Bu araştırma Yalova ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yetiştiricilerin sosyal durumu, hayvan varlığı, bakım, süt
üretimi, hayvancılıktan memnuniyet, sorunlar ve örgütlenme durumu gibi yapısal özelliklerini belirlemek amacı ile
yapılmıştır. Araştırmanın materyalini il genelinden şansa bağlı olarak belirlenen 324 adet süt sığırı işletmesinden anket
yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler işletmenin yapısal durumunu etkileyen hayvan sayısı ve
yetiştiricilerin eğitim durumu faktör olarak alınarak SPSS paket programında analiz edilmiştir. İşletmelerde bulunan
sığırların ırk dağılımı, yetiştiricilerin tahsil seviyesi ilkokul olanlar melez, orta ve lise+ olanlar ise kültür ırka yöneldikleri
belirlenmiştir. Hayvan sayısı az olan yetiştiriciler melez ırkta yoğunlaşırken, hayvan sayısı arttıkça kültür ırkına yöneliş
görülmüştür. Hayvanların kızgınlığının belirlenmesinde, eğitim düzeyi ilkokul olan yetiştiriciler böğürme ve atlamayı
dikkate almıştır. Düvelerin ilk tohumlama yaşını belirlerken eğitim düzeyi ilkokuldan lise+'ye tüm yetiştiriciler artan oranda
15-18 ay olmasını dikkate almıştır. İşletmecilerin yaşı arttıkça eğitim düzeylerinin tersine 15-18 ay kriterine ait oranın
düştüğü belirlenmiştir. Süt verimi 10< kg'dan az olan işletmecilerin eğitim düzeyi % 68.9 ilkokul iken bu oran lise+ % 8.5'e
gerilemiştir. Eğitim düzeyi orta okul olan işletmecilerin % 61.2'si 11-20 kg süt verimi almaktadır. Hayvan sayısı 5< olan
işletmelerin % 46.8'i 10< kg süt verimi alırken, hayvan sayısı arttıkça bu oran % 23.1'e gerilemiştir. 10-21 kg süt verimine
sahip işletmelerin oranı hayvan sayısı 5< olan işletmelerde % 48.4 iken, bu oran hayvan sayısının artışına paralel olarak
% 63.5'e yükselmiştir.
This research has been performed to determine dairy farms’ breeders’ social conditions, presence of animals, care, milk production, happiness with animal farming, problems and situation of being organized in Yalova. The data that obtained from 324 randomly chosen dairy farms around the city by the means of the survey comprised the material of research. The obtained data has been analyzed in SPSS package program by taking animal numbers, age and educational background of breeders as factors affecting the structural condition of farm. In the analysis of race distribution it was determined that breeders having primary education preferred to use crossbred animals, whereas breeders having secondary, high school and higher education tended to use culture breeds. For determining the heat in animals, breeders who have primary school education take bellowing and mounting of animals into consideration. All breeders at any education level considered the 15-18 months of age as age at fist insemination for heifers. As the age of breeders increased, contrary to education level, the ratio for 15-18 month age criterion decreased. In the farms producing less than 10 kg milk the ratio of farmers having primary school education is 68.9%. This ratio is 8.5% for high school and higher graduates. 61.2% of breeders who have middle school education level obtain 11-20 kg milk yield in their farms. While 48.6% of breeders who have less than 5 animals obtain 10 kg milk yield, as the number of animals rises, this rate declined to 23.1%. In the farms having less than 5 animals the proportion of obtaining 10-21 kg milk yield is 48.4%. As the animals numbers increased this proportion increased up to 63.5%
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 31, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |