BibTex RIS Cite

Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 3 Issue: 1, 41 - 47, 31.03.2016
https://doi.org/10.19159/tutad.58715

Abstract

Bu çalışma Frateuria aurantia içerikli biyolojik bir gübre olan Symbion-K kodlu gübrenin sera domates (cv. Naram
F1) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini ve kullanılan gübrenin farklı dozlardaki
etkinliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2014 yılı kış-yaz döneminde Gaziler Köyü’nde (Kepez-Antalya)
polietilen (PE) örtülü serada, topraklı yetiştiricilikte kurulmuştur. Deneme konularını Symbion-K kodlu gübrenin üç dozu
[önerilen doz (D, 300 ml da-1); önerilen dozun yarısı (D/2, 150 ml da-1) ve önerilen dozun iki katı (Dx2, 600 ml da-1)] ile
Symbion-K kodlu gübresiz (0 ml da-1) kontrol grubu oluşturmuştur. Fideler m2’de 2 bitki olacak şekilde 01 Ocak 2014
tarihinde dikilmiş; denemede kullanılan gübre damlama sistemi ile dikim zamanı ve dikimden 15 gün sonra olmak üzere iki
defa uygulanmıştır. Üretim 30 Haziran 2014 tarihinde, bitkiler 6 salkımlı iken sonlandırılmıştır. Tesadüf parseli deneme
deseni düzeninde 4 tekrarlı olarak yürütülen araştırmada bitki gelişimi (bitki boyu, gövde çapı, vejetatif aksam ve meyve yaş
ve kuru ağırlıkları), verim (ilk çiçeklenme zamanı, toplam ve pazarlanabilir verim, toplam meyve sayısı ve ortalama meyve
ağırlığı) ve kalite değerleri (renk, sertlik, kuru ağırlık, toplam suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, EC, pH,
vitamin C ve nitrat içeriği) belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; biyogübre uygulaması ile bitki gelişimi yanında toplam ve
pazarlanabilir verimin artış gösterdiğini; doz miktarının artışına bağlı olarak verimin arttığını; ancak ölçülen birçok
parametrede D ve Dx2 uygulaması benzer/yakın sonuç verdiği için ekonomik olması bakımından dekara 300 ml’lik dozun
(D) daha uygun olduğunu göstermiştir.

