Research Article
BibTex RIS Cite

İnternetin Eğitsel Nitelikli Kullanımı Üzerine Yapılan Araştırmaların Analizi

Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 137 - 145, 31.12.2019

Abstract

Teknolojik gelişmeler bireysel ve toplumsal alanda
etkisini göstermektedir. Bu durumun toplumsal yapının oluşmasında önemli rolü
olan okulları da etkilediği görülmektedir. Teknolojik gelişmelerin getirdiği
bir sonuç olarak İnternet kavramı ortaya çıkmıştır. 70’li yıllarda ABD’den
yayılmaya başlayan bu önemli teknolojik gelişme insanların evinde, iş yerinde
kullanılabilir bir hale gelmiştir. İnternetin ve beraberinde sosyal medya
iletişim araçlarının bireylerin eğitiminde olumlu veya olumsuz yönde etkilerinin
olması kaçınılmazdır. Okullarımızda İnternetin faydalarını artıracak,
zararlarını kontrol altına alacak çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.  Okullarımız özelinde baktığımızda Fatih
projesi kapmasında İnternetin etkin ve verimli kullanılması adına fiber altyapı
getirilmiştir. Öğrencilerimizin soru ve sorunlarına kısa zamanda cevap
bulabileceği İnternet sınıflarımıza kadar inmiştir. Ayrıca eğitim-öğretim yapan
okullarımıza İnternete sınıf ortamında bağlanmak adına akıllı tahtalar takılmış
ve takılmaya devam edilmektedir. Okullarda bu doğrultuda teknoloji destekli
eğitim-öğretim programları tasarlanmaktadır. Ayrıca genel olarak teknolojinin
özelde ise İnternetin ve sosyal medyanın bireysel kullanımından dolayı bireyleri
etkilediği bilinen bir durumdur. Bu sebeple İnternet ve sosyal medyanın eğitsel
nitelikleri üzerine araştırmaların olduğu görülmektedir. Sosyal medyayı ve İnterneti
öğrencilerin eğitimine pozitif yönde katkı yapabilecek bir mecra haline
getirmek için çalışmalar yapılması gereklidir. Bu araştırmanın amacı İnternet
ve sosyal medyanın eğitsel yönden kullanımına yönelik çalışmaların
değerlendirilmesidir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman
analizi kullanılmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır.
İnternetin eğitsel amaçlar doğrultusunda kullanımı üzerine yapılan araştırmalar
arasından lisansüstü tezler örneklem olarak belirlenmiştir. Bu amaçla alanla
ilgili tezler ve makaleler analiz edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde İnternete
ve sosyal medyaya eğitsel nitelikler kazandırılabilmesi, İnternet
bağımlılığının cinsiyet yönünden farklılaşması gibi konuların ön plana çıktığı
görülmüştür.

