Research Article

Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi

Volume: 8 Number: 1 February 28, 2021
EN TR

Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın toprak üstü kısımlarından elde edilen metanol ve su ekstrelerinin antioksidan ve enzim inhibe edici aktivitelerini araştırmaktır. Ekstrelerin in vitro antioksidan aktiviteleri toplam fenol ve flavonoit miktar tayini, 2-2´-difenil-1-pikirhidrazil (DPPH), 2,2'-azino-bis (3-etilbenzotiyazolin-6-sulfonik asit) (ABTS), demir şelasyon ve β-Karoten/linoleik asit emülsiyon yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Ekstrelerin enzim inhibe edici aktivitelerinde ise, Alzheimer hastalığıyla ilişkili olan asetilkolinesteraz ve butirilkolinesteraz enzimleri; diyabet hastalığıyla ilişkili α-amilaz ve α-glukozidaz enzimleri; cilt beyazlatıcı olarak kozmetikte önemli bir yere sahip olan tirozinaz enzimi test edilmiş ve 96-kuyucuklu plaka yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, C. lyrata subsp. lyrata’nın metanol ve su ekstrelerinin DPPH ve demir şelasyon aktivitesi dışında referans maddeyle karşılaştırılabilir düzeyde antioksidan aktivitelere sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, ekstrelerin α-amilaz ve tirozinaz enzimleri üzerinde daha belirgin aktivite gösterdikleri ve diğer enzimlere kıyasla daha fazla inhibe edici etkilere sahip oldukları gözlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamız, C. lyrata subsp. lyrata üzerinde aktiviteden sorumlu bileşiklerin araştırılmasına yönelik ilerideki çalışmalara katkı sağlayacak nitelik taşımaktadır.

Keywords

Thanks

Deneysel çalışmaların gerçekleştirilmesine uygun ortam sağlayan Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Fen Fakültesi alt yapısından yararlanılmıştır. Sayın Doç. Dr. Nuraniye Eruygur ve Prof. Dr. Hayri Duman hocalarımıza desteklerinden dolayı da çok teşekkür ederim.

References

  1. Alcitepe, E., 2010. Studies on seed morphology of Campanula L. section Quinqueloculares (Boiss.) Phitos (Campanulaceae) in Turkey. Pakistan Journal of Botany, 42(2): 1075-1082.
  2. Alcitepe, E., 2011. New combinations in Campanula sect. Quinqueloculares from Turkey. Pakistan Journal of Botany, 43(5): 2243-2254.
  3. Baytop, T., 1999. Türkiye'de Bitkiler İle Tedavi, Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul.
  4. Benli, M., Bingol, U., Geven, F., Guney, K., Yigit, N., 2008. An Investigation on the antimicrobial activity of some endemic plant species from Turkey. African Journal of Biotechnology, 7(1): 1-5.
  5. Chai, T., Mohan, M., Ong, H., Wong, F., 2014. Antioxidant, iron-chelating and anti-glucosidase activities of Typha domingensis Pers (Typhaceae). Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 13(1): 67-72.
  6. Clarke, G., Ting, K.N., Wiart, C., Fry, J., 2013. High correlation of 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging, ferric reducing activity potential and total phenolics content indicates redundancy in use of all three assays to screen for antioxidant activity of extracts of plants from the Malaysian rainforest. Antioxidants, 2(1): 1-10.
  7. Cuendet, M., Potterat, O., Hostettmann, K., 2001. Flavonoids and phenylpropanoid derivatives from Campanula barbata. Phytochemistry, 56(6): 631-636.
  8. Damboldt, J., 1978. Campanulaceae. P.H. Davis (Ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh Univ Press, Edinburgh, pp. 2-89.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 28, 2021

Submission Date

November 25, 2020

Acceptance Date

January 30, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 8 Number: 1

APA
Ayaz, F. (2021). Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 100-108. https://doi.org/10.19159/tutad.831558
AMA
1.Ayaz F. Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2021;8(1):100-108. doi:10.19159/tutad.831558
Chicago
Ayaz, Fatma. 2021. “Türkiye’de Yetişen Campanula Lyrata Lam. Subsp. Lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8 (1): 100-108. https://doi.org/10.19159/tutad.831558.
EndNote
Ayaz F (February 1, 2021) Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8 1 100–108.
IEEE
[1]F. Ayaz, “Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 100–108, Feb. 2021, doi: 10.19159/tutad.831558.
ISNAD
Ayaz, Fatma. “Türkiye’de Yetişen Campanula Lyrata Lam. Subsp. Lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 8/1 (February 1, 2021): 100-108. https://doi.org/10.19159/tutad.831558.
JAMA
1.Ayaz F. Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2021;8:100–108.
MLA
Ayaz, Fatma. “Türkiye’de Yetişen Campanula Lyrata Lam. Subsp. Lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin Ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 8, no. 1, Feb. 2021, pp. 100-8, doi:10.19159/tutad.831558.
Vancouver
1.Fatma Ayaz. Türkiye’de Yetişen Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata’nın Enzim İnhibe Edici Etkilerinin ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi. 2021 Feb. 1;8(1):100-8. doi:10.19159/tutad.831558

Cited By