References

  • Aktaş, M., 1995. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:142, Ankara.
  • Anonymous, 2015. Symbion-K. http://www.tstanes.com/ products-symbion-k.html (Erişim tarihi: 02.11.2015).
  • Artes, F., Conesa, M.A., Hernandez, S., Gil, M.L., 1999. Keeping quality of fresh-cuttomato. Postharvest Biology and Technology, 17: 153-162.
  • Bagyalakshmi, B., Ponmurugan, P., Marimuthu, S., 2012. Influence of potassium solubilizing bacteria on crop productivity and quality of tea (Camellia sinensis). African Journal of Agricultural Research, 7(30): 4250-4259.
  • Barker, A.V., Pilbeam, D.J., 2007. Handbook of Plant Nutrition. CRC Press, Taylor and Francis, Boca Raton, Florida.
  • Fresenius, W., Quentin, K.E., Schneider, W., 1998. Water Analyis. A Practical Guide to Physico Chemical and Microbiological Water Examination and Quality Assurance. ISBN 3- 540-17723-Springer-Verlay, Berlin Heidelberg, New York.
  • Gonzalez, L.J., Rodelas, B., Pozo, C., Salmeron, V., Martinez, M.V., Salmeron, V., 2005. Liberation of amino acids by heterotrophic nitrogen fixing bacteria. Amino Acids, 28: 363-367.
  • Groudev, S.N., 1987. Use of heterotrophic microorganisms in mineral biotechnology. Acta Biotechnologica, 7(4): 299-306.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, 1-2. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 468, Yardımcı Ders Kitabı: 161, Ankara.
  • Kacar, B., 2005. Potasyumun bitkilerde işlevleri ve kalite üzerine etkileri. Tarımda Potasyumunun Yeri ve Önemi Çalıştayı, Bildiriler Kitabı, 3-4 Ekim, Eskişehir, s. 20-30.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova/İzmir.
  • Karataş, A., Padem, H., Ünlü, H., 2005. Sera ve tarla koşullarında yetiştirilen bazı sırık domates çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2): 42-49.
  • Liermann, L.J., Kalinowski, B.E., Brantley, S.L., Ferry, J.G., 2000. Role of bacterial siderophores in dissolution of hornblende. Geochimica et Cosmochimica Acta, 64(4): 587-602.
  • McGuire, G.R., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27(12): 1254-1255.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 2001. Principles of Plant Nutrition. 5th Edition, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Boston, London.
  • Mikhailouskaya, N., Tcherhysh, A., 2005. K-mobilizing bacteria and their effect on wheat yield. Latvian Journal of Agronomy, 8: 154-157.
  • Okur, B., Yağmur, B., 2004. Effects on enhanced potassium doses on yield, quality and nutrient uptake of watermelon. IPI Regional Workshop on Potassium and Fertigation Development in West Asiaand North Africa, November 24-28, Rabat, Morocco.
  • Patel, B.C., 2011. Advance method of preparation of bacterial formulation using potash mobilizing bacteria that mobilize potash and make it available to crop plant. WIPO Patent Application WO/2011/154961.
  • Pearson, D., 1970. The Chemical Analysis of Foods. Chemical Publishing Co Inc, New York, USA.
  • Rodriguez, H., Fraga, R., 1999. Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17(4-5): 319-339.
  • Rogers, J.R., Bennett, P.C., 2004. Mineral stimulation of subsurface microorganisms: Release of limiting nutrients from silicates. Chemical Geology, 203(1-2): 91-108.
  • Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği, Cilt I ve II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova/İzmir.
  • Subhashini, D.V., 2015. Growth promotion and increased potassium uptake of tobacco by potassium-mobilizing bacterium Frateuria aurantia grown at different potassium levels in vertisols. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 46(2): 210-220.
  • Sugumaran, P., Janarthanam, B., 2007. Solubilization of
  • potassium-containing minerals by bacteria and their effect on plant growth. World Journal of Agricultural Science, 3(3): 350-355.
  • Şahin, F., Çakmakçı, R., Kantar, F., 2004. Sugarbeet and barley yields in relation to inoculation with N2-fixing and phosphate solubilizing bacteria. Plant Soil, 265: 123-129.
  • Turan, M., Ataoğlu, N., Sezen, Y., 2004. Fosfor çözücü bakterilerin (Bacillus megaterium) domates (Lycopersicon esculentum L.) bitkisinin verim ve fosfor alımı üzerine etkisi. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi: Tarım-Sanayi-Çevre, Bildiriler Kitabı, 11-13 Ekim, Tokat, s. 939-944.
  • Turan, M., Horuz, A., 2012. Bitki Beslemenin Temel İlkeleri. (Ed: M.R. Karaman), Bitki Besleme, Gübretaş Rehber Kitapları Dizisi: 2, Duman Ofset Matbaacılık, Ankara, s. 123-346.
  • Turhan, M., Pişkin, A., 2005. Farklı dozlarda uygulanan potasyumun şeker pancarının verim ve kalitesine etkisi. Tarımda Potasyumunun Yeri ve Önemi Çalıştayı, Bildiriler Kitabı, 3-4 Ekim, Eskişehir, s.115-124.
  • Tüzel, Y., Ul, M.A., Tüzel, İ.H., 1993. Effects of different irrigation intervals and rates on spring season glasshouse tomato production: II. Fruitquality. Acta Horticulture, 366: 389-396.
  • Vessey, K.J., 2003. Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil, 255: 571-586.
  • Welch, S.A., Barker, W.W., Banfield, J.F., 1999. Microbial extracellular polysaccharides and plagioclasedis solution. Geochimica et Cosmochimica Acta, 63(9): 1405-1419.
  • Yağmur, B., Okur, B., Ongun, A.R., 2004. Effects on enhanced potassium doses on yield, quality and nutrient uptake of tomato. IPI Regional Workshop on Potassium and Fertigation Development in West Asia and North Africa, November 24-28, Rabat, Morocco.
  • Yolcu, H., Güneş, A., Güllap, M.K., Çakmakçı, R., 2012. Effects of plant growth-promoting rhizobacteria on some morphologic characteristics, yield and quality contents of Hungarianvetch. Turkish Journal of Field Crops, 17(2): 208-214.
Year 2016, Volume: 3 Issue: 1, 41 - 47, 31.03.2016
https://doi.org/10.19159/tutad.58715

