Research Article
BibTex RIS Cite

Comparison of Live Weight, Live Weight Gain, Carcass Characteristics and Internal Organ Weights of Kıvırcık Male lambs fed under Intensive and Semi-Intensive Conditions

Year 2025, Volume: 12 Issue: 1, 129 - 135

Abstract

This study was conducted to determine the effects of intensive (indoor) and semi-intensive (pasture-based) feeding methods on live weight, live weight gain, slaughter weight and carcass characteristics of Kıvırcık male lambs. A total of 20 Kıvırcık male lambs, 2.5-3 months old, were used in the study, 10 in the intensive system and 10 in the semi-intensive system. The treatment was continued for 56 days. While one group was kept in a closed sheepfold until the end of the fattening, the other group was taken out to pasture during the daytime from the first day of the experiment. As a result, no significant differences were detected between the groups in terms of live weight, slaughter weight and weekly live weight gain. Differences between groups in terms of daily average live weight gain and average live weight gain (over the course of fattening) were found to be significant (P<0.01). No significant differences were observed in terms of cold and hot carcass weights, carcass yields and carcass losses of the lambs. In terms of internal fat weight and internal fat ratio, lambs belonging to the intensive group showed higher values (P<0.05, P<0.01) than those fed on pasture.

References

  • Akçapınar, H. ve Özbeyaz, C. (2021). Hayvan Yetiştiriciliği (Temel Bilgileri). Medisan Yayınevi.
  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., Yılmaz, M., Yılmaz, O. (2005). Kıvırcık ve Karya Kuzularda Besi ve Karkas Özellikleri. Hayvansal Üretim, 46(1).
  • AOAC. (1990). Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, AOAC, Washington, DC, USA, p. 69–88.
  • Canbolat, Ö., Kara, H., Filya, İ., Kamalak, A. (2015). Kuzu Besi Rasyonlarına İlave Edilen Canlı Mayanın Besi Performansı ile Bazı Rumen Sıvısı ve Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 73-86.
  • Duncan, D. B. 1955. Multiple Range and Multiple F Tests. Biometrics 11:1-42. https://doi.org/10.2307/3001478. Ekiz, B., Atalay, H., Akın, P., Ozturk, N., Birkiye, M., Yılmaz, A. (2019). Carcass and meat quality of Karacabey Merino and Kivircik lambs under an intensive finishing system. South African Journal of Animal Science. (5)49.
  • Karabacak, A. ve Boztepe, S. (2007) Yağlı Kuyruklu ve Yağsız İnce Kuyruklu Koyun Irklarının Besi Performanslarının Karşılaştırılması Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. (21)42: 89 -95
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. (2014). Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(4).
  • Kaymakçı, M., Teke, B., & Taşkın, T. (2010). Türkiye’de Koyun Yetiştiriciliği. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Dergisi.
  • Sarı, M., & Önk, K. (2018). Entansif ve Yarı Entansif Besi Yöntemlerinin Farklı Koyun Irklarında Besi Performansına Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.
  • Soysal, D. (2007). Yoğun ve ekolojik besi uygulanan kıvırcık ve merinos erkek kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi (Doktora Tezi). Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye.
  • Teke, B., Önk, S., & Sarı, M. (2018). Türkiye Yerli Irk Kuzularının Entansif Koşullarda Besi Performansı. Dergipark, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi.
  • TSE. 1991. Hayvan yemleri - metabolik (dönüştürülebilir) enerjinin tayini (kimyasal yöntem) UDK 636.085. TS 9610. Ankara, Türkiye.
  • Van Soest, P.J., J.B. Robertson. and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74:3583-3597.

