PETROL FİYATLARININ BRIC ÜLKELERİNİN BORSALARINA ETKİSİ / The Impact Of Oil Prices On BRIC Countries’ Stock Markets
Öz
Petrol fiyatları dünya ekonomisine yön veren ekonomik göstergelerden birisidir. Petrol fiyatında meydana gelen değişimler hem makroekonomik değişkenleri hem de hisse senedi piyasası değişkenlerini etkileyebilmektedir. 2017 yılı itibariyle karasal alan olarak dünya yüz ölçümünün % 25’ini; dünya nüfusunun da % 41’ini oluşturan BRIC ülkelerinin ekonomileri ve borsaları, petrol ve petrol fiyatlarına dünyanın diğer ülkelerinden daha çok duyarlıdır. Kısaca BRIC olarak adlandırılan ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşmaktadır. Brezilya ham petrol üretimi ve ihracatı noktasında dünyada ilk 20’de yer almaktadır. Rusya petrol ürünleri ihracatında dünyada birinci, ham petrol ihracatında Suudi Arabistan’dan sonra ikinci ülkedir. Hindistan, sanayileşmenin hızla artmasına bağlı olarak dünyada ham petrol ithal eden en büyük üçüncü ülke konumundadır. Çin dünyada 200 milyar ABD doların üzerinde ham petrