BibTex RIS Cite

İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi

Year 2015, Volume: 7 Issue: 3, - , 21.03.2016

Abstract

Gelişmekte olan ülkelerin özellikle 1970’li yıllarda korumacı ticaret politikaları izlediği bilinmektedir. Fakat bu durum 1980’li yıllarla beraber yerini daha liberal politikalara bırakmıştır. Bu çalışmada, liberal politikaların önemli bir kısmını oluşturan ithalatın, ihracat ürün çeşitliliğine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İthalat gelişmekte olan ülkeler açısından teknoloji, ara malı temini gibi unsurların temininde büyük önem taşımaktadır. Yurt dışından teknoloji, ara malı alımı ile ülkelerin yeni ürünler üretmesi kolaylaşacak ve bu durum ihracat ürün çeşitlendirmesine katkı sağlayabilecektir. Bunun yanında ithalat ile birlikte, yurt içi üreticilerin taklit edebilecekleri ürünlere erişme imkânı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye örnekleminde ithalatın ihracat ürün çeşitlendirmesine etkisini incelemektir. 1962-2010 yıllarını kapsayan çalışma sonucunda hem Toda-Yamamoto (1995) hem de Granger (1969) nedensellik testlerinin ithalattan ihracat ürün çeşitlendirmesine doğru tek yönlü ilişkinin olduğunu göstermiştir. Bu doğrultuda ithalatın ihracat ürün çeşitlendirmesine neden olduğu söylenebilir.

Year 2015, Volume: 7 Issue: 3, - , 21.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Muhlis Can This is me

Buhari Doğan This is me

Publication Date March 21, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Can, M., & Doğan, B. (2016). İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(3).
AMA Can M, Doğan B. İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2016;7(3).
Chicago Can, Muhlis, and Buhari Doğan. “İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, no. 3 (March 2016).
EndNote Can M, Doğan B (March 1, 2016) İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 3
IEEE M. Can and B. Doğan, “İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 3, 2016.
ISNAD Can, Muhlis - Doğan, Buhari. “İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/3 (March 2016).
JAMA Can M, Doğan B. İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Can, Muhlis and Buhari Doğan. “İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 3, 2016.
Vancouver Can M, Doğan B. İthalat Ve İhracat Ürün Çeşitlendirme İlişkisi: Türkiye Örnekleminde Nedensellik Analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(3).