Tarımsal biyokütle atığı orjinli enerji üretimi, yenilenebilir
enerjinin temel odak noktalarından birisidir. Tarımsal üretim sonunda büyük
miktarda bitkisel atık açığa çıkmaktadır. Sakarya İli sahip bulunduğu coğrafi
konum sebebiyle bitkisel ürün çeşitliliği açısından geniş bir yelpazeye
sahiptir. Bu çalışmada, Sakarya İlinin bitkisel üretimden kaynaklanan
kullanılabilir tarımsal atık miktarı ve bu atıkların enerji potansiyeli
biyokütle açısından teorik olarak hesaplanmıştır. İlde atık potansiyeli yüksek olan
ürünlerin üretimi yoğun olduğu için bitkisel üretim kaynaklı atıkların
miktarının belirlenmesi önem arz etmektedir. Biyokütle bir tarım ülkesi olarak
önemli bir varlığımızdır. Sakarya İli için biyokütle ve enerji potansiyelinin belirlenmesinde,
kullanılabilir atık potansiyeli bulunan üretim materyalleri seçilmiş olup
hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’na ait 2017 yılı bitkisel üretim istatistikleri ile farklı
kurum ve araştırıcılar tarafından belirlenmiş olan katsayılar kullanılmıştır.
Sakarya da gıda olarak tüketilmek üzere yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan
ürünlerin teorik kuru biyokütle miktarı tarla bitkileri için 974 990.8 ton/yıl
ve toplam ısıl kapasitesi 618 419 362 GJ/yıl, meyve ağaçları için budama
atıklarının kuru biyokütle potansiyeli 28 304 823.6 ton/yıl ve toplam ısıl
kapasitesi 566 096 472 GJ/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma ile iklim
değişikliğinin azaltılması ve enerji sürdürülebilirliği için önemli bir kaynak
olan bitkisel biyokütlenin göz ardı edilemeyecek miktarı ve enerji potansiyeli
vurgulanmıştır.
Energy production from agricultural biomass waste is one of the main focus of
renewable energy. At the end of agricultural production, a large amount of
vegetable waste is produced. Sakarya Province has a wide range of crop products
due to its geographical location. In this study, the amount of agricultural
waste used in Sakarya province due to plant production and the energy potential
of these wastes are calculated theoretically in terms of biomass. Since the
production of the products with high waste potential in the province is
intense, determining the amount of waste originating from plant production is
important. Biomass is an important asset as an agricultural country. In the
determination of biomass and energy potential for Sakarya province, production
materials with usable waste potential were selected. In the calculations, the
crop production statistics of TUIK, 2017 and the coefficients determined by
different institutions and researchers were used. The amount of theoretical dry
biomass of the crops which are densely cultivated to be consumed as food in
Sakarya is 974990.8 tons/year for field crops and the total calorific value
capacity is 618419362 GJ/year. Dry biomass potential of pruning waste for fruit
trees is calculated as 28304823.6 tons/ year and total calorific value capacity
is 566096472 GJ/year. This study emphasizes the non-negligible amount and
energy potential of vegetative biomass, which is an important source of climate
change mitigation and energy sustainability.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |