Research Article
BibTex RIS Cite

Yield and Quality Attributes of Sultani Seedless Grapes Types at Harvest

Year 2018, Volume: 5 Issue: 3, 286 - 292, 31.10.2018
https://doi.org/10.19159/tutad.458956

Abstract

In this study, it is
aimed to determine the yield and quality attributes of 25 Sultani Çekirdeksiz
grape types that are prominent in terms of certain characteristics. For this
purpose, data were collected during the harvest for 2 years in the grape types
of the Manisa Vineyard Research Institute and Sultani Çekirdeksiz types that
were grown under the same conditions. As a result; Number of clusters per
grapevine varied between 16.0-52.5; cluster weights varied between 337.5-587.5
g; yields varied between 8.9-22.6 kg. Berry weights varied between 139-306 g
and TTS values varied between 17.9-22.4%. It is thought that the differences in
quality attributes of Sultani Çekirdeksiz grape types were mostly resulted from
differences in genetics. Vegetatively propagated plants (such as grapes) may
have mutations for various reasons. This situation should always be taken into
consideration.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Cilt: 1, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1, Ankara.
  • Akgül, D.S., Önder, S., Merken, Ö., Kesgin, M., Yağcı, A., 2017. Fungisit uygulama programlarının Cardinal ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kalite kriterleri ve fizyolojik olaylar ile Bağ küllemesi ve mildiyösü hastalıklarının kontrolüne etkileri. Bitki Koruma Bülteni, 57(3) : 373-390.
  • Akın, A., 2018. Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde bazı yaz budamaları ve hümik madde uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 97-104.
  • Altındişli, A., Kara, S., Çoban, H., İlter, E., 1997. Erkenci sofralık olarak hasat edilen Yuvarlak Çekirdeksiz üzümlerde bazı olgunluk durumlarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 21-24 Ekim, Isparta, s. 61-66.
  • Amerine, M.A., Cruess, W.V., 1960. The Technology of Wine Making. The AVI Publishing Campany, Inc.
  • Anonim, 2014. Agricultural Statistics Database. (http://faostat.fao.org/site/567/default.a spx#ancor), (Erişim tarihi: 01.08.2016).
  • Anonim, 2015. Bitkisel Üretim Verileri. (http:// www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001), (Erişim tarihi: 01.07.2015).
  • Aslan, K.A., Yağcı, A., Sarpkaya, K., Atlı, H.S., 2018. Horozkarası üzüm çeşidinde klon seleksiyonu (I. aşama). Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 343-353.
  • Aybers, N., 1954, Üzümlerin Sun’i Kurutulması. İstanbul Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Isı Tekniği ve Ekonomisi Araştırma Kurumu Bülteni, No: 1, İstanbul.
  • Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E., 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde farklı yaprak su potansiyelleri (Ψyaprak) ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2): 138-149.
  • Camcı, H., 2016. Süperior Seedless (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde GA3, salkım ucu kesme ve bilezik alma uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(3): 351-358.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Yayınları No: 02-2, Ankara.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara.
  • Çelik, M., Baysal, E., Karaşehin, M., Bilkay, H., Şimşek, Ü., Ayaz, A., Arın, S., 2018. Osmanca ve Gelin Üzümü çeşitlerinde kış budaması sırasında bir yıllık dalların farklı yönlendirilmesinin uyanma oranına ve sürgün gelişimine etkileri. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 401-407.
  • Dardeniz, A., 2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivars. Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 21-26.
  • Dokuzoğuz, M., 1964. Bahçe Bitkilerinin Islahında Klon Seleksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 87, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir.
  • Gök Tangolar, S., Tangolar, S., 2016. Farklı anaçlar üzerine aşılı Perlette üzüm çeşidinde, farklı örtü tiplerinin verim ve kalite ile erkencilik üzerine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı), A 27: 27-33.
  • Ilgın, C., Öztürk, H., Kader, S., Erdem, A., Gökçay, E., 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 80, Manisa.
  • Jin, Z., Sun, H., Sun, T., Wang, Q., Yao, Y., 2016. Modifications of ‘Gold Finger’ grape berry quality as affected by the different rootstocks. Journal of Agricultural Food Chemistry, 64(21): 4189-4197.
  • Kader, S., Ilgın, C., 2002. Ege Bölgesinde yetiştirilen Çekirdeksiz çeşit ve Tipleri ile Thompson Seedless çeşidinin ampelografik özellikleri, verim ve kalite unsurlarının karşılaştırılması. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapcılık Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 5-9 Ekim, Nevşehir, s. 103-111.
  • Kara, Z., Gerçekcioğlu, R., 1993. 12 Farklı Amerikan asma anacına aşılanmış Narince üzüm çeşidinin bazı olgunluk karakteristikleri üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(5): 5-17.
  • Kenber, L.A., 1938. Ana Yurdu Türkiye Olan Ürünlerin Tarihi ve Ekonomik Bitkilerin Biyojeografisi. Tan Matbaası, Anakara.
  • Kılıç, D., Kaya, Y., Başaran, B., Topal, H., Mutlu, N., Yağcı, A., Cangi, R., 2018. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin Tokat merkez koşullarına adaptasyonu. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 187-194.
  • Noar, A., Gal, Y., 2002. Shoot and cluster thinning influence vegetative growth, fruit, yield, and wine quality of ‘Sauvignon Blanc’ grapevines. Journal of American Society for Horticulture Science, 127(4): 628-634.
  • Palliotti, A., Cartechini, A., 2000. Cluster thinning effects on yield and grape composition in different grapevine cultivars. Acta Horticulturae, 512(512): 111-119.
  • Pool, R.M., Pearson, R.C., Welser, M.J., Lakso, A.N., Seem, R.C., 1984. Influence of powdery mildew on yield and growth of Rosette grapevines. Plant Disease, 68(7): 590-593.
  • Reşat, 1931. Kuru Üzümcülük. Birinci Ziraat Kongresi, İhtisas Raporları. Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Yayınları, Ankara.
  • Ünal, A., Soltekin, O., 2018. Dünya Kurutmalık Üzüm Üretimi ve Ticareti. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 1-9.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, Los Angeles and London.
  • Yağcı, A., Aslan, K.A., Söylemezoğlu, G., 2016. Hatun Parmağı üzüm çeşidinde klon seleksiyonu (1. Aşama). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3): 245-253.
  • Yılmaz, N., İlhan, İ., Samancı, H., Baldıran, T., 1997, Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu Çalışmaları. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 69, Manisa.
  • Zhu, S., Liang, Y., Gaob, D., Anb, X., Kong, F., 2017. Spraying foliar selenium fertilizer on quality of table grape (Vitis vinifera L.) from different source varieties. Scientia Horticulturae, 218: 87-94.

