Research Article

Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye

Volume: 7 Number: 3 October 31, 2020
TR EN

Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye

Abstract

Bu çalışmada, Siirt Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin tavuk eti tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini Siirt Üniversitesi’nde öğrenim gören toplam 217 önlisans ve lisans öğrencileri ile yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen veriler oluşturmaktadır. Anket uygulaması 2019 yılı Nisan-Mayıs aylarında yürütülmüştür. Öğrencilerin tavuk etinin tercih edilen kısımları incelendiğinde, göğüs eti % 34.46 ile en çok tercih edilen kısım olurken, sakatat kısmı ise % 1.87 ile en az tercih edilen kısım olmuştur. İşlenmiş tavuk eti tercihlerinde de tavuk döner % 64.4 ile en üst seviyede yer almıştır. Tavuk eti satın alırken en çok tercih ettikleri unsur % 62.92 ile son kullanma tarihi olmuştur. Tavuk eti satın alırken en çok tercih edilen yerler % 58.80 ile marketler olurken, en az tercih edilen yerler ise % 3.75 ile bakkal ve semt pazarları olmuştur. Ankete katılan üniversite öğrencilerinin % 68.5’inin tavuk etinin besleyici değerini bildiği, % 31.5’inin ise besleyici değerini bilmediği belirlenmiştir. Ancak bu sonuçların tersine öğrencilerin % 91.0’ının tavuklarda hormon kullanıldığını, % 82.4’ünün tavuklarda büyüme uyarıcı olarak antibiyotik kullanıldığını düşündüklerini bildirmişlerdir. Tavuk eti tüketiminde değişime neden olan faktörlerin cinsiyet ve bazı bilgi düzeylerine göre sonuçları incelendiğinde, hayvanlarda antibiyotik kullanılması, TV-radyo ve gazete haberlerinin, hayvan hastalıkları riskinin, yağ oranının düşük olması, kanatlı sektöründe medyanın etkisi gibi parametrelerin tavuk eti tüketiminde cinsiyetler arasında önemli farklılıklar yarattığı sonucuna varılmıştır (p<0.01). Bu değerlerin hepsinde kadınların değerleri, erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, ankete katılan öğrencilerin tavuk eti tüketim değerleri yıl bazında hesapladığında bu değer Türkiye ortalamasının üzerinde olmuştur. Bu sonuç her ne kadar sevindirici olsa da, öğrencilerin çoğunun tavuklarda hormon kullanıldığını, büyüme uyarıcı olarak antibiyotik kullanıldığını bildirmeleri, onların tavuğun besleyici değeri hakkında tam bilgi sahip olmadıklarını göstermektedir. Bu konularda toplumun bilinçlendirileceği gerek görsel, gerekse yazılı basında konunun önemini vurgulayacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.

Keywords

References

  1. Anonim, 2020. Dünya Kişi Başına Et Tüketimi, Et Türleri. (http://www.besd-bir.org/assets/documents/ Dynya_kiAi_baA_et_tyketimi-dynyAtyryldy.pdf), (Erişim tarihi: 08.09.2020).
  2. Anonymous, 2020. World, Europe, and Turkey’s Chicken Meat Producton Quantities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). (http://www.fao.org/faostat/en/#data/ QL), (Erişim tarihi: 08.09.2020).
  3. Barroeta, A.C., 2007. Nutritive value of poultry meat: relationship between vitamin E and PUFA. World’s Poultry Science Journal, 63(2): 277-284.
  4. Bingham, S., 2006. The fiber-folate debate in colorectal cancer. Proceedings of the Nutrition Society, 65(1): 19-23.
  5. Büyüknisan, O., 2008. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  6. Cebeci, Z., 2018. R ile Parametrik Olmayan İstatistik Analiz. Abaküs Kitap Yayın Evi, İstanbul.
  7. Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi intern öğrencilerinde hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55(1): 189-194.
  8. Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 31, 2020

Submission Date

September 14, 2020

Acceptance Date

November 6, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 7 Number: 3

APA
Kara, M. A., Tekeli, A., & Mıkaıl, N. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 327-336. https://doi.org/10.19159/tutad.794722
AMA
1.Kara MA, Tekeli A, Mıkaıl N. Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2020;7(3):327-336. doi:10.19159/tutad.794722
Chicago
Kara, Muhammet Ali, Ahmet Tekeli, and Nazire Mıkaıl. 2020. “Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 7 (3): 327-36. https://doi.org/10.19159/tutad.794722.
EndNote
Kara MA, Tekeli A, Mıkaıl N (October 1, 2020) Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 7 3 327–336.
IEEE
[1]M. A. Kara, A. Tekeli, and N. Mıkaıl, “Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye”, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 7, no. 3, pp. 327–336, Oct. 2020, doi: 10.19159/tutad.794722.
ISNAD
Kara, Muhammet Ali - Tekeli, Ahmet - Mıkaıl, Nazire. “Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 7/3 (October 1, 2020): 327-336. https://doi.org/10.19159/tutad.794722.
JAMA
1.Kara MA, Tekeli A, Mıkaıl N. Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2020;7:327–336.
MLA
Kara, Muhammet Ali, et al. “Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 7, no. 3, Oct. 2020, pp. 327-36, doi:10.19159/tutad.794722.
Vancouver
1.Muhammet Ali Kara, Ahmet Tekeli, Nazire Mıkaıl. Üniversite Öğrencilerinin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi Örneği, Türkiye. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2020 Oct. 1;7(3):327-36. doi:10.19159/tutad.794722

Cited By