Entansif ve Yarı Entansif Şartlarda Besiye Alınan Erkek Kıvırcık Kuzularının Canlı Ağırlık, Canlı Ağırlık Artışı, Karkas Özellikleri ve İç Organ Ağırlıkları Bakımından Karşılaştırılması

Year 2025, Volume: 12 Issue: 1, 129 - 135

Abstract

Bu çalışma, entansif (kapalı) ve yarı entansif (meraya dayalı) besleme yöntemlerinin erkek kıvırcık kuzularının canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, kesim ağırlığı ve karkas özellikleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 10’u entansif sistemde, 10’u ise yarı entansif sistemde olmak üzere 2.5-3 aylık yaşta toplam 20 adet erkek Kıvırcık kuzusu kullanılmıştır. Deneme 56 gün süreyle devam ettirilmiştir. Bir grup besi sonuna kadar kapalı ağılda tutulurken, diğer grup denemenin ilk gününden itibaren gündüz saatlerinde meraya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, gruplar arasında canlı ağırlık, kesim ağırlığı ve haftalık canlı ağırlık artışları bakımından önemli farklılıklar saptanmamıştır. Günlük ortalama canlı ağırlık artışı ve ortalama canlı ağırlık artışı (besi boyunca) bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01) bulunmuştur. Kuzulara ait, soğuk ve sıcak karkas ağırlıkları, karkas randımanları ve karkas fireleri bakımından önemli farklılıklar gözlenmemiştir. İç yağı ağırlığı ve içyağı oranı bakımından entansif gruba ait kuzular merada beslenenlere oranla daha yüksek (P<0.05, P<0.01) değerler göstermişlerdir.

References

  • Akçapınar, H. ve Özbeyaz, C. (2021). Hayvan Yetiştiriciliği (Temel Bilgileri). Medisan Yayınevi.
  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., Yılmaz, M., Yılmaz, O. (2005). Kıvırcık ve Karya Kuzularda Besi ve Karkas Özellikleri. Hayvansal Üretim, 46(1).
  • AOAC. (1990). Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, AOAC, Washington, DC, USA, p. 69–88.
  • Canbolat, Ö., Kara, H., Filya, İ., Kamalak, A. (2015). Kuzu Besi Rasyonlarına İlave Edilen Canlı Mayanın Besi Performansı ile Bazı Rumen Sıvısı ve Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 73-86.
  • Duncan, D. B. 1955. Multiple Range and Multiple F Tests. Biometrics 11:1-42. https://doi.org/10.2307/3001478. Ekiz, B., Atalay, H., Akın, P., Ozturk, N., Birkiye, M., Yılmaz, A. (2019). Carcass and meat quality of Karacabey Merino and Kivircik lambs under an intensive finishing system. South African Journal of Animal Science. (5)49.
  • Karabacak, A. ve Boztepe, S. (2007) Yağlı Kuyruklu ve Yağsız İnce Kuyruklu Koyun Irklarının Besi Performanslarının Karşılaştırılması Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. (21)42: 89 -95
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. (2014). Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(4).
  • Kaymakçı, M., Teke, B., & Taşkın, T. (2010). Türkiye’de Koyun Yetiştiriciliği. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Dergisi.
  • Sarı, M., & Önk, K. (2018). Entansif ve Yarı Entansif Besi Yöntemlerinin Farklı Koyun Irklarında Besi Performansına Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.
  • Soysal, D. (2007). Yoğun ve ekolojik besi uygulanan kıvırcık ve merinos erkek kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi (Doktora Tezi). Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye.
  • Teke, B., Önk, S., & Sarı, M. (2018). Türkiye Yerli Irk Kuzularının Entansif Koşullarda Besi Performansı. Dergipark, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi.
  • TSE. 1991. Hayvan yemleri - metabolik (dönüştürülebilir) enerjinin tayini (kimyasal yöntem) UDK 636.085. TS 9610. Ankara, Türkiye.
  • Van Soest, P.J., J.B. Robertson. and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74:3583-3597.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Animal Feeding
Journal Section Research Article
Authors

Ömer Şengül 0000-0001-5078-2002

İbrahim Ak 0000-0003-1691-5996

Early Pub Date January 25, 2025
Publication Date
Submission Date November 12, 2024
Acceptance Date December 16, 2024
Published in Issue Year 2025 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Şengül, Ö., & Ak, İ. (n.d.). Entansif ve Yarı Entansif Şartlarda Besiye Alınan Erkek Kıvırcık Kuzularının Canlı Ağırlık, Canlı Ağırlık Artışı, Karkas Özellikleri ve İç Organ Ağırlıkları Bakımından Karşılaştırılması. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 12(1), 129-135. https://doi.org/10.30910/turkjans.1583364