Research Article

YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)

Volume: 1 Number: 12 April 25, 2018

YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)

Abstract

İnsanlar ait oldukları toplumun ve o topluma ait kültürün kelime ve kavramlarıyla kendilerini ifade ederler. Bu nedenle dil öğretiminde, öğretilen dilin toplumunun yapısı ve sosyal değerleri dikkate alınmalıdır. Kelimeler boş semboller değildir, onların arka planında bir kültür dünyası vardır. Bu kültür dünyası bilinmeden kelimeler tam anlamıyla kavranamaz. Bu nedenle yabancılara Türkçe öğretiminin temel ilkelerinden biri, dil ile birlikte kültürün de verilmesidir. Dil ve kültürün bir bütün olduğu gerçeğinin, yabancı dil öğretiminde en önemli dinamik olarak değerlendirildiği günümüzde, yabancılara Türkçe öğretimi için kullanılan kitaplar, kültürel aktarımın en önemli ayağını oluşturmaktadır.  Kültür çok kapsamlı bir olgu olduğu için ve yabancı dil öğrenenler daha çok dilin dizgesel yapılarına odaklı oldukları için, kültür başlığı altında öğrenciye verilebilecek olan şeyler öğrencinin dili anlamasına yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Tarih, günlük yaşam, alışveriş, yiyecek-içecek, okul ve eğitim, aile yaşantısı, sosyal şartlar, gelenek-görenekler, turizm ve seyahat, iş hayatı… gibi konular yabancı dil öğrenenlere kültür bağlamında öncelikle öğretilmesi uygun olan konulardır. Yabancı dil öğrenirken ya da öğretirken kullanılan ders kitaplarının içeriğinin, o dile ait kültür unsurlarını da barındırması gerekir. Araştırmada, Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında A2 düzeyinde kullanılan ders kitaplarından bazıları -İstanbul, Ankara, Yunus Emre Enstitüsü, Gazi, Dilmer­­- incelenmiş; hedef dile ait kültürel ögelere ne ölçüde yer verildiği sorgulanmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur. 

Keywords

References

  1. Açık, F., Demir, A. (2011). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kültürlerarası Yaklaşım Ve Seçilecek Metinlerde Bulunması Gereken Özellikler, TÜBAR, 30, 51-72.
  2. Avcı, Y. (2002). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminin Kültür Ve Yöntem Boyutu, 30.12.2017 tarihinde http://www.turkcede.org/yeni-ogrenenlere-turkce-ogretimi/64-turkcenin-yabanci-dil-olarak-ogretiminin-kultur-ve-yontem-boyutu.html üzerinden erişilmiştir.
  3. Barın, E. (2004). Türk Soylulara Türkiye Türkçesinin Öğretiminde Deyimler Ve Atasözlerini Önemi. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 1, 22-26.
  4. Byram, M. (1989). Cultural Studies in Foreign Language Education. Clevedon –Philadelphia: Multilingual Matters.
  5. Garza, T. (2013). Foreign Language Teaching Methods. 27 Aralık 2013 tarihinde HYPERLINK "http://coerll.utexas.edu/methods/modules/culture/01/adresinden" http://coerll.utexas.edu/methods/modules/culture/01/adresinden erişildi.
  6. Gazi Üniversitesi Yabancılar İçin Türkçe A2 Düzeyi, Kalkan Matbaası, Ankara, 2014.
  7. Goodenough, W. (1964). Cultural Anthropology and Linguistics. Language in Culture and Society in (pp. 36-39). (Hymes, D. H., Ed.). New York: Harper & Row.
  8. İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı Seviye A2, Kültür Sanat Basımevi, İstanbul, 2013.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 25, 2018

Submission Date

December 28, 2017

Acceptance Date

March 9, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 1 Number: 12

APA
Erdal, K., Dağdeviren, İ., Gökhan, O., Şen, H. H., & Şenay, E. (2018). YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ). TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat Ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, 1(12), 11-23. https://izlik.org/JA29TE88MH
AMA
1.Erdal K, Dağdeviren İ, Gökhan O, Şen HH, Şenay E. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ). TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2018;1(12):11-23. https://izlik.org/JA29TE88MH
Chicago
Erdal, Kelime, İzem Dağdeviren, Okan Gökhan, Hasan Hüseyin Şen, and Esra Şenay. 2018. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat Ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 (12): 11-23. https://izlik.org/JA29TE88MH.
EndNote
Erdal K, Dağdeviren İ, Gökhan O, Şen HH, Şenay E (April 1, 2018) YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ). TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 12 11–23.
IEEE
[1]K. Erdal, İ. Dağdeviren, O. Gökhan, H. H. Şen, and E. Şenay, “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)”, TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 12, pp. 11–23, Apr. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29TE88MH
ISNAD
Erdal, Kelime - Dağdeviren, İzem - Gökhan, Okan - Şen, Hasan Hüseyin - Şenay, Esra. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1/12 (April 1, 2018): 11-23. https://izlik.org/JA29TE88MH.
JAMA
1.Erdal K, Dağdeviren İ, Gökhan O, Şen HH, Şenay E. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ). TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2018;1:11–23.
MLA
Erdal, Kelime, et al. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ)”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat Ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 12, Apr. 2018, pp. 11-23, https://izlik.org/JA29TE88MH.
Vancouver
1.Kelime Erdal, İzem Dağdeviren, Okan Gökhan, Hasan Hüseyin Şen, Esra Şenay. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ DERS KİTAPLARINDA KÜLTÜREL ÖGELER (A2 DÜZEYİ). TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2018 Apr. 1;1(12):11-23. Available from: https://izlik.org/JA29TE88MH