Potasyum ve Humik Asit Uygulamalarının Yağlık Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Bitkisinin Gelişimine Etkisi
Abstract
Bu araştırmada; farklı potasyumlu gübre dozları ile birlikte humik asit uygulamalarının yağlık ayçiçeği bitkisinin, verim ve verim öğeleri (bitki boyu, sap kalınlığı, tabla çapı, tabla ve tane verimi, bin tane ağırlığı, iç-kabuk oranı, tane yağ ve protein oranı) ile bitki besin maddesi (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn) içeriğine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma; Aydın ili Söke ilçesinde üretici tarlasında, 2014-2015 yıllarında yürütülmüş olup; denemeler tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Sanay MR hibrit ayçiçeği çeşidinin bitkisel materyal olarak kullanıldığı çalışmada; 5 farklı potasyumlu gübre dozu (0, 4, 8, 12 ve 16 kg K2O da-1) ve 4 farklı humik asit dozu (0, 10, 20 ve 30 kg da-1) faktör olarak ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre artan miktarlarda uygulanan potasyumlu gübre ve humik asit dozlarının verim ve verim öğeleri ile bitkinin mineral madde içeriği üzerine önemli etkileri saptanmıştır. Ayçiçeği tarımında özellikle pH değeri yüksek, organik madde ve makro besin maddeleri bakımından fakir olan topraklarda, potasyumlu gübrelere ilave olarak toprağa humik asit uygulamasının da yapılması bitki besin maddelerinin yarayışlılığını arttırarak verim ve kalite üzerine de olumlu etkide bulunacaktır.
Keywords
References
- Açıkgöz, N., Akbaş, M. E., Özcan, K. ve Moghaddam, A.F., 1994. Tarımsal araştırmaların değerlendirilmesi için PC Paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, 25-29 Nisan, İzmir, s.156-167.
- Akyıldız, A.R., 1968. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 358, Ankara.
- Anonim, 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http:// www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=45 (Erişim tarihi: 24.10.2015).
- Anonymous, 1992. IFA, World Fertilizer Use Manuel, pp.211-214.
- Aysu, A., 2010. Türkiye’de Ayçiçeği Tarımı. http:// www.karasaban.net/aycicegi-bitkisel-yag/ (Erişim tarihi: 15.10.2015).
- Bennett, B.L., Rouse, R.D., Ashley, D.A., Doss, B.D., 1965. Yield, fiber quality and potassium content of of irrigated cotton plant as affected by rates of potassium. Argonomy Journal, 57: 296-299.
- Bozkurt, M.A., Karaçal, İ., 2000. Farklı azotlu gübre doz ve formlarının ayçiçeğinde besin elementi içeriğine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(1): 99-105.
- Cavalcante, I.H.L., Da Silva, R.R.S., Albano, F.G., De Lima, F.N., Marques, A.De.S., 2011. Foliar spray of humic substances on seedling production of papaya (Pawpaw). Journal of Agronomy, 10(4): 118-122.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 31, 2017
Submission Date
January 30, 2017
Acceptance Date
August 23, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 4 Number: 3
Cited By
Linoleik ve Yüksek-Oleik Tip Ayçiçeği Çeşitlerinin Azot ve Potasyum Uygulamalarına Tepkileri
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.20289/zfdergi.447163Effects of nitrogen doses on growth and some nutrient element uptake of sunflower (Helianthus Annuus L.) hybrids
Agricultural Science and Technology
https://doi.org/10.15547/10.15547/ast.2018.04.062The Effect of Inorganic Fertilizer and Biofertilizer Applications on Some Quality and Biochemical Properties of Safflower (Carthamus tinctorius L.)
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.29133/yyutbd.1136973