BibTex RIS Cite

Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 98 - 108, 31.03.2014
https://doi.org/10.19159/tutad.29893

Abstract

Ülkemiz sahip olduğu ekolojik koşullar ve gen kaynakları zenginliği açısından, kurutmalık ve sofralık incir
yetiştiriciliği ve dolayısıyla ticaretinde dünyanın ilk sırasında yer almaktadır. Dünya sofralık incir piyasasında “Bursa
Siyahı” ve dünya kurutmalık incir piyasasında “Sarılop” çeşitlerimiz ile rekabet edebilecek çeşit bulunmamaktadır. Avrupa
ülkelerine karşı sağladığımız bu rekabet üstünlüğümüze rağmen kurutmalık ve sofralık incir ihracatı yapabilme
potansiyelimizi tam olarak kullanamamaktayız. Türkiye'nin hem ihracatında hem de üretim potansiyelinde belirli yıllarda
meydana gelen dalgalanmalar, başta kuraklık olmak üzere kalitenin düşmesine neden olan birçok faktöre bağlanmaktadır.
Kalite kriterlerini etkileyen faktörlerin saptanması ihracat yapabilme gücümüzü arttırmada büyük önem taşımaktadır. Bu
makalede, incir potansiyelimizin ekonomik yönden değerlendirilmesinde üretimden pazarlamaya kadar sofralık ve
kurutmalık incirdeki kalite kriterleri ve bunları etkileyen faktörler değerlendirilmiştir.

