Derleme

PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ

Cilt: 10 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir

PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ

Öz

İnternet insanoğlunun yaşamının her alanına sızmış ve kalıcı etkiler bırakmıştır. İnternet her evin vazgeçilmez bir parçası- uzantısı olmuştur. İnternetin ilk çıkış amacı hayatı kolaylaştırmak ve sınırsız bilgiye ulaşmaktır. Ancak zamanla bu kullanım amacının dışına çıkmış ve bireyler patolojik kullanım sonucu, bağımlılık geliştirmişlerdir. Bağımlılık ile birey gerçek yaşamdan ve etkileşimlerinden uzak kalıp, sanal alemdeki alanında yaşamayı tercih etmiştir. Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok problemle karşı karşıya kalmıştır. Gerçek hayatta yüzleşmek istemediği sorunlardan kaçmak için kullanılan bir liman olmuştur. Ve zamanla birey yalnızlık, öfke patlamaları, sinirlilik, yabancılaşma benlik saygısı ve yaşam doyumu gibi duygusal alanlarda sorunlar yaşamaya başlamıştır. Bu sorunların çözümünde ise ilaç tedavisinin yanı sıra Bilişsel Davranışçı Terapilerin fayda sağladığı araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Bu çalışmadaki amaç internet kavramı, patolojik kullanımın bağımlılığa dönüşümüyle, değişen duygulara değinmek ve tedavisi hakkında bir çerçeve çizmektir. İnternet bağımlısı olan bireylerin arkadaş çevresinin kısıtlı olduğu ve gençlerin daha çok risk grubunu oluşturduğu araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Özellikle ergenlik dönemindeki gruplara yönelik doğru kullanım eğitimleri bu sorunun çözümlenmesinde ilk basamak görevi görecektir. Rehber öğretmenler tarafından yapılacak bilinçlendirme çalışmaları hem öğrenciler hem de aileler için kritik öneme sahip olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Palaz, E., (2016). Üniversite Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı Ve Depresyon Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

17 Nisan 2021

Kabul Tarihi

30 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Altı, D. (2021). PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 99-110. https://izlik.org/JA59GT33TW
AMA
1.Altı D. PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ. MÜSBİD. 2021;10(1):99-110. https://izlik.org/JA59GT33TW
Chicago
Altı, Dergah. 2021. “PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ”. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (1): 99-110. https://izlik.org/JA59GT33TW.
EndNote
Altı D (01 Haziran 2021) PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 1 99–110.
IEEE
[1]D. Altı, “PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ”, MÜSBİD, c. 10, sy 1, ss. 99–110, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GT33TW
ISNAD
Altı, Dergah. “PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ”. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/1 (01 Haziran 2021): 99-110. https://izlik.org/JA59GT33TW.
JAMA
1.Altı D. PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ. MÜSBİD. 2021;10:99–110.
MLA
Altı, Dergah. “PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ”. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 1, Haziran 2021, ss. 99-110, https://izlik.org/JA59GT33TW.
Vancouver
1.Dergah Altı. PATOLOJİK İNTERNET KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜMÜ. MÜSBİD [Internet]. 01 Haziran 2021;10(1):99-110. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GT33TW


Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi © 2026