Bu çalışma, 2014 yılında Bingöl ili Merkez ilçesindeki tarım topraklarının bazı toprak özellikleri ve verimlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Topraklar; gayeli örnekleme metoduna göre 0-20 cm toprak derinliğinden, yer koordinatları belirlenerek, toplam 29 noktadan alınmıştır. Toprak örnekleri alınırken, arazi büyüklüğü, topoğrafik yapı gibi faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Alınan örneklerde; suyla doygunluk (%), pH, toplam tuz (%), kireç (%), organik madde (%), alınabilir fosfor (kg P2O5 da-1) ve alınabilir potasyum (kg K2O da-1) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, Bingöl ili Merkez ilçesi tarım topraklarının; genel olarak killi-tın bünyeli ve nötr veya nötre yakın reaksiyonlu olduğu, tuzluluk problemi bulunmayan toprakların kireç içeriğinin az kireçli ile orta kireçli arasında değiştiği, organik madde miktarının ise düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. İncelenen toprakların büyük çoğunluğu; alınabilir fosfor bakımından yetersiz, alınabilir potasyum bakımından ise yeterli bulunmuştur.
This study was conducted in 2014 of agricultural land in the central district of Bingöl province in order to determine the levels of some soil properties and productivity levels. Soils were taken from 0-20 cm depth by purpose full sampling method and location coordinates were taken from a total of 29 points set with Global Positioning System. While getting soil samples, the size of the land is taken into account factor such as topography. This soil samples; lime (%), pH, salt (%), water saturation (%), organic matter (%), available phosphorus (P2O5 kg da‾¹), available potassium (K2O (kg da‾¹) analyses were made. In general, the experimental soils have clay-loam texture, neutral or near neutral in reaction (pH), without salt, low and moderate level calcareous, low organic matter. The majority of analyzed soils were found to be deficient in terms of phosphorus and sufficient in terms of potassium
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 30, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 2 |