References

  • Aksoy, U., 1991 Kuru İncir Üretiminde Kaliteyi Etkileyen Faktörler, İncirde Verimlilik Paneli MPM, Aydın.
  • Aksoy, U., Anaç, D., Eryuce, N., Yoltaş, T., 1987. Determination and evaluation of the nutritient status of fig orchards in the Aegean region. Journal of Ege Univ. Fac. of Agric., 24(2): 21-35.
  • Aksoy, U., Balci, B., Can, H.Z., Hepaksoy, S., 2003. Some significant results of the research-work in Turkey on fig. Acta Hort., 605: 173-181.
  • Aksoy, U., Can, H.Z., Hepaksoy, S., Şahin, N., 2001 İncir Yetiştiriciliği, TÜBİTAK TARP (Türkiye Tarımsal Araştırmalar Projesi) Yayınları, İzmir.
  • Aksoy, U., Kara, S., Mısırlı, A., Can, H.Z., Seferoğlu, G., 1993. Effect of potassium nitrate and hydrogen cyanamide on apricot. Xth Int. Symp. On Apricot Culture, September 20-24, İzmir, Turkey.
  • Aksoy, U., Zafer, H.C., Meyvacı, B., Şen, F., 2007. Kuru İncir: Türk Sultanları Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir ve Kuru Kayısı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 139 s.
  • Anaç, D., Aksoy, U., Eryüce, N., 1987. Ege Bölgesi incir bahçelerinin makro ve bazı mikro besin elementeri içeriklerinin yaprak analizleri yolu ile saptanması üzerinde araştırmalar: I. Büyük Menderes Havzası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 75-90.
  • Flaishman, M.A., Rodov, V., Stover, E., 2008. The Fig:
  • Anaç, D., Aksoy, U., Hakerlerler, H., Düzbastılar, M., 1992. Küçük Menderes Havzası incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen toprak ve yaprak besin elementleri ile bazı verim ve kalie özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş AR-GE, Bornova-İzmir.
  • Anonim, 2000. VIII. BYKP Bitkisel Ürünler Özel İhtisas Komisyonu, Meyve Grubu Özel İhtisas Alt Komisyonu, İncir Raporu, Ankara.
  • Anonim, 2012. Akdeniz İhracatçı Birlikleri. Yaş Meyve- Sebze İhracatçı Birliği Değerlendirme Raporu. http://www.yms.gov.tr/istatistik.aspx [Erişim tarihi: 15.07.2012].
  • Anonim, 2012. TÜİK, http://tuikapp.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/ bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10.05.2012).
  • Anonymous, 2012. FAO. Avaible from: http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor
  • Aşkın, A., Ceylan, Ş., Yener, H., 1997. A study on the nutritional status of fig orchards in birgi irimağzı. In: Proceedings of the First International Symposium on Fig (Editors: U Aksoy et al.,) Acta Horticulturae No: 480: 239-246.
  • Can, H.Z., Balcı, B., Şahin, B., Çobanoğlu, F., Şahin, N., 2003. Yellop meyvesi olgunlaşan bazı incir çeşitlerinde farklı kimyasal uygulamaların ve budama sistemlerinin verim ve kalite komponentleri üzerine etkileri. TÜBİTAK Proje No: TARP-2574-2, İzmir.
  • Çalışkan, O., 2003. Bazı incir çeşit ve tiplerinin Dörtyol koşullarındaki fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, (Basılmamış), Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2012. Morphological diversity among fig (Ficus carica L.) accessions sampled from the eastern Mediterranean region of Turkey. Turk. J. Agric. For., 36: 179-193.
  • Çobanoğlu, F., Kocataş, H., Özen, M., Tutmuş, E., Konak, R., 2006. Türkiye kuru incir ihracatında iklim faktörlerinin etkisinin belirlenmesine yönelik bir değerlendirme. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, İncirliova, Aydın.
  • Çobanoğlu, F., 2004. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarım ürünleri ticaretinin gelişimi, önemi, taze değerlendirilmesi. Anadolu Journal of AARI, 14(2): 139-159. ticareti açısından
  • Eryüce, N., Aksoy, U., Anaç, D., 1987. Ege Bölgesi incir bahçelerinin makro ve bazı mikro besin elementleri içeriklerinin yaprak analizleri yolu ile saptanması üzerinde araştırmalar: II. Küçük Menderes Havzası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 151-160.
  • Ferguson, I.B., 1984. Calcium in Plant Senesence and Fruit Ripening. Plant Cell and Environ, 7: 477-489.
  • Fidan, F., Çetin, H., Ergun, C., 1987. Bursa Siyahı ve Sarılop İncir Çeşitlerinin Derin Dondurulmaya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma (Proje Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Botany, Horticulture, and Breeding. Horticultural Reviews. 34: 113-197.
  • İrget, M,E., Okur, B., Ongun, A,R., Tepecik, M., Kayıkçıoğlu, H., Aydın, Ş., Özkan, R., Şahin, N., 2005. Topraktan kalsiyum uygulamasının incirde bazı kalite özelliklerine etkisi. Tübitak Proje No: TOGTAG/TARP-2574-7.
  • Kabasakal, A., 1990. İncir Yetiştiriciliği. TAV Yayınları, Yalova.
  • McGregor, S.E., 1976. Insect Pollination of Cultivated Crop Plants, Agricultural Handbook No.496, US Government Printing Office, Washington, pp: 219- 221.
  • Opara, L.U., Studman, C.J., Banks, N.H., 1997. Fruit skin splitting and cracking. Horticultural Reviews, 19: 217-262.
  • Özar, A.İ., Önder, P., Özkut, S., Arınç, Y., Gündoğdu, M., Sarıbay, A., Demir, T., Azeri, T., Genç, H., 1985. Ege Bölgesi incirlerinde görülen hastalık ve zararlılarla savaşım olanaklarının saptanması ve geliştirilmesi üzerinde araştırmalar. TOAG-429, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Özbek, S., 1958. Kuru incirlerde kalite üzerine tesir eden faktörler. A.Ü. Zir. Fak. Yayın No:3: 141-153, Ankara.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 128. Ders Kitabı, Adana.
  • Özen, M., Çobanoğlu, F., Kocataş, H., Tan, N., Ertan, B., Şahin, B., Konak, R., Doğan, Ö., Tutmuş, E., Kösoğlu, İ., Şahin, N., Özkan, R., 2007. İncir Yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İncirliova, Aydın.
  • Özkan, R., Öztürk, K., Kılınç, A., 2000. İncir ve kayısıların güneş kolektörlü sistemle kurutulmaları ve depolanma teknikleri üzerine araştırmalar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü.
  • Pereira, F.M., 1981. Cultura da Figueria, Livroceres Ltda., Piracicaba, Brasil, pp:73.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., 2008. Fruit characteristics of table fig (Ficus carica) cultivars in subtropical climate conditions of the Mediterranean Region. New Zealand J. Crop Ho. Sc., 36: 107-115.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., 2009. Effect of different environments on fruit characteristics of table fig (Ficus carica L.) cultivars. 4th International symposium on Fig, Meknès, Morocco 29 September- 03 October.
  • Şahin, E., 2003. Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilen kurutmalık incirlerde (Ficus carica L.) aflatoksin ve okratoksin A varlığının, dağılımının ve kalite ile ilişkisinin araştırılması. Doktora tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova, İzmir.
  • Şen, B., Yılmaz, H., Sağlamer, M., 1993. Sofralık incir seleksiyon ve çeşit adaptasyon projesi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erdemli, Mersin.
  • Trichopoulou, A., Vasilopoulou, E., Georga, K., Soukara, S., Dilis, V., 2006. Traditional foods: Why and how to sustain them. Trends Food Sci. Tech. 17: 498–504.
  • Vinson, J.A., 1999. The functional food properties of figs. Cereal Food World, 4: 82–87.
Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 98 - 108, 31.03.2014
https://doi.org/10.19159/tutad.29893

