This study was carried out to investigate the effects of some body measurements (chick weight, finger length, shank length, chick length) of day-old broiler chicks on carcass characteristics and edible yields. In the study, 192 day-old male broiler chicks were used. Broiler chicks were first divided into 4 groups according to treatment groups (chick weight, finger length, shank length, chick length), and then each group was divided into two groups according to weight (heavy-light) or length (long-short). From body criteria; chick weight ≥47.7 and <47.7 g, finger length ≥2.01 and <2.01 cm, shank length ≥2.9 and <2.9 cm, and chick length ≥18.3 and <18.3 cm is planned as. At the end of the 42-day fattening period, in different body weight groups (heavy and light groups) significant (P<0.05) differences were observed between carcass weights, thigh weights, breast weights and abdominal fat weights. In terms of finger length, shank length and body length (long and short groups) there were significant (P<0.05, P<0.01) differences between carcass weights, thigh weights, breast weights, gizzard weights, liver weights, heart weights and abdominal fat weights. In addition, significant and positive correlations were found between carcass characteristics.
Bu çalışma, günlük yaştaki etlik piliçlere ait bazı vücut ölçütlerinin (civciv ağırlığı, parmak uzunluğu, incik uzunluğu, civciv uzunluğu) karkas özellikleri ve yenilebilir iç organ ağırlıkları üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 192 adet günlük yaşta erkek broiler civcivi kullanılmıştır. Etlik piliçler önce muamele gruplarına göre (civciv ağırlığı, parmak uzunluğu, incik uzunluğu, civciv uzunluğu) 4 gruba ayrılmış olup, daha sonra her bir grup ağırlık (ağır-hafif) veya uzunluk (uzun-kısa) durumlarına göre ikişer gruba ayrılmıştır. Vücut ölçütlerinden; civciv ağırlığı ≥47.7 ve <47.7 g, parmak uzunluğu ≥2.01 ve <2.01 cm, incik uzunluğu ≥2.9 ve <2.9 cm ve civciv uzunluğu ≥18.3 ve <18.3 cm olarak planlanmıştır. 42 günlük besi dönemi sonunda vücut ağırlığı bakımından ağır ve hafif gruplar arasında, karkas ağırlığı, but ağırlığı, göğüs ağırlığı ve abdominal yağ ağırlıkları arasında önemli (P<0.05) farklılıklar gözlenmiştir. Parmak uzunluğu, incik uzunluğu ve vücut uzunluğu bakımından ise, uzun ve kısa gruplar arasında, karkas ağırlığı, but ağırlığı, göğüs ağırlığı, taşlık ağırlığı, karaciğer ağırlığı, kalp ağırlığı ve abdominal yağ ağırlıkları arasında önemli (P<0.05, P<0.01) farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca, karkas özellikleri arasında önemli ve pozitif korelasyonlar bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Feeding, Animal Growth and Development |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | January 25, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | October 24, 2024 |
Acceptance Date | November 11, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 1 |