References

  • Aslan, G. (2017). Ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarına yönelik bir inceleme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.
  • Ayas, T. ve Horzum, M. B. (2013). İlköğretim öğrencilerinin İnternet bağımlılığı ve aile İnternet tutumu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(39), 46-57.
  • Aytaçlı, B. (2012). Durum çalışmasına ayrıntılı bir bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-9.
  • Balcı, Ş. ve Gülnar, B. (2009). Üniversite öğrencileri arasında İnternet bağımlılığı ve İnternet bağımlılarının profili. Selçuk İletişim, 6(1), 5-22.
  • Çakır Balta, Ö. ve Horzum, M . (2008). Web tabanlı öğretim ortamındaki öğrencilerin İnternet bağımlılığını etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(1) , 187-205. doi: 10.1501/Egifak_0000000214
  • Bedir, A. (2016). Sosyal medya kullanımının üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Cengizhan, C. (2005). Öğrencilerin bilgisayar ve İnternet kullanımında yeni bir boyut: “İnternet bağımlılığı”. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 22, 83-98. Çakır Balta, Ö., Horzum, M. B. (2008). Web tabanlı öğretim ortamındaki öğrencilerin İnternet bağımlılığını etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(1), 187-205.
  • Çelen, F. K. ve Seferoğlu, S. S. (2017). İnternet ortamında öğrencilerin bilgi arama biçimleri, s. stratejiler, tarzlar, tutumlar, gözlemler ve sorunlarla ilgili bir değerlendirme. Ö. Demirel ve S. Dinçer (Ed.) içinde Eğitim Bilimlerinde Yenilik ve Nitelik Arayışı (2. Baskı) (69. Bölüm, 1147-1160). Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  • Durdu, A. (2019). Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ve akademik erteleme davranışlarının incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Fidan, M. (2019). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde İnternetin kullanılabilirliği üzerine bir araştırma. Turkish Studies Educational Sciences, 14(3), 565-578.
  • Gökçearslan, Ş. ve Günbatar, M. S. (2012). Ortaöğrenim öğrencilerinde İnternet bağımlılığı. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 2(2), 10-24.
  • Gökçearslan, Ş. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Ortaokul öğrencilerinin İnternet kullanım biçimleri, s. riskli davranışlar ve fırsatlar. Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(1), 383-404.
  • Günaydın, S. (2017). Öğretmenlerin sosyal medya kullanım endişeleri̇ ve farkındalıkları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir. Güney, B. (2018). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal medya kullanımlarının medya okuryazarlık düzeyinde farklı değişkenler açısından incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Gürültü, E. (2016). Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ve akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Kayri, M. ve Günüç, S. (2016). Yüksek ve düşük sosyoekonomik koşullara sahip öğrencilerin İnternet bağımlılığı açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Addicta: The Turkish Journal On Addictions, 3(2), 165-183.
  • Kestel, M. ve Akbıyık, C. (2016). Siber zorbalığın öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal durumları üzerindeki etkisinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 844-859.
  • Koçer, M. (2012). Erciyes üniversitesi öğrencilerinin İnternet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 18, 70-85.
  • Mansuroğlu, S. (2019). Sosyal medya imajlarının 16-24 yaş arası işitme engelli lise öğrencilerinin sanatsal yaratımlarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.
  • Menteşe, M. (2013). Sosyal medya ortam ve araçlarının eğitimde kullanımına ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Oktan, V. (2015). Üniversite öğrencilerinde problemli İnternet kullanımı, yalnızlık ve algılanan sosyal destek. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23(1), 281-292.
  • Sezer, M. (2019). Lise 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin mesleki olgunlukları ile İnternet kullanım amaçları, sosyal medya tutumları ve medya okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Trabzon Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Trabzon.
  • Şahin, M. ve Gülnar, B. (2016). İletişim korkusu ve İnternet kullanımı ilişkisi: Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasında bir alan araştırması. Selçuk İletişim, 9(2), 5-26.
  • Şahin, C., Aydın, D. ve Balay, R. (2016). Eğitim fakültesi öğrencilerinin eğitsel İnternet kullanımı ile İnternet bağımlılıklarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (Kefad), 17(1),481-497.
  • Taylan, H. H.. ve Işık, M. (2015). Sakarya’da ortaokul ve lise öğrencilerinde İnternet bağımlılığı. Turkish Studies. 10(6), 855-874.
  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2019). Genel ağ. Erişim adresi, https://sozluk.gov.tr/
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2018). Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanımı araştırması, http://www.TÜİK.gov.tr/prehaberbultenleri.do?id=27819
  • Tunç, Ü. (2017). Eği̇tsel bi̇lgi̇sayar oyunlarinin benimsenmesinde sosyal medya etkisi̇ (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Uça Güneş, P. (2016). Toplumsal değişim, teknoloji ve eğitim ilişkisinde sosyal ağların yeri. AUAd, 2(2), 191‐206.
  • Ünver, H. ve Koç, Z. (2017). Siber zorbalık ile problemli İnternet kullanımı ve riskli İnternet davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 15(2), 117-140.
  • Yalçınalp, S. ve Aşkar, P. (2003). Öğrencilerin bilgi arama amacıyla İnternet’i kullanım biçimlerinin incelenmesi. The Turkish Online Journal of Educational Technology. 2(4). 100-107.
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 23(112), 7- 17.
  • Yılmazsoy, B. ve Kahraman, M. (2017). Uzaktan eğitim öğrencilerinin İnternet bağımlılık düzeylerinin incelenmesi. AUAd, 3(4), 9-29.
  • Yılmazsoy, B. (2018). Eğitsel amaçlı sosyal medya kullanımı: Facebook örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon.

