Kaya, H., & Çelebi, Ş. 2012. Ruminant hayvanlarda metan üretimini azaltmaya yönelik çalışmalar/Studies to reduce the production of methane from ruminant. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 197-204.
  • Kaya, A., Başer, A., Kaya, A., Selçuk, B., & Cengiz, T. 2022. Determination of the Antimethanogenic Properties of Sumac Leaves (Rhus coriaria L.) Subsitution at Different Ratios İnstead of Corn Silage in Sheep Rations by in Vitro Gas Production Method. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(2), 309-312.
  • Kılıç, Ü. 2021. Buğday Samanına Farklı Dozlarda Yaban Mersini (Myrtus communis) Yaprakları İlavesinin Metan Üretimi Üzerine Etkisi.
  • Kılıç, Ü., & Sarıçiçek, B. Z.(2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47(2).
  • Kurt, O. 2021. Effect of variety on nutritive value and anti-methanogenic potential of oat grain. PROGRESS IN NUTRITION, 23(3).
  • Macit, M., & Palangi, V. 2019. Baklagil kaba yemlerini organik asitlerle işlemenin In vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi (Doctoral dissertation).
  • Melesse, A., Steingass, H., Schollenberger, M., & Rodehutscord, M. 2017. Screening of common tropical grasses and legume forages in Ethiopia for their nutrient composition and methane production profile in vitro. Tropical Grasseslands-Forrajes Tropicales, 5(3), 163-175.
  • Menke, K. H. & Steingass, H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
  • Menke, K. H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agricultural Science 93: 217–222.
  • Ørskov, E. R. 1994. Recent advances in understanding of microbial transformation in ruminants. Livestock production science, 39(1), 53-60.
  • Ozkan, Ç. Ö., Kaya, E., Ülger, İ., Güven, İ., & Kamalak, A. 2017. Effect of species on nutritive value and methane production of citrus pulps for ruminants. Hayvansal üretim, 58(1), 8-12.
  • Ozkan, Ç. Ö., Cengiz, T., Yanık, M., Evlice, S., Selçuk, B., Ceren, B., & Kamalak, A. 2020. Ruminant hayvan beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin in vitro gaz üretiminin, metan üretiminin, sindirim derecesinin ve mikrobiyal protein üretiminin belirlenmesi. Black Sea Journal of Agriculture, 3(1), 56-60.
  • Öztürk, H. 2008. Ruminant beslemesinde probiyotik mayalar. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 79(3), 37-42.
  • Purba, R. A. P., Yuangklang, C., Paengkoum, S., & Paengkoum, P. 2020. Piper oil decreases in vitro methane production with shifting ruminal fermentation in a variety of diets. Int. J. Agric. Biol, 25, 231-240.
  • Selçuk, B., Bakır, T., Kaya, A., & Başer, A. 2022. Yonca Kuru Otuna (Medicago sativa) Atık Kahve Ekstraktı İlavesinin Antimetanojenik Etkisinin In Vitro Gaz Üretim Metoduyla Belirlenmesi. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature, 2(2), 77-82.
  • Tilley, J. M. A., & Terry, D. R. 1963. A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grasses and forage science, 18(2), 104-111.
  • Ülger, İ., Beyzi, S. B., Kaliber, M., & Konca, Y. 2020. Chemical, nutritive, fermentation profile and gas production of citrus pulp silages, alone or combined with maize silage. South African Journal of Animal Science, 50(1), 161-169.
  • Ülger, İ., Kaplan, M., Atasagun, B., Kardeş, Y. M., Doran, T., & Kamalak, A. 2018. Vejetasyon Döneminin Erciyes Korungasının (Onobryhis Argaea) Yem Özellikleri Üzerine Etkisi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1), 38-49.

The Relationship Between The In Vıtro Gas Production Parameters Of Feed Nutrients

Year 2023, Volume: 10 Issue: 3, 529 - 540, 23.07.2023
https://doi.org/10.30910/turkjans.1225932

Abstract

The aim of this study is to examine the relationship between the nutrient composition of feeds and in vitro gas, methane, and OMD values in studies using the in vitro gas production technique. In this study, three basic feed groups were considered. These feed groups include roughage, concentrate, and total mixed rations (TMR). Dry matter (DM), crude ash (CA), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude protein (CP), ether extract (EE), in vitro gas production, in total 80 materials meta-analysis was applied to in vitro methane production and organic matter digestibility (OMD) values. The highest gas production was determined in the TMR group, and the highest methane production and OMD values were determined in the pulp. The highest NDF and ADF values were observed in the straw group, which led to the lowest in vitro gas production, methane production, and OMD values in straw. When the relationship between feed nutrients and in vitro gas production parameters was examined, gas production (GP), methane production (MP), and OMD values were negatively correlated with NDF and ADF, while positively correlated with ash and CP.

