Research Article

Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki

Volume: 3 Number: 2 December 31, 2020
EN TR

Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki

Abstract

Çalışmanın amacı, 5. ve 6. sınıfta eğitim alan öğrencilerin yaratıcılıkları ile anne-baba mükemmeliyetçiliği arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve öğrencilerin kendi yaratıcılıkları ile baba mükemmeliyetçiliğine ilişkin düşüncelerinin ortaya konmasıdır. Araştırmada, karma yöntem araştırmalarından açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel çalışma grubu, Balıkesir il merkezinde bulunan Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu’nun 86 öğrencisi ve 86 velisinden oluşan toplam 172 kişidir. Öğrencilerin yaratıcılık puanlarını belirlemek için Torrance Kelimelerle Yaratıcı Düşünme Testi; anne-babaların mükemmeliyetçilik puanlarını ölçmek için Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin kendi yaratıcılıklarını ve babalarının mükemmeliyetçiliğini nasıl algıladıklarını ortaya çıkarmak amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen dört öğrenci ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılarak Spearman Brown sıra farkları korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Nitel veriler analiz edilirken yarı yapılandırılmış görüşmeler betimsel analiz yoluyla incelenmiş, yaratıcılığın boyutları ve sosyal mükemmeliyetçilik göz önünde bulundurularak temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Baba sosyal mükemmeliyetçiliği ile 5 ve 6. sınıfta eğitim alan öğrencilerin yaratıcılık puanları (akıcılık, esneklik, özgünlük, yaratıcılık toplam) arasında negatif yönde orta büyüklükte anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Çalışmada elde edilen nitel bulgular, nicel bulguları desteklemektedir. Anne-babaların mükemmeliyetçi bir tutum içerisinde olup yüksek kriterler koymaları yerine, çocuğun ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak destekleyici bir tutum sergilemeleri önerilebilir.

Keywords

References

  1. Adana, F. ve Kutlu, Y. (2009). Anne-baba tutumlarının adolesanların kendilik kavramı üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2), 18-23.
  2. Akça, Z. K. (2012). Genç yetişkinlikte algılanan anne-baba tutumlarının, kendini toparlama gücü ve benlik saygısı arasındaki ilişki (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  3. Andreasen, N. C. (2009). Yaratıcı beyin dehanın nörobilimi (K. Güney, Çev.). Ankara: Arkadaş Yayıncılık.
  4. Aral, N. (1999). Sanat eğitimi-yaratıcılık etkileşimi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 11-17.
  5. Arslan, G. ve Kabasakal, Z. (2013). Ergenlerin problem çözme becerileri ve ana-baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Turkish Studies, 8(6), 33-42.
  6. Aslan, E. (2001). Torrance yaratıcı düsünce testi’nin Türkçe versiyonu. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 14, 19-40.
  7. Ay, Ö., Gökler, R. ve Koçak, R. (2013). Mizah tarzları, yaratıcılık ve yaşam doyumu: Orta öğretim öğrencileri üzerinde bir inceleme. TheJournal of Academic Social Science Studies, 6(6), 739-767.
  8. Ayverdi, L., Asker, E., Öz Aydın, S. ve Sarıtaş, T. (2012). İlköğretim öğrencilerinin bilimsel yaratıcılıkları ile fen ve teknoloji dersi akademik başarıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi. İlköğretim Online, 11(3), 646-659.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

August 10, 2020

Acceptance Date

November 3, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 2

APA
Esen, S., & Ayverdi, L. (2020). Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki. International Journal of Scholars in Education, 3(2), 253-275. https://izlik.org/JA95TX53SE
AMA
1.Esen S, Ayverdi L. Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki. IJSE. 2020;3(2):253-275. https://izlik.org/JA95TX53SE
Chicago
Esen, Sueda, and Leyla Ayverdi. 2020. “Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı Ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki”. International Journal of Scholars in Education 3 (2): 253-75. https://izlik.org/JA95TX53SE.
EndNote
Esen S, Ayverdi L (December 1, 2020) Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki. International Journal of Scholars in Education 3 2 253–275.
IEEE
[1]S. Esen and L. Ayverdi, “Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki”, IJSE, vol. 3, no. 2, pp. 253–275, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95TX53SE
ISNAD
Esen, Sueda - Ayverdi, Leyla. “Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı Ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki”. International Journal of Scholars in Education 3/2 (December 1, 2020): 253-275. https://izlik.org/JA95TX53SE.
JAMA
1.Esen S, Ayverdi L. Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki. IJSE. 2020;3:253–275.
MLA
Esen, Sueda, and Leyla Ayverdi. “Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı Ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki”. International Journal of Scholars in Education, vol. 3, no. 2, Dec. 2020, pp. 253-75, https://izlik.org/JA95TX53SE.
Vancouver
1.Sueda Esen, Leyla Ayverdi. Anne-Babanın Mükemmeliyetçilik Algısı ile Ortaokul Öğrencilerinin Yaratıcılıkları Arasındaki İlişki. IJSE [Internet]. 2020 Dec. 1;3(2):253-75. Available from: https://izlik.org/JA95TX53SE