Research Article

Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi

Number: 46 January 26, 2026
EN TR

Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi

Abstract

Kişilikleri ve yaptıkları işler ile toplumun önünde olan insanların yaşam öyküleri, her zaman dikkat çekmiş ve bunların kayıt altına alınması tarihe geçmelerini sağlarken kuşaklar boyu okuyuculara rol model oluşturmuştur. Tezkireler ilk defa Arap edebiyatında görülmekle birlikte klasik Türk edebiyatının gelişim sürecinde İran edebiyatından alınan türler içerisinde yer almaktadır. XVI. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar gelişme gösteren tezkireler geçmişte ve günümüzde biyografik kaynak açısından önemini korumuştur. XIX. asırda toplumun düşünce anlayışındaki farklılaşmalarla birlikte sanat alanında da birtakım değişiklikler ortaya çıkmış ve Tanzimat Dönemi’nde edebiyatımıza yeni türlerle Batılı anlamda biyografi de girmiştir. Dolayısıyla tezkire geleneği, modern bir organizasyona dönüşmemiş yeni biyografi türü Batı’dan gelmiştir. Bu nedenle birbirine çok benzeyen bu türlerin benzeyen ve ayrılan yönlerinin ayırt edilmesi gerekir. Çalışmamızda tezkirelerden Necâtî’yi asıl, Şemsî’yi kontrol model; biyografiden ise Mehmet Âkif’i asıl model seçerek bir üçgenin uç noktalarını oluşturduk. Seçtiğimiz örneklemlerin yaşam öykülerini karşılaştırma metoduyla iki benzer türün benzeyen ve ayrılan yönlerini tespit etmeye çalıştık.

Keywords

References

  1. Âşık Çelebi (2010). Meşâ’irü’ş-Şu’arâ, hzl. F. Kılıç. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yayınları. Çınarcı, M. (2014). Herat ekolü tezkirelerinden XVI. yüzyıl şu’ara tezkirelerine şairlerle ilgili bilgi edinme kaynakları. Turkish Studies, 9(3), 507-540.
  2. Hamilton, A. R. G. (1991). İslam medeniyeti üzerine araştırmalar. Endülüs Yayınları.
  3. Horata, O. (2015). Tarihi gelişim-XVIII., XIX. yüzyıl. Eski Türk Edebiyatı El Kitabı,edt. M. İsen, vd. s. 166-210. Grafiker Yayınları.
  4. İsen M. (1994). Künhü’l-Ahbar’ın tezkire kısmı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  5. İsen, M. (1998). Sehȋ Bey ve tezkiresi Heşt Behişt. Akçağ Yayınları.
  6. İsen, M. (1999). Latȋfȋ Tezkiresi. Akçağ Yayınları.
  7. İsen, M. (2010), Tezkireden Biyografiye. Kapı Yayınları.
  8. İsen, M. (2011). Şair Tezkireleri, hzl. F. Kılıç vd., Grafiker Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Turkish Literature of Ottoman Field

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 26, 2026

Submission Date

March 24, 2025

Acceptance Date

October 30, 2025

Published in Issue

Year 2026 Number: 46

APA
Ekici, A. (2026). Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi. TYB Akademi Dil Edebiyat Ve Sosyal Bilimler Dergisi, 46, 11-38. https://doi.org/10.64985/tybakademi.1664904
AMA
1.Ekici A. Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi. TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;(46):11-38. doi:10.64985/tybakademi.1664904
Chicago
Ekici, Ayşegül. 2026. “Necâtî, Şemsî Ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler Ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi”. TYB Akademi Dil Edebiyat Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 46: 11-38. https://doi.org/10.64985/tybakademi.1664904.
EndNote
Ekici A (January 1, 2026) Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi. TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi 46 11–38.
IEEE
[1]A. Ekici, “Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi”, TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi, no. 46, pp. 11–38, Jan. 2026, doi: 10.64985/tybakademi.1664904.
ISNAD
Ekici, Ayşegül. “Necâtî, Şemsî Ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler Ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi”. TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi. 46 (January 1, 2026): 11-38. https://doi.org/10.64985/tybakademi.1664904.
JAMA
1.Ekici A. Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi. TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;:11–38.
MLA
Ekici, Ayşegül. “Necâtî, Şemsî Ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler Ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi”. TYB Akademi Dil Edebiyat Ve Sosyal Bilimler Dergisi, no. 46, Jan. 2026, pp. 11-38, doi:10.64985/tybakademi.1664904.
Vancouver
1.Ayşegül Ekici. Necâtî, Şemsî ve Mehmet Âkif Ersoy Üçgen Örnekleminde Tezkireler ile İzlenimci Bir Biyografiyi Karşılaştırma Denemesi. TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi. 2026 Jan. 1;(46):11-38. doi:10.64985/tybakademi.1664904