References

  • Aksoy, A., Macit, M., & Karaoğlu, M. 2000. Hayvan Besleme Ders Kitabı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Erzurum, 179-199.
  • Ayaşan, T., Ergül, Ş., Ülger, İ., Baylan, M., Dinçer, M. N., Barut, H., ... & Mızrak, C. 2017. In Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanarak Bazı Makarnalık Buğday (Triticum durum L.) Çeşitlerinin Besleme Değerinin Tespiti. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(4), 309-315.
  • Basar, Y., & Atalay, A. İ. 2020. Turunçgil Posalarının Ruminant Beslemede Alternatif Yem Kaynağı Olarak Kullanımı ve Metan Üretim Kapasiteleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1449-1455.
  • Boga, M., Kurt, O., Ozkan, C. O., Atalay, A. İ., & Kamalak, A. 2020. Evaluation of some commercial dairy rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic matter digestibility. Progress in nutrition, 22(1), 199-203.
  • Breves, G., & Leonhard-Marek, S. 2000. Verdauungsvorgänge in den Vormägen. WV Engelhardt and G. Breves. Physiologie der Haustiere. Enke im Hippokrates Verlag GmbH, Stuttgart, 345, 354.
  • Canbolat, Ö., Kalkan, H., Karaman, Ş., Filya, İ. 2011. Esansiyel yağların sindirim, rumen fermantasyonu ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 17:1 557-565.
  • Curzaynz-Leyva, K. R., Bárcena-Gama, J. R., Hernández-Sánchez, D., Crosby-Galván, M. M., Escobar-España, J. C., Santillán-Gómez, E. A., & Cabañas-Martínez, O. 2020. Corn Based-diets Containing Corn Dried Distillers Grains with Solubles on Performance, Ruminal Fermentation, In vitro Methane Emissions, Carcass and Meat Quality of Lambs.
  • Çiftçi, B., Akçura, S., Doran, T., Okumuş, O., Turan, A., Kaplan, M., & Kamalak, A. 2021. Vetiver ve Soya Karışım Silajının Fermantasyon Kalitesi, Besleme Özellikler İle Gaz Ve Metan Üretiminin Değerlendirilmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2), 295-300.
  • Çiftçi, R., & Gül, M. 2021. Saman, Arpa ve Fiğin Propiyonik Asit ile Muamelesinin In Vitro Gaz Üretimi, Metan Üretimi ve Yem Değeri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 16(3), 275-282.
  • Dhakal, R., Ronquillo, M. G., Vargas-Bello-Pérez, E., & Hansen, H. H. 2022. Effect of Autochthonous Nepalese Fruits on Nutrient Degradation, Fermentation Kinetics, Total Gas Production, and Methane Production in In-Vitro Rumen Fermentation. Animals, 12(17), 2199.
  • Efe, E., Bek, Y., & Şahin, M. 2000. İstatistik Yöntemler II. TC Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayın, (10), 214.
  • Getachew, G., Blümmel, M., Makkar, H. P. S., & Becker, K. 1998. In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology, 72(3-4), 261-281.
  • Görgülü, M., Koluman Darcan, N., Göncü, S. 2009. Hayvancılık ve küresel ısınma. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül-3 Ekim, Çorlu.
  • Güleçyüz, E., & Kılıç, Ü. 2018. Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının In Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1), 13-21.
  • Hegarty, R. S., & Klieve, A. V. 1999. Opportunities for biological control of ruminal methanogenesis. Australian Journal of Agricultural Research, 50(8), 1315-1320.
  • IPCC (Intergoverment Panel on Climate Change) 2001. Climate change 2001: the scientific basis: contribution of Working Group I to the third assessment report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge university press.
  • Kara, K., Pirci, G., Yılmaz, S., Baytok, E., & Yılmaz, K. 2022. Effects of fumaric and maleic acids on the fermentation, nutrient composition, proteolysis and in vitro ruminal gas of corn silage. Grassesland Science.
  • Kaya, A., Kaya, H., & Çelebi, Ş. 2012. Ruminant hayvanlarda metan üretimini azaltmaya yönelik çalışmalar/Studies to reduce the production of methane from ruminant. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 197-204.