Analysis of Research on Educational Qualified Use of the Internet

Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 137 - 145, 31.12.2019

Abstract

Technological
developments show their effect on individual and social areas. It is seen that
this situation affects schools which play an important role in the formation of
social structure. As a result of technological developments, the concept of İnternet
has emerged. This important technological development, spreading from the US in
the 70s, has become available to people around the world at home and at work.
It is inevitable that the İnternet and the social media communication tools
that it brings will have positive or negative contributions to human education.
In our schools, studies to control the damages that will increase the benefits
of the İnternet continue to be carried out rapidly. When we look at our
schools, fiber infrastructure has been introduced in order to use the İnternet
effectively and efficiently in the conquest of Fatih project. We have reached
our İnternet media classes where our students can find answers in a short time.
In addition, smart boards have been installed and continue to be installed on
the İnternet in order to be able to access the İnternet in the classroom
environment. In this direction, technology-supported education programs are
designed in schools. In addition, it is known that technology in general
affects the individuals due to individual usage of İnternet and social media in
particular. Due to these characteristics, it is seen that there are researches
on educational qualities of İnternet and social media. It is necessary to carry
out studies to make social media and the İnternet a medium that can contribute
positively to the education of students. The aim of this study is to evaluate
the educational use of İnternet and social media. In this research, document
analysis, one of the qualitative research methods, was used. Purposeful
sampling method was used in the research. Among the researches on the use of
the İnternet for educational purposes, graduate theses were selected as
samples. For this purpose, theses and articles related to the field were
analyzed. For this purpose, theses and articles related to the field were
analyzed. The results are important in terms of providing educational
qualifications to the İnternet and social media.

