In this study, the aim was to reveal the demographic structure of the almond producing enterprises in Adıyaman province, to determine the production status, to examine the operations carried out by the business owners during the production phase, to determine the problems in almond production and to present suggestions for the development of production. The province of Adıyaman, which is determined as the study area, meets 17.80% of almond production in Türkiye according to the data of 2022. "Simple Random Sampling Method" was used to determine the number of producers to be included in the research. Data were collected through face-to-face interviews with almond producers. The enterprises in the research area were divided into three different groups according to almond planting area. Kruskall-Wallis test was conducted to determine the differences between enterprise groups and some demographic characteristics of farmers. In 2022, the total cultivation area was 108.750 decares and the production amount was 33.827 tons in Adıyaman province. It is predicted that the climatic characteristics of Adıyaman province are suitable for almond production, the increase in production over the years will continue in the coming years, the almond processing facilities in Adıyaman will become more widespread and the interest in the product will increase more. The evaluations revealed that there were various problems in the production process such as sapling supply, fertilization, spraying and irrigation. Fight against diseases and pests and high input prices were stated as the most important problems. For this reason, it is necessary to solve the problems of producers, to provide them with the necessary support so that they can sell their products at their value, to earn the income they want and to avoid loss of income. In this way, it has been concluded that it will be possible to expand the almond production areas in the future and to increase the production.
Bu çalışmada, Adıyaman ilinde badem üreten işletmelerin demografik yapılarının ortaya konulması, üretim durumunun belirlenmesi, üretim aşamasında işletme sahiplerinin yaptıkları işlemlerin incelenmesi, badem üretiminde sorunların belirlenmesi ve üretimin geliştirilmesi yönünde önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Türkiye toplam badem üretiminin % 17.80’ini karşılayan Adıyaman ili çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınacak üretici sayısının belirlenmesinde “Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi” kullanılmıştır. Badem yetiştiriciliği yapan üreticiler ile yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamında işletmeler badem dikim alanına göre üç farklı gruba ayrılmıştır. İşletme grupları ile işletmecilerin bazı demografik özellikleri arasındaki farklılıkları belirleyebilmek için Kruskall-Wallis testi yapılmıştır. Adıyaman ilinde 2022 yılında toplam dikim alanı 108.750 dekar, üretim miktarı 33.827 tondur. Adıyaman ilinin iklim özelliklerinin badem üretimine uygun olması, yıllar itibari ile üretimde görülen artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği, Adıyaman ilindeki badem işleme tesislerinin daha fazla yaygınlaşacağı ve ürüne olan ilginin daha çok artacağı öngörülmektedir. Yapılan değerlendirmeler, üretim sürecinde fidan temini, gübreleme, ilaçlama, sulama gibi aşamalarda çeşitli sorunlar yaşandığını ortaya koymuştur. Hastalıklarla ve zararlılarla mücadele ve girdi fiyatlarının yüksekliği en önemli sorunlar olarak ifade edilmiştir. Bu sebeple üreticilere sorunlarının çözülmesi, ürünlerini değerinde satabilmeleri ve istedikleri geliri elde etmeleri, gelir kaybı yaşamamaları için gerekli desteklerin sağlanması gerekmektedir. Böylece ilerleyen dönemlerde badem üretim alanlarında genişleme sağlanarak, üretimde büyük artışların mümkün olacağı kanaatine ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Economics (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 28, 2024 |
Submission Date | February 12, 2024 |
Acceptance Date | August 2, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 2 |