BibTex RIS Cite

Distribution of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Professionals in Turkey: According to Provinces

Year 2014, Volume: 22 Issue: 1, 1 - 5, 01.04.2014

Abstract

Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery (PRAS) is a unique surgical specialty because of its broad area of expertise and its tendency for multidisciplinary work. In this study, through the cross-sectional data obtained from Turkish Statistical Institute and the Ministry of Health, ratios of plastic surgery professionals per population in each province in Turkey has been calculated and compared. The overall ratio of PRAS professionals per 100,000 populations is 1.05 in Turkey. In the analysis made according to the provinces, the highest ratio of PRAS professionals has been found in Ankara (1.99/100,000). In the highly populated cities, PRAS professional ratio is 1.2 in average, whereas the same ratio is 0.7 in average in low-population cities (p<0.001). Based on the results of the present study, the distribution of PRAS professionals in Turkey shows a great diversity across the provinces. The results of this cross-sectional, descriptive, original study are very valuable in terms of keeping a light on health and education policies regarding plastic and reconstructive surgery.

References

  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) 2012 adrese dayalı nüfus kayıt sistemi.
  • Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insan gücü durum raporu, yukarı dilimlerde olacağı öngörülebilir. Dr. Bülent SAÇAK Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı , İSTANBUL E-posta: bsacak@gmail.com

Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı

Year 2014, Volume: 22 Issue: 1, 1 - 5, 01.04.2014

Abstract

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (PREC) çalışma alanının genişliği ve multidisipliner çalışmaya yatkınlığı nedeniyle özel bir cerrahi daldır. Bu çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu ve T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan elde edilen kesitsel veriler ile PREC uzman hekimlerinin illerdeki nüfusa oranı bulunarak karşılaştırılmıştır. Türkiye genelinde PREC uzman hekim oranı 1,05/100,000’dir. İllere göre yapılan tasnifte, nüfusa göre PREC uzmanı oranı en yüksek olan il Ankara (1,99/100,000) olarak görülmektedir. PREC uzman hekim oranı nüfusun yüksek olduğu illerde 1,2 iken; nüfusun düşük olduğu illerde bu oran ortalama olarak 0,7’dir (p

References

  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) 2012 adrese dayalı nüfus kayıt sistemi.
  • Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insan gücü durum raporu, yukarı dilimlerde olacağı öngörülebilir. Dr. Bülent SAÇAK Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı , İSTANBUL E-posta: bsacak@gmail.com
There are 2 citations in total.

Details

Other ID JA59EE49HS
Journal Section Articles
Authors

Bülent Saçak This is me

Fatma Betül Tuncer This is me

Ayhan Numanoğlu This is me

Publication Date April 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Saçak, B., Tuncer, F. B., & Numanoğlu, A. (2014). Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 22(1), 1-5.
AMA Saçak B, Tuncer FB, Numanoğlu A. Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı. turkplastsurg. April 2014;22(1):1-5.
Chicago Saçak, Bülent, Fatma Betül Tuncer, and Ayhan Numanoğlu. “Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 22, no. 1 (April 2014): 1-5.
EndNote Saçak B, Tuncer FB, Numanoğlu A (April 1, 2014) Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 22 1 1–5.
IEEE B. Saçak, F. B. Tuncer, and A. Numanoğlu, “Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı”, turkplastsurg, vol. 22, no. 1, pp. 1–5, 2014.
ISNAD Saçak, Bülent et al. “Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 22/1 (April 2014), 1-5.
JAMA Saçak B, Tuncer FB, Numanoğlu A. Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı. turkplastsurg. 2014;22:1–5.
MLA Saçak, Bülent et al. “Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 22, no. 1, 2014, pp. 1-5.
Vancouver Saçak B, Tuncer FB, Numanoğlu A. Türkiye’de Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: Uzman Hekimlerinin İllere Göre Dağılımı. turkplastsurg. 2014;22(1):1-5.