References

  • Aslan, G. (2017). Ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarına yönelik bir inceleme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.
  • Ayas, T. ve Horzum, M. B. (2013). İlköğretim öğrencilerinin İnternet bağımlılığı ve aile İnternet tutumu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(39), 46-57.
  • Aytaçlı, B. (2012). Durum çalışmasına ayrıntılı bir bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-9.
  • Balcı, Ş. ve Gülnar, B. (2009). Üniversite öğrencileri arasında İnternet bağımlılığı ve İnternet bağımlılarının profili. Selçuk İletişim, 6(1), 5-22.
  • Çakır Balta, Ö. ve Horzum, M . (2008). Web tabanlı öğretim ortamındaki öğrencilerin İnternet bağımlılığını etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(1) , 187-205. doi: 10.1501/Egifak_0000000214
  • Bedir, A. (2016). Sosyal medya kullanımının üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Cengizhan, C. (2005). Öğrencilerin bilgisayar ve İnternet kullanımında yeni bir boyut: “İnternet bağımlılığı”. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 22, 83-98. Çakır Balta, Ö., Horzum, M. B. (2008). Web tabanlı öğretim ortamındaki öğrencilerin İnternet bağımlılığını etkileyen faktörler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(1), 187-205.
  • Çelen, F. K. ve Seferoğlu, S. S. (2017). İnternet ortamında öğrencilerin bilgi arama biçimleri, s. stratejiler, tarzlar, tutumlar, gözlemler ve sorunlarla ilgili bir değerlendirme. Ö. Demirel ve S. Dinçer (Ed.) içinde Eğitim Bilimlerinde Yenilik ve Nitelik Arayışı (2. Baskı) (69. Bölüm, 1147-1160). Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  • Durdu, A. (2019). Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ve akademik erteleme davranışlarının incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Fidan, M. (2019). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde İnternetin kullanılabilirliği üzerine bir araştırma. Turkish Studies Educational Sciences, 14(3), 565-578.
  • Gökçearslan, Ş. ve Günbatar, M. S. (2012). Ortaöğrenim öğrencilerinde İnternet bağımlılığı. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 2(2), 10-24.
  • Gökçearslan, Ş. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Ortaokul öğrencilerinin İnternet kullanım biçimleri, s. riskli davranışlar ve fırsatlar. Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(1), 383-404.
  • Günaydın, S. (2017). Öğretmenlerin sosyal medya kullanım endişeleri̇ ve farkındalıkları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir. Güney, B. (2018). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal medya kullanımlarının medya okuryazarlık düzeyinde farklı değişkenler açısından incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Gürültü, E. (2016). Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ve akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Kayri, M. ve Günüç, S. (2016). Yüksek ve düşük sosyoekonomik koşullara sahip öğrencilerin İnternet bağımlılığı açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Addicta: The Turkish Journal On Addictions, 3(2), 165-183.
  • Kestel, M. ve Akbıyık, C. (2016). Siber zorbalığın öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal durumları üzerindeki etkisinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 844-859.
  • Koçer, M. (2012). Erciyes üniversitesi öğrencilerinin İnternet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 18, 70-85.
  • Mansuroğlu, S. (2019). Sosyal medya imajlarının 16-24 yaş arası işitme engelli lise öğrencilerinin sanatsal yaratımlarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.
  • Menteşe, M. (2013). Sosyal medya ortam ve araçlarının eğitimde kullanımına ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Oktan, V. (2015). Üniversite öğrencilerinde problemli İnternet kullanımı, yalnızlık ve algılanan sosyal destek. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23(1), 281-292.
  • Sezer, M. (2019). Lise 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin mesleki olgunlukları ile İnternet kullanım amaçları, sosyal medya tutumları ve medya okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Trabzon Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Trabzon.
  • Şahin, M. ve Gülnar, B. (2016). İletişim korkusu ve İnternet kullanımı ilişkisi: Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasında bir alan araştırması. Selçuk İletişim, 9(2), 5-26.
  • Şahin, C., Aydın, D. ve Balay, R. (2016). Eğitim fakültesi öğrencilerinin eğitsel İnternet kullanımı ile İnternet bağımlılıklarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (Kefad), 17(1),481-497.
  • Taylan, H. H.. ve Işık, M. (2015). Sakarya’da ortaokul ve lise öğrencilerinde İnternet bağımlılığı. Turkish Studies. 10(6), 855-874.
  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2019). Genel ağ. Erişim adresi, https://sozluk.gov.tr/
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2018). Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanımı araştırması, http://www.TÜİK.gov.tr/prehaberbultenleri.do?id=27819
  • Tunç, Ü. (2017). Eği̇tsel bi̇lgi̇sayar oyunlarinin benimsenmesinde sosyal medya etkisi̇ (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Uça Güneş, P. (2016). Toplumsal değişim, teknoloji ve eğitim ilişkisinde sosyal ağların yeri. AUAd, 2(2), 191‐206.
  • Ünver, H. ve Koç, Z. (2017). Siber zorbalık ile problemli İnternet kullanımı ve riskli İnternet davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 15(2), 117-140.
  • Yalçınalp, S. ve Aşkar, P. (2003). Öğrencilerin bilgi arama amacıyla İnternet’i kullanım biçimlerinin incelenmesi. The Turkish Online Journal of Educational Technology. 2(4). 100-107.
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 23(112), 7- 17.
  • Yılmazsoy, B. ve Kahraman, M. (2017). Uzaktan eğitim öğrencilerinin İnternet bağımlılık düzeylerinin incelenmesi. AUAd, 3(4), 9-29.
  • Yılmazsoy, B. (2018). Eğitsel amaçlı sosyal medya kullanımı: Facebook örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon.
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Studies on Education
Journal Section Articles
Authors

Metin Kuzhan

Publication Date December 31, 2019
Submission Date November 29, 2019
Acceptance Date December 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Kuzhan, M. (2019). İnternetin Eğitsel Nitelikli Kullanımı Üzerine Yapılan Araştırmaların Analizi. International Journal of Scholars in Education, 2(2), 137-145.