Abstract

The wealth of our country in terms of the ecological conditions and gene resources owned, dry and fresh fig cultivation and hence in the world is located in the first row. Fig cultivars in the world markets do not have quality cultivars such as “Bursa siyahı” for fresh fig, "Sarılop" for dry fig. Although this provides competitive advantage over European countries, our country can not be able to use the export potential. Turkey fig stuffed full of both exports and production potential, especially in drought years occurred in particular disturbances, including a lot of factors that cause degradation of quality. The ability to identify factors affecting the quality criteria is of great importance in increasing our exports. In this article, it was evaluated that from production to marketing, quality criteria of fresh and dry fig and the factors affecting them

References

  • Aksoy, U., 1991 Kuru İncir Üretiminde Kaliteyi Etkileyen Faktörler, İncirde Verimlilik Paneli MPM, Aydın.
  • Aksoy, U., Anaç, D., Eryuce, N., Yoltaş, T., 1987. Determination and evaluation of the nutritient status of fig orchards in the Aegean region. Journal of Ege Univ. Fac. of Agric., 24(2): 21-35.
  • Aksoy, U., Balci, B., Can, H.Z., Hepaksoy, S., 2003. Some significant results of the research-work in Turkey on fig. Acta Hort., 605: 173-181.
  • Aksoy, U., Can, H.Z., Hepaksoy, S., Şahin, N., 2001 İncir Yetiştiriciliği, TÜBİTAK TARP (Türkiye Tarımsal Araştırmalar Projesi) Yayınları, İzmir.
  • Aksoy, U., Kara, S., Mısırlı, A., Can, H.Z., Seferoğlu, G., 1993. Effect of potassium nitrate and hydrogen cyanamide on apricot. Xth Int. Symp. On Apricot Culture, September 20-24, İzmir, Turkey.
  • Aksoy, U., Zafer, H.C., Meyvacı, B., Şen, F., 2007. Kuru İncir: Türk Sultanları Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir ve Kuru Kayısı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 139 s.
  • Anaç, D., Aksoy, U., Eryüce, N., 1987. Ege Bölgesi incir bahçelerinin makro ve bazı mikro besin elementeri içeriklerinin yaprak analizleri yolu ile saptanması üzerinde araştırmalar: I. Büyük Menderes Havzası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 75-90.
  • Flaishman, M.A., Rodov, V., Stover, E., 2008. The Fig:
  • Anaç, D., Aksoy, U., Hakerlerler, H., Düzbastılar, M., 1992. Küçük Menderes Havzası incir bahçelerinin beslenme durumu ve incelenen toprak ve yaprak besin elementleri ile bazı verim ve kalie özellikleri arasındaki ilişkiler. Tariş AR-GE, Bornova-İzmir.
  • Anonim, 2000. VIII. BYKP Bitkisel Ürünler Özel İhtisas Komisyonu, Meyve Grubu Özel İhtisas Alt Komisyonu, İncir Raporu, Ankara.
  • Anonim, 2012. Akdeniz İhracatçı Birlikleri. Yaş Meyve- Sebze İhracatçı Birliği Değerlendirme Raporu. http://www.yms.gov.tr/istatistik.aspx [Erişim tarihi: 15.07.2012].
  • Anonim, 2012. TÜİK, http://tuikapp.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/ bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10.05.2012).
  • Anonymous, 2012. FAO. Avaible from: http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor
  • Aşkın, A., Ceylan, Ş., Yener, H., 1997. A study on the nutritional status of fig orchards in birgi irimağzı. In: Proceedings of the First International Symposium on Fig (Editors: U Aksoy et al.,) Acta Horticulturae No: 480: 239-246.
  • Can, H.Z., Balcı, B., Şahin, B., Çobanoğlu, F., Şahin, N., 2003. Yellop meyvesi olgunlaşan bazı incir çeşitlerinde farklı kimyasal uygulamaların ve budama sistemlerinin verim ve kalite komponentleri üzerine etkileri. TÜBİTAK Proje No: TARP-2574-2, İzmir.
  • Çalışkan, O., 2003. Bazı incir çeşit ve tiplerinin Dörtyol koşullarındaki fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, (Basılmamış), Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2012. Morphological diversity among fig (Ficus carica L.) accessions sampled from the eastern Mediterranean region of Turkey. Turk. J. Agric. For., 36: 179-193.
