Review
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Tarımda Üretici Örgütlenmesi

Year 2019, Volume: 1 Issue: 5, 77 - 85, 27.12.2019

Abstract

Tarımsal faaliyetlerde teknoloji kullanımının artması, teknik bilginin büyük işletmelerde uygulama imkânı bulması, tarımsal nüfusun önemli bir çoğunluğunu oluşturan küçük tarım işletmelerinin/küçük üreticilerin giderek üretimde kalmasını zorlaştırmaktadır. Büyük işletmeler, daha ziyade gelişmiş ülkelerdeki teknik tarımla ve büyük üretim gücüne sahip üreticilerle rekabet etmekte zora girerken, küçük üreticiler veya işletmeler ise hem iç piyasada var olabilme, hem de büyük işletmelerle rekabet etme gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumda üretici açısından ortaya çıkan en önemli ihtiyaç örgütlenme ihtiyacı olmaktadır. Kısaca örgütlenme; benzer ihtiyaç ve sorunlara sahip bireylerin çözüm için bir araya gelmeleridir. Bu ihtiyacın en fazla duyulduğu sektör, tarım sektörüdür. Kırsal kesimde yaşayan üreticilerimizin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli yasaları dayanak almak suretiyle, değişik çiftçi organizasyonları oluşturarak örgütlendikleri bilinmektedir. Tarımsal Kalkınma kooperatifleri, Pancar Ekicileri Kooperatifleri, Tarımsal Üretici Birlikleri, Damızlık Birlikleri, Tohum Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sulama Birlikleri, Tarım Satış Kooperatifleri, Ziraat Odaları vb. Örgütlenme yapısını incelediğimizde faaliyet konularında ve etki alanlarında çakışmalar görülmektedir. Bu yapılanma şekliyle belki bir zenginlik gibi düşünülse de çoğu zaman aynı faaliyette bulunan örgütler arasında ciddi sürtüşmelere neden olmaktadır. Türkiye’deki tarımsal örgütlenme yapısının yeniden masaya yatırılarak yetki ve sorumlulukların yeniden belirlenmesi ve bunun devamında da güçlü bir yapılaşma ile daha fonksiyonel bir hale getirilmesi gerekmektedir.

References

  • Anonim, 2006. Kurumlar Vergisi Kanunu. Kanun Numarası: 5520, Kabul Tarihi: 13/6/2006 .Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 21/6/2006, Sayı: 26205, Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5, Cilt: 45

Producer Organization in Agriculture in Turkey

Year 2019, Volume: 1 Issue: 5, 77 - 85, 27.12.2019

Abstract

Producer Organization in Agriculture in Turkey

Abstract

The increase in the use of technology in agricultural activities and the application of technical knowledge in large enterprises make it difficult for small agricultural enterprises / small producers, which make up a significant majority of the agricultural population, to remain in production. Rather, large enterprises face difficulties in competing with technical agriculture and producers with large production power in developed countries, while small producers or enterprises face problems such as being present in the domestic market and competing with large enterprises. In this case, the most important need that emerges for the producer is the need for organization. In short, organization; it is that individuals with similar needs and problems come together for a solution. The sector in which this need is most heard is the agricultural sector. It is known that our farmers living in rural areas are organized by establishing various farmers' organizations in order to meet their economic, social and cultural needs. Agricultural Development Cooperatives, Beet Cultivators Cooperatives, Agricultural Producer Unions, Breeder Unions, Seed Unions, Agricultural Credit Cooperatives, Irrigation Unions, Agricultural Sales Cooperatives, Agricultural Chambers and so on. When we examine the organizational structure, there are conflicts in areas of activity and areas of influence. Although it is considered as a wealth in this way of structuring, it often causes serious frictions among the organizations that operate in the same activity. authority on the table again hospitalized in Turkey and redefine the structure of agricultural organization and that the continuation of responsibility must also be made more functional with a strong settlement.

References

  • Anonim, 2006. Kurumlar Vergisi Kanunu. Kanun Numarası: 5520, Kabul Tarihi: 13/6/2006 .Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 21/6/2006, Sayı: 26205, Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5, Cilt: 45
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Taşan This is me

Publication Date December 27, 2019
Submission Date December 20, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 1 Issue: 5

Cite

APA Taşan, M. (2019). Türkiye’de Tarımda Üretici Örgütlenmesi. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(5), 77-85.