  • Kaya, A., Başer, A., Kaya, A., Selçuk, B., & Cengiz, T. 2022. Determination of the Antimethanogenic Properties of Sumac Leaves (Rhus coriaria L.) Subsitution at Different Ratios İnstead of Corn Silage in Sheep Rations by in Vitro Gas Production Method. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(2), 309-312.
  • Kılıç, Ü. 2021. Buğday Samanına Farklı Dozlarda Yaban Mersini (Myrtus communis) Yaprakları İlavesinin Metan Üretimi Üzerine Etkisi.
  • Kılıç, Ü., & Sarıçiçek, B. Z.(2006. In vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim, 47(2).
  • Kurt, O. 2021. Effect of variety on nutritive value and anti-methanogenic potential of oat grain. PROGRESS IN NUTRITION, 23(3).
  • Macit, M., & Palangi, V. 2019. Baklagil kaba yemlerini organik asitlerle işlemenin In vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi (Doctoral dissertation).
  • Melesse, A., Steingass, H., Schollenberger, M., & Rodehutscord, M. 2017. Screening of common tropical grasses and legume forages in Ethiopia for their nutrient composition and methane production profile in vitro. Tropical Grasseslands-Forrajes Tropicales, 5(3), 163-175.
  • Menke, K. H. & Steingass, H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
  • Menke, K. H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agricultural Science 93: 217–222.
  • Ørskov, E. R. 1994. Recent advances in understanding of microbial transformation in ruminants. Livestock production science, 39(1), 53-60.
  • Ozkan, Ç. Ö., Kaya, E., Ülger, İ., Güven, İ., & Kamalak, A. 2017. Effect of species on nutritive value and methane production of citrus pulps for ruminants. Hayvansal üretim, 58(1), 8-12.
  • Ozkan, Ç. Ö., Cengiz, T., Yanık, M., Evlice, S., Selçuk, B., Ceren, B., & Kamalak, A. 2020. Ruminant hayvan beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin in vitro gaz üretiminin, metan üretiminin, sindirim derecesinin ve mikrobiyal protein üretiminin belirlenmesi. Black Sea Journal of Agriculture, 3(1), 56-60.
  • Öztürk, H. 2008. Ruminant beslemesinde probiyotik mayalar. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 79(3), 37-42.
  • Purba, R. A. P., Yuangklang, C., Paengkoum, S., & Paengkoum, P. 2020. Piper oil decreases in vitro methane production with shifting ruminal fermentation in a variety of diets. Int. J. Agric. Biol, 25, 231-240.
  • Selçuk, B., Bakır, T., Kaya, A., & Başer, A. 2022. Yonca Kuru Otuna (Medicago sativa) Atık Kahve Ekstraktı İlavesinin Antimetanojenik Etkisinin In Vitro Gaz Üretim Metoduyla Belirlenmesi. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature, 2(2), 77-82.
  • Tilley, J. M. A., & Terry, D. R. 1963. A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grasses and forage science, 18(2), 104-111.
  • Ülger, İ., Beyzi, S. B., Kaliber, M., & Konca, Y. 2020. Chemical, nutritive, fermentation profile and gas production of citrus pulp silages, alone or combined with maize silage. South African Journal of Animal Science, 50(1), 161-169.
  • Ülger, İ., Kaplan, M., Atasagun, B., Kardeş, Y. M., Doran, T., & Kamalak, A. 2018. Vejetasyon Döneminin Erciyes Korungasının (Onobryhis Argaea) Yem Özellikleri Üzerine Etkisi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1), 38-49.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other), Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Research Article
Authors

Kadir Erten 0000-0002-6307-1573

Levend Coskuntuna 0000-0001-7137-4198

Fisun Koc 0000-0002-5978-9232

Early Pub Date July 24, 2023
Publication Date July 23, 2023
Submission Date December 28, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 10 Issue: 3

Cite

APA Erten, K., Coskuntuna, L., & Koc, F. (2023). Yem Besin Maddelerinin In Vıtro Gaz Üretim Parametreleri Arasındaki İlişki. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(3), 529-540. https://doi.org/10.30910/turkjans.1225932