This study was carried out to determine the
quality characteristics of the nutrient composition with some yield parameters
of silage corn (Zea mays L.) and
sunflower (Helianthus annuus L.)
grown in the irrigated conditions of Gevaş province of Van. In the study; OSSK
644 corn and KAAN sunflower varieties were used and field trial was established
with randomized complete blocks design with 3 replications. The corn and
sunflower seeds were planted 70 cm x 25 cm at row arrangements. There was no
significant difference between the corn (6586.55 kg da-1, 1796.21 kg da-1)
and the sunflower (6404.76 kg da-1, 1517.23 kg da-1) in terms of the yield
of forage and dry matter, while the difference between plant height and cob /
table ratio of its was significant (p<0.01). Values of crude ash (CA), crude
protein (CP), crude fat (CF) and acid detergent fiber (ADF) for sunflower
silage was found to be 11.02%, 11.19%, 14.63% and 39.74%, respectively and was higher
than corn silage values (5.15%, 4.80, 6.69% and 30.47%, respectively) (p<0.05). In
conclusion, sunflower can be advised as an alternative to corn as silage in the
Van ecological conditions.
Bu çalışma, Van ili Gevaş ilçesi sulu koşullarında yetiştirilen silajlık
mısır (Zea mays L.) ve ayçiçeği (Helianthus annuus L.)’nin bazı verim parametreleri ile besin madde
komposizyonuna ait kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada;
OSSK 644 mısır ve KAAN ayçiçeği çeşidi kullanılmış olup, tarla denemesi tesadüf
blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Mısır ve
ayçiçeği bitkilerinin ekimleri, 70 cm sıra aralığı ve 25 cm sıra üzeri
olacak şekilde yapılmıştır. Yeşil ot ve kuru madde verimi bakımından silajlık
mısır (6586.55 kg da-1, 1796.21 kg da-1) ve ayçiçeği (6404.76
kg da-1, 1517.23 kg da-1) arasında farklılık bulunmazken,
bitki boyu ve koçan/tabla oranı bakımından ise istatistik olarak çok önemli (p<0.01)
farklılık saptanmıştır. Çalışmada, ayçiçeği silajında ham kül (HK), ham protein
(HP), ham yağ (HY) ve asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) içerikleri sırasıyla
% 11.02, % 11.19, % 14.63 ve % 39.74 olarak belirlenmiş olup, bu besin
maddelerine ait kalite özellikleri bakımından mısır silajı için elde edilen
değerlerden (HK % 5.15, HP % 4.80, HY % 6.69 ve ADF % 30.47) daha yüksek olduğu
gözlenmiştir (p<0.05). Araştırma sonucunda; Van ekolojik koşullarında mısır
silajına alternatif olarak ayçiçeğinin silajlık olarak yetiştirilebileceği sonucuna
varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 3 |