Obezite ve fazla kilo alma durumu her geçen gün daha
fazla insanı etkilemekte ve toplumu tehdit eden bir sağlık sorunu haline
gelmektedir. Kilo vermek isteyen insanların doğal ve bitkisel ürünlere olan
ilgisi gün geçtikçe artmakta çeşitli etki mekanizmalarıyla kilo kaybına yol
açtığı düşünülen kafein de bu ürünler içerisinde yerini almaktadır. Bu çalışma
da çeşitli arama motorlarında (scholar, pubmed, web of science ve ovid) kafein
ve obezite üzerine yapılan çalışmalar incelenerek geleneksel derleme yöntemi
ile kafeinin obezite üzerine etkisi incelenmiştir. Son zamanlarda yapılan
araştırmalarda, yüksek kahve alımının, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık,
bazı kanser türleri, parkinson hastalığı ve mortalite riskinin azalması ile
ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır. Obezitenin, belirtilen tüm bu sağlık risklerinin altında
yatan başlıca nedenlerden biri olduğu göz önüne alındığında, kafein alımının obezite
riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceği düşünülebilir. İncelenen çalışmalar
neticesinde ılımlı bir kahve tüketiminin sağlıklı bir beslenme ve diyet
programında kilo kontrolü amacıyla kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Obesity
and overweight have been affecting more and more people and becoming a health
problem that threatens society. The interest of people who want to lose weight
in natural and herbal products is increasing day by day with various mechanisms
of action that are thought to lead to weight loss caffeine is also included in
these products. In this study, studies on caffeine and obesity in various
search engines (scholar, PubMed, the web of science and Ovid) were examined and
the effect of caffeine on obesity by traditional compilation method was
investigated. Recent studies have concluded that high coffee intake may be
associated with type 2 diabetes, cardiovascular disease, certain types of
cancer, Parkinson's disease, and reduced risk of mortality. Obesity;
Considering that this is one of the main reasons underlying all of these health
risks, caffeine intake may be related to decrease in risk of obesity. As a result of the
studies examined, it is evaluated that moderate coffee consumption can be used
for weight control in a healthy diet and diet program.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | July 14, 2019 |
Submission Date | March 21, 2019 |
Acceptance Date | July 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 1 |