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri

Year 2018, Volume: 5 Issue: 3, 286 - 292, 31.10.2018
https://doi.org/10.19159/tutad.458956

Abstract

Bu çalışmada, belirli özellikler açısından ön plana
çıkan 25 adet Sultani Çekirdeksiz üzüm tipinde verim ve bazı kalite değerlerini
saptamak amaçlanmıştır. Bu amaçla Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü
arazisinde ve aynı koşullar altında yetiştirilen Sultani Çekirdeksiz üzüm
tiplerinde 2 yıl süre ile hasat sırasında veriler alınmıştır. Araştırma
sonucunda; tiplerde omca başına salkım sayısı
16.0-52.5 adet, salkım ağırlığı 337.5-587.5 g, verim değeri
8.9-22.6 kg arasında değişim göstermiştir. Ayrıca tipler de tane ağırlığı
139-306 g ve suda çözünebilir kuru madde % 17.9-22.4 arasında değişmiştir. Sultani
Çekirdeksiz üzüm tipleri arasında incelenen özellikler bakımından bulunan
farklılığın genotipik farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Vejetatif
olarak çoğaltılan bitkilerde (üzüm gibi) değişik nedenlerle mutasyonlar
olabilir. Bu durum her zaman dikkate alınmalıdır.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Cilt: 1, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1, Ankara.
  • Akgül, D.S., Önder, S., Merken, Ö., Kesgin, M., Yağcı, A., 2017. Fungisit uygulama programlarının Cardinal ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kalite kriterleri ve fizyolojik olaylar ile Bağ küllemesi ve mildiyösü hastalıklarının kontrolüne etkileri. Bitki Koruma Bülteni, 57(3) : 373-390.
  • Akın, A., 2018. Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde bazı yaz budamaları ve hümik madde uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 97-104.
  • Altındişli, A., Kara, S., Çoban, H., İlter, E., 1997. Erkenci sofralık olarak hasat edilen Yuvarlak Çekirdeksiz üzümlerde bazı olgunluk durumlarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 21-24 Ekim, Isparta, s. 61-66.
  • Amerine, M.A., Cruess, W.V., 1960. The Technology of Wine Making. The AVI Publishing Campany, Inc.
  • Anonim, 2014. Agricultural Statistics Database. (http://faostat.fao.org/site/567/default.a spx#ancor), (Erişim tarihi: 01.08.2016).
  • Anonim, 2015. Bitkisel Üretim Verileri. (http:// www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001), (Erişim tarihi: 01.07.2015).
  • Aslan, K.A., Yağcı, A., Sarpkaya, K., Atlı, H.S., 2018. Horozkarası üzüm çeşidinde klon seleksiyonu (I. aşama). Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 343-353.
  • Aybers, N., 1954, Üzümlerin Sun’i Kurutulması. İstanbul Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Isı Tekniği ve Ekonomisi Araştırma Kurumu Bülteni, No: 1, İstanbul.
  • Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E., 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde farklı yaprak su potansiyelleri (Ψyaprak) ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2): 138-149.
  • Camcı, H., 2016. Süperior Seedless (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde GA3, salkım ucu kesme ve bilezik alma uygulamalarının üzüm verim ve kalitesine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(3): 351-358.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. BİLTAV Yayınları No: 02-2, Ankara.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara.
  • Çelik, M., Baysal, E., Karaşehin, M., Bilkay, H., Şimşek, Ü., Ayaz, A., Arın, S., 2018. Osmanca ve Gelin Üzümü çeşitlerinde kış budaması sırasında bir yıllık dalların farklı yönlendirilmesinin uyanma oranına ve sürgün gelişimine etkileri. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 401-407.
  • Dardeniz, A., 2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivars. Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 21-26.
  • Dokuzoğuz, M., 1964. Bahçe Bitkilerinin Islahında Klon Seleksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 87, Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir.
  • Gök Tangolar, S., Tangolar, S., 2016. Farklı anaçlar üzerine aşılı Perlette üzüm çeşidinde, farklı örtü tiplerinin verim ve kalite ile erkencilik üzerine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı), A 27: 27-33.
  • Ilgın, C., Öztürk, H., Kader, S., Erdem, A., Gökçay, E., 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 80, Manisa.