Abstract

References

  • Aktaş, M., 1995. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:142, Ankara.
  • Anonymous, 2015. Symbion-K. http://www.tstanes.com/ products-symbion-k.html (Erişim tarihi: 02.11.2015).
  • Artes, F., Conesa, M.A., Hernandez, S., Gil, M.L., 1999. Keeping quality of fresh-cuttomato. Postharvest Biology and Technology, 17: 153-162.
  • Bagyalakshmi, B., Ponmurugan, P., Marimuthu, S., 2012. Influence of potassium solubilizing bacteria on crop productivity and quality of tea (Camellia sinensis). African Journal of Agricultural Research, 7(30): 4250-4259.
  • Barker, A.V., Pilbeam, D.J., 2007. Handbook of Plant Nutrition. CRC Press, Taylor and Francis, Boca Raton, Florida.
  • Fresenius, W., Quentin, K.E., Schneider, W., 1998. Water Analyis. A Practical Guide to Physico Chemical and Microbiological Water Examination and Quality Assurance. ISBN 3- 540-17723-Springer-Verlay, Berlin Heidelberg, New York.
  • Gonzalez, L.J., Rodelas, B., Pozo, C., Salmeron, V., Martinez, M.V., Salmeron, V., 2005. Liberation of amino acids by heterotrophic nitrogen fixing bacteria. Amino Acids, 28: 363-367.
  • Groudev, S.N., 1987. Use of heterotrophic microorganisms in mineral biotechnology. Acta Biotechnologica, 7(4): 299-306.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, 1-2. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 468, Yardımcı Ders Kitabı: 161, Ankara.
  • Kacar, B., 2005. Potasyumun bitkilerde işlevleri ve kalite üzerine etkileri. Tarımda Potasyumunun Yeri ve Önemi Çalıştayı, Bildiriler Kitabı, 3-4 Ekim, Eskişehir, s. 20-30.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova/İzmir.
  • Karataş, A., Padem, H., Ünlü, H., 2005. Sera ve tarla koşullarında yetiştirilen bazı sırık domates çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2): 42-49.
  • Liermann, L.J., Kalinowski, B.E., Brantley, S.L., Ferry, J.G., 2000. Role of bacterial siderophores in dissolution of hornblende. Geochimica et Cosmochimica Acta, 64(4): 587-602.
  • McGuire, G.R., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27(12): 1254-1255.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 2001. Principles of Plant Nutrition. 5th Edition, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Boston, London.
  • Mikhailouskaya, N., Tcherhysh, A., 2005. K-mobilizing bacteria and their effect on wheat yield. Latvian Journal of Agronomy, 8: 154-157.
  • Okur, B., Yağmur, B., 2004. Effects on enhanced potassium doses on yield, quality and nutrient uptake of watermelon. IPI Regional Workshop on Potassium and Fertigation Development in West Asiaand North Africa, November 24-28, Rabat, Morocco.
  • Patel, B.C., 2011. Advance method of preparation of bacterial formulation using potash mobilizing bacteria that mobilize potash and make it available to crop plant. WIPO Patent Application WO/2011/154961.
  • Pearson, D., 1970. The Chemical Analysis of Foods. Chemical Publishing Co Inc, New York, USA.
  • Rodriguez, H., Fraga, R., 1999. Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17(4-5): 319-339.
  • Rogers, J.R., Bennett, P.C., 2004. Mineral stimulation of subsurface microorganisms: Release of limiting nutrients from silicates. Chemical Geology, 203(1-2): 91-108.
  • Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği, Cilt I ve II. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova/İzmir.
  • Subhashini, D.V., 2015. Growth promotion and increased potassium uptake of tobacco by potassium-mobilizing bacterium Frateuria aurantia grown at different potassium levels in vertisols. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 46(2): 210-220.
  • Sugumaran, P., Janarthanam, B., 2007. Solubilization of
  • potassium-containing minerals by bacteria and their effect on plant growth. World Journal of Agricultural Science, 3(3): 350-355.
  • Şahin, F., Çakmakçı, R., Kantar, F., 2004. Sugarbeet and barley yields in relation to inoculation with N2-fixing and phosphate solubilizing bacteria. Plant Soil, 265: 123-129.
  • Turan, M., Ataoğlu, N., Sezen, Y., 2004. Fosfor çözücü bakterilerin (Bacillus megaterium) domates (Lycopersicon esculentum L.) bitkisinin verim ve fosfor alımı üzerine etkisi. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi: Tarım-Sanayi-Çevre, Bildiriler Kitabı, 11-13 Ekim, Tokat, s. 939-944.
  • Turan, M., Horuz, A., 2012. Bitki Beslemenin Temel İlkeleri. (Ed: M.R. Karaman), Bitki Besleme, Gübretaş Rehber Kitapları Dizisi: 2, Duman Ofset Matbaacılık, Ankara, s. 123-346.
  • Turhan, M., Pişkin, A., 2005. Farklı dozlarda uygulanan potasyumun şeker pancarının verim ve kalitesine etkisi. Tarımda Potasyumunun Yeri ve Önemi Çalıştayı, Bildiriler Kitabı, 3-4 Ekim, Eskişehir, s.115-124.
  • Tüzel, Y., Ul, M.A., Tüzel, İ.H., 1993. Effects of different irrigation intervals and rates on spring season glasshouse tomato production: II. Fruitquality. Acta Horticulture, 366: 389-396.
  • Vessey, K.J., 2003. Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil, 255: 571-586.
  • Welch, S.A., Barker, W.W., Banfield, J.F., 1999. Microbial extracellular polysaccharides and plagioclasedis solution. Geochimica et Cosmochimica Acta, 63(9): 1405-1419.
  • Yağmur, B., Okur, B., Ongun, A.R., 2004. Effects on enhanced potassium doses on yield, quality and nutrient uptake of tomato. IPI Regional Workshop on Potassium and Fertigation Development in West Asia and North Africa, November 24-28, Rabat, Morocco.
  • Yolcu, H., Güneş, A., Güllap, M.K., Çakmakçı, R., 2012. Effects of plant growth-promoting rhizobacteria on some morphologic characteristics, yield and quality contents of Hungarianvetch. Turkish Journal of Field Crops, 17(2): 208-214.
There are 34 citations in total.

