Research Article

PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Volume: 5 Number: 8 June 30, 2020
EN TR

PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Abstract

Endüstri devrimleri içinde bulundukları çağın teknolojik gelişmeleri ile yakın ilişki içerisindedirler. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişiklikler Endüstri 4.0’ı günümüzde mümkün kılmıştır. Endüstri 4.0’ın arkasındaki fikir, makinaların temel internet protokolünü kullandıkları, büyük verileri topladıkları ve birbirleri ile iletişim kurabildikleri [nesnelerin interneti (IoT)] ve insanlarla iletişim kurabildikleri [İnsanların interneti (IoP)] sosyal bir ağ geliştirmektir. Pazarın küreselleşmesi, teknolojik değişim hızının yüksek olması gibi sebeplerden dolayı işletmelerin ayakta kalabilmeleri için hızla değişen bu uygulamalara adapte olmaları önemlidir. Türkiye’deki üretim modeline bakıldığında en büyük pay imalat sanayisinin %99’unu oluşturan KOBİ’lere aittir. KOBİ’lerin %99,4’ünü ise mikro ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Türkiye’nin Endüstri 4.0 üretim modeline geçişteki başarısında veya başarısızlığında KOBİ’lerin etkisinin büyük olduğu söylenebilir. Bu sebeple çalışmada yarı otomatik makinelerle plastik fıçı ve bidon üretimi yapan mikro ölçekli Selçuk Plastik isimli firma seçilmiştir. Çalışmada mikro ölçekli firmanın üretim yapısının incelenmesi, kurgusal bir Endüstri 4.0 fabrika modeline uyarlanarak her iki sistemin avantajlarının ve dezavantajlarının karşılaştırılması ve dönüşümde karşılaşılacak muhtemel zorlukların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Seçilen işletmenin incelenmesinde yüz yüze görüşme ve gözlem yöntemi kullanılırken, kurgusal modelin tasarlanmasında literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak Endüstri 4.0’a uyumlu üretim modeli ile maliyetlerin düşürülmesi, üretimde verimlilik, standart kalitede kesintisiz üretim olmak üzere birçok konuda büyük bir dönüşüm gerçekleştirse de KOBİ’lerin teknoloji altyapılarının çok düşük olması ve düşük sermayeye sahip olmaları dönüşüm sürecinin önündeki en büyük engel olarak gözükmektedir. KOBİ’lerin düşük teknolojik altyapısının iyileştirilmesinde topyekûn bir dönüşüm yerine kademeli olarak işletmenin optimizasyonu önerilmektedir. Diğer bir engel olarak görülen sermaye için ise KOSGEB gibi kurumların özellikle KOBİ’lerin Endüstri 4.0’a uyumlu hale getirilmesi için planladıkları destek fonlarının katkısının yüksek olacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Akben, İ. ve Avşar, İ. İ. (2018). Endüstri 4.0 ve Karanlık Üretim: Genel Bir Bakış. Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi /Journal of Turkish Social Sciences Research 3(1), 27-37.
  2. Alizon, F., Shooter, S. B. ve Simpson, T. W. (2009). Henry Ford and the Model T: Lessons for Product Platforming and Mass Customization. Design Studies, 30(5), 588-605.
  3. Alkan, M. A. (tarihsiz). Karanlık Fabrikalar ile İnsansız Üretim. Türkiye’nin Endüstri 4.0 Platformu. https://www.endustri40.com/karanlik-fabrikalar-ile-insansiz-uretim/Alkan
  4. Bayülken, Y. ve Kütükoğlu, C. (2012). Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Oda Raporu. Yayın No: MMO/583.
  5. Bayülken, Y. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Oda Raporu. Yayın No : MMO/677.
  6. Bulut, E. ve Akçacı, T. (2017). Endüstri 4.0 ve İnavosyon Göstergeleri Kapsamında Türkiye Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 7, 50-72.
  7. Coleman, D. C. (1956). Industrial Growth and Industrial Revolutions. Economica, 23(89), 1-22.
  8. Çelik, İ., Karakoç, F., Çakır, M. ve Duysak, A. (2013). Hızlı Prototipleme Teknolojileri ve Uygulama Alanlar. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 31, 53-70.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Architecture

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2020

Submission Date

April 15, 2020

Acceptance Date

June 12, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 5 Number: 8

APA
Oğrak, Z., & Şık, A. (2020). PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Tykhe Sanat Ve Tasarım Dergisi, 5(8), 35-57. https://izlik.org/JA46AE27LS
AMA
1.Oğrak Z, Şık A. PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi. 2020;5(8):35-57. https://izlik.org/JA46AE27LS
Chicago
Oğrak, Zeynep, and Aydın Şık. 2020. “PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Tykhe Sanat Ve Tasarım Dergisi 5 (8): 35-57. https://izlik.org/JA46AE27LS.
EndNote
Oğrak Z, Şık A (June 1, 2020) PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi 5 8 35–57.
IEEE
[1]Z. Oğrak and A. Şık, “PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”, Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi, vol. 5, no. 8, pp. 35–57, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46AE27LS
ISNAD
Oğrak, Zeynep - Şık, Aydın. “PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi 5/8 (June 1, 2020): 35-57. https://izlik.org/JA46AE27LS.
JAMA
1.Oğrak Z, Şık A. PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi. 2020;5:35–57.
MLA
Oğrak, Zeynep, and Aydın Şık. “PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Tykhe Sanat Ve Tasarım Dergisi, vol. 5, no. 8, June 2020, pp. 35-57, https://izlik.org/JA46AE27LS.
Vancouver
1.Zeynep Oğrak, Aydın Şık. PLASTİK ÜRETİMİNİN ENDÜSTRİ 4.0’DA ÖRNEK VAKA UYGULAMASI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Tykhe Sanat ve Tasarım Dergisi [Internet]. 2020 Jun. 1;5(8):35-57. Available from: https://izlik.org/JA46AE27LS