  • Jin, Z., Sun, H., Sun, T., Wang, Q., Yao, Y., 2016. Modifications of ‘Gold Finger’ grape berry quality as affected by the different rootstocks. Journal of Agricultural Food Chemistry, 64(21): 4189-4197.
  • Kader, S., Ilgın, C., 2002. Ege Bölgesinde yetiştirilen Çekirdeksiz çeşit ve Tipleri ile Thompson Seedless çeşidinin ampelografik özellikleri, verim ve kalite unsurlarının karşılaştırılması. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapcılık Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 5-9 Ekim, Nevşehir, s. 103-111.
  • Kara, Z., Gerçekcioğlu, R., 1993. 12 Farklı Amerikan asma anacına aşılanmış Narince üzüm çeşidinin bazı olgunluk karakteristikleri üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(5): 5-17.
  • Kenber, L.A., 1938. Ana Yurdu Türkiye Olan Ürünlerin Tarihi ve Ekonomik Bitkilerin Biyojeografisi. Tan Matbaası, Anakara.
  • Kılıç, D., Kaya, Y., Başaran, B., Topal, H., Mutlu, N., Yağcı, A., Cangi, R., 2018. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin Tokat merkez koşullarına adaptasyonu. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 187-194.
  • Noar, A., Gal, Y., 2002. Shoot and cluster thinning influence vegetative growth, fruit, yield, and wine quality of ‘Sauvignon Blanc’ grapevines. Journal of American Society for Horticulture Science, 127(4): 628-634.
  • Palliotti, A., Cartechini, A., 2000. Cluster thinning effects on yield and grape composition in different grapevine cultivars. Acta Horticulturae, 512(512): 111-119.
  • Pool, R.M., Pearson, R.C., Welser, M.J., Lakso, A.N., Seem, R.C., 1984. Influence of powdery mildew on yield and growth of Rosette grapevines. Plant Disease, 68(7): 590-593.
  • Reşat, 1931. Kuru Üzümcülük. Birinci Ziraat Kongresi, İhtisas Raporları. Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Yayınları, Ankara.
  • Ünal, A., Soltekin, O., 2018. Dünya Kurutmalık Üzüm Üretimi ve Ticareti. Bahçe, 47(Özel Sayı 1): 1-9.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, Los Angeles and London.
  • Yağcı, A., Aslan, K.A., Söylemezoğlu, G., 2016. Hatun Parmağı üzüm çeşidinde klon seleksiyonu (1. Aşama). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3): 245-253.
  • Yılmaz, N., İlhan, İ., Samancı, H., Baldıran, T., 1997, Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu Çalışmaları. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 69, Manisa.
  • Zhu, S., Liang, Y., Gaob, D., Anb, X., Kong, F., 2017. Spraying foliar selenium fertilizer on quality of table grape (Vitis vinifera L.) from different source varieties. Scientia Horticulturae, 218: 87-94.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Adem Yağcı 0000-0002-3650-4679

Ertan İlter This is me 0000-0002-3650-4679

Publication Date October 31, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Yağcı, A., & İlter, E. (2018). Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(3), 286-292. https://doi.org/10.19159/tutad.458956
AMA Yağcı A, İlter E. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri. TÜTAD. October 2018;5(3):286-292. doi:10.19159/tutad.458956
Chicago Yağcı, Adem, and Ertan İlter. “Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 5, no. 3 (October 2018): 286-92. https://doi.org/10.19159/tutad.458956.
EndNote Yağcı A, İlter E (October 1, 2018) Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 5 3 286–292.
IEEE A. Yağcı and E. İlter, “Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri”, TÜTAD, vol. 5, no. 3, pp. 286–292, 2018, doi: 10.19159/tutad.458956.
ISNAD Yağcı, Adem - İlter, Ertan. “Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 5/3 (October 2018), 286-292. https://doi.org/10.19159/tutad.458956.
JAMA Yağcı A, İlter E. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri. TÜTAD. 2018;5:286–292.
MLA Yağcı, Adem and Ertan İlter. “Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, vol. 5, no. 3, 2018, pp. 286-92, doi:10.19159/tutad.458956.
Vancouver Yağcı A, İlter E. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinin Hasat Sırasındaki Verim ve Bazı Kalite Özellikleri. TÜTAD. 2018;5(3):286-92.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667