Details

Journal Section Research Article
Authors

Gölgen Bahar Öztekin

Yüksel Tüzel

Mehmet Ece This is me

Publication Date March 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Öztekin, G. B., Tüzel, Y., & Ece, M. (2016). Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 3(1), 41-47. https://doi.org/10.19159/tutad.58715
AMA Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TÜTAD. April 2016;3(1):41-47. doi:10.19159/tutad.58715
Chicago Öztekin, Gölgen Bahar, Yüksel Tüzel, and Mehmet Ece. “Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 3, no. 1 (April 2016): 41-47. https://doi.org/10.19159/tutad.58715.
EndNote Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M (April 1, 2016) Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 3 1 41–47.
IEEE G. B. Öztekin, Y. Tüzel, and M. Ece, “Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, TÜTAD, vol. 3, no. 1, pp. 41–47, 2016, doi: 10.19159/tutad.58715.
ISNAD Öztekin, Gölgen Bahar et al. “Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 3/1 (April 2016), 41-47. https://doi.org/10.19159/tutad.58715.
JAMA Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TÜTAD. 2016;3:41–47.
MLA Öztekin, Gölgen Bahar et al. “Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 3, no. 1, 2016, pp. 41-47, doi:10.19159/tutad.58715.
Vancouver Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Potasyum Çözücü Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TÜTAD. 2016;3(1):41-7.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667