Research Article

Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Volume: 3 Number: 2 December 28, 2020
Ayşegül Koç *, Şerife Öz , Tuğba Kılıç
EN TR

Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Abstract

Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıkları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereçler ve Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırma Ankara'da bir devlet ve bir vakıf üniversitesinin hemşirelik bölümlerinde okuyan 190 öğrenci ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında demografik veriler için oluşturulan demografik soru formu ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskall Wallis ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortancası 21 ve % 92,1’i kadındır. Öğrenci hemşirelerin Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği toplam puan ortalaması 87,23±13,45 olarak bulunmuştur. Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği toplam puan ortalaması eğitim görülen üniversite, sınıf, yabancı dil bilme durumu, başka bir ülkede hemşirelik eğitimi almak isteme durumu ve mezuniyet sonrası yurtdışında çalışmak isteme durumu ile ilişkili bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir.

Keywords

Kültürlerarası duyarlılık, Bakım, Hemşirelik, Öğrenci

Supporting Institution

yok

Project Number

proje değil

Thanks

Araştırma kapsamına alınan öğrencilerimize teşekkür ederiz. 17. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, 14-18 Ekim 2015, Antalya'da bildiri olarak sunulmuştur.

References

  1. 1. İz-Başalan F, Temel-Bayık A. Hemşirelikte kültürel yeterlilik. Aile Toplum ve Eğitim-Kültür ve Araştırma Dergisi. 2009;5(17):51-58.
  2. 2. Gerrish K, Papadopoulos, I. Transcultural competence: The challenge for nurse education. British Journal of Nursing. 1999;8(21):1453-1457.
  3. 3. Clark MJ. Community Health Nursing: Caring for Populations. 2. Baskı. New Jersey: Prentice Hall. 2003.
  4. 4. Tortumluoğlu G, Okanlı A, Özer N. Hemşirelik bakımında kültürel yaklaşım ve önemi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 2004;1:1-12.
  5. 5. Durgun H, Uzunsoy E, Tümer A, Huysuz K. Hemşirelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılıkları ile dünya vatandaşlığı için karakter ve değerler algıları. Ordu University J Nurs Stud. 2019;2(2):87-95.
  6. 6. Aktaş D, Ertuğ N, Öztürk E. Investigation into intercultural sensitivity among nursing students at a university in Turkey. Stanisław Juszczyk. 2015;40(2):48-57.
  7. 7. Kılıç SP, Sevinç S. The relationship between cultural sensitivity and assertiveness in nursing students from Turkey. J Transcult Nurs. 2017;29(4):379-386.
  8. 8. Bilgiç Ş, Şahin İ. Hemşirelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık ve etnik merkezcilik düzeyleri. SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019;10(3):230-236.
  9. 9. Oh WO. Factors influencing cultural sensitivity among nursing students. Child Health Nurs Res. 2011;17(4):222-229.
  10. 10. Repo H, Vahlberg T, Salminen L, Papadopoulos I, Leino-Kilpi H. The cultural competence of graduating nursing students. J Transcult Nurs. 2017;28(1):98-107.
APA
Koç, A., Öz, Ş., & Kılıç, T. (2020). Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Türkiye Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi, 3(2), 1-15. https://izlik.org/JA89AG87PH
AMA
1.Koç A, Öz Ş, Kılıç T. Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2020;3(2):1-15. https://izlik.org/JA89AG87PH
Chicago
Koç, Ayşegül, Şerife Öz, and Tuğba Kılıç. 2020. “Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri Ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Türkiye Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi 3 (2): 1-15. https://izlik.org/JA89AG87PH.
EndNote
Koç A, Öz Ş, Kılıç T (December 1, 2020) Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 3 2 1–15.
IEEE
[1]A. Koç, Ş. Öz, and T. Kılıç, “Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”, Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 1–15, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA89AG87PH
ISNAD
Koç, Ayşegül - Öz, Şerife - Kılıç, Tuğba. “Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri Ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 3/2 (December 1, 2020): 1-15. https://izlik.org/JA89AG87PH.
JAMA
1.Koç A, Öz Ş, Kılıç T. Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2020;3:1–15.
MLA
Koç, Ayşegül, et al. “Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri Ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Türkiye Sağlık Bilimleri Ve Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 2, Dec. 2020, pp. 1-15, https://izlik.org/JA89AG87PH.
Vancouver
1.Ayşegül Koç, Şerife Öz, Tuğba Kılıç. Hemşirelik Öğrencilerinin Kültürlerarası Duyarlılık Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2020 Dec. 1;3(2):1-15. Available from: https://izlik.org/JA89AG87PH