  • Çobanoğlu, F., Kocataş, H., Özen, M., Tutmuş, E., Konak, R., 2006. Türkiye kuru incir ihracatında iklim faktörlerinin etkisinin belirlenmesine yönelik bir değerlendirme. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, İncirliova, Aydın.
  • Çobanoğlu, F., 2004. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarım ürünleri ticaretinin gelişimi, önemi, taze değerlendirilmesi. Anadolu Journal of AARI, 14(2): 139-159. ticareti açısından
  • Eryüce, N., Aksoy, U., Anaç, D., 1987. Ege Bölgesi incir bahçelerinin makro ve bazı mikro besin elementleri içeriklerinin yaprak analizleri yolu ile saptanması üzerinde araştırmalar: II. Küçük Menderes Havzası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 151-160.
  • Ferguson, I.B., 1984. Calcium in Plant Senesence and Fruit Ripening. Plant Cell and Environ, 7: 477-489.
  • Fidan, F., Çetin, H., Ergun, C., 1987. Bursa Siyahı ve Sarılop İncir Çeşitlerinin Derin Dondurulmaya Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma (Proje Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova. Botany, Horticulture, and Breeding. Horticultural Reviews. 34: 113-197.
  • İrget, M,E., Okur, B., Ongun, A,R., Tepecik, M., Kayıkçıoğlu, H., Aydın, Ş., Özkan, R., Şahin, N., 2005. Topraktan kalsiyum uygulamasının incirde bazı kalite özelliklerine etkisi. Tübitak Proje No: TOGTAG/TARP-2574-7.
  • Kabasakal, A., 1990. İncir Yetiştiriciliği. TAV Yayınları, Yalova.
  • McGregor, S.E., 1976. Insect Pollination of Cultivated Crop Plants, Agricultural Handbook No.496, US Government Printing Office, Washington, pp: 219- 221.
  • Opara, L.U., Studman, C.J., Banks, N.H., 1997. Fruit skin splitting and cracking. Horticultural Reviews, 19: 217-262.
  • Özar, A.İ., Önder, P., Özkut, S., Arınç, Y., Gündoğdu, M., Sarıbay, A., Demir, T., Azeri, T., Genç, H., 1985. Ege Bölgesi incirlerinde görülen hastalık ve zararlılarla savaşım olanaklarının saptanması ve geliştirilmesi üzerinde araştırmalar. TOAG-429, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Özbek, S., 1958. Kuru incirlerde kalite üzerine tesir eden faktörler. A.Ü. Zir. Fak. Yayın No:3: 141-153, Ankara.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 128. Ders Kitabı, Adana.
  • Özen, M., Çobanoğlu, F., Kocataş, H., Tan, N., Ertan, B., Şahin, B., Konak, R., Doğan, Ö., Tutmuş, E., Kösoğlu, İ., Şahin, N., Özkan, R., 2007. İncir Yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İncirliova, Aydın.
  • Özkan, R., Öztürk, K., Kılınç, A., 2000. İncir ve kayısıların güneş kolektörlü sistemle kurutulmaları ve depolanma teknikleri üzerine araştırmalar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü.
  • Pereira, F.M., 1981. Cultura da Figueria, Livroceres Ltda., Piracicaba, Brasil, pp:73.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., 2008. Fruit characteristics of table fig (Ficus carica) cultivars in subtropical climate conditions of the Mediterranean Region. New Zealand J. Crop Ho. Sc., 36: 107-115.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., 2009. Effect of different environments on fruit characteristics of table fig (Ficus carica L.) cultivars. 4th International symposium on Fig, Meknès, Morocco 29 September- 03 October.
  • Şahin, E., 2003. Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilen kurutmalık incirlerde (Ficus carica L.) aflatoksin ve okratoksin A varlığının, dağılımının ve kalite ile ilişkisinin araştırılması. Doktora tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova, İzmir.
  • Şen, B., Yılmaz, H., Sağlamer, M., 1993. Sofralık incir seleksiyon ve çeşit adaptasyon projesi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erdemli, Mersin.
  • Trichopoulou, A., Vasilopoulou, E., Georga, K., Soukara, S., Dilis, V., 2006. Traditional foods: Why and how to sustain them. Trends Food Sci. Tech. 17: 498–504.
  • Vinson, J.A., 1999. The functional food properties of figs. Cereal Food World, 4: 82–87.
There are 38 citations in total.

Details

Journal Section Research Article
Authors

Arzu Ayar

Halil Güner Seferoğlu This is me

Publication Date March 31, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Ayar, A., & Seferoğlu, H. G. (2014). Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 98-108. https://doi.org/10.19159/tutad.29893
AMA Ayar A, Seferoğlu HG. Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. TÜTAD. April 2014;1(1):98-108. doi:10.19159/tutad.29893
Chicago Ayar, Arzu, and Halil Güner Seferoğlu. “Sofralık Ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri Ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1, no. 1 (April 2014): 98-108. https://doi.org/10.19159/tutad.29893.
EndNote Ayar A, Seferoğlu HG (April 1, 2014) Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1 1 98–108.
IEEE A. Ayar and H. G. Seferoğlu, “Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler”, TÜTAD, vol. 1, no. 1, pp. 98–108, 2014, doi: 10.19159/tutad.29893.
ISNAD Ayar, Arzu - Seferoğlu, Halil Güner. “Sofralık Ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri Ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1/1 (April 2014), 98-108. https://doi.org/10.19159/tutad.29893.
JAMA Ayar A, Seferoğlu HG. Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. TÜTAD. 2014;1:98–108.
MLA Ayar, Arzu and Halil Güner Seferoğlu. “Sofralık Ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri Ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 1, 2014, pp. 98-108, doi:10.19159/tutad.29893.
Vancouver Ayar A, Seferoğlu HG. Sofralık ve Kurutmalık İncir Kalite Kriterleri ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. TÜTAD. 2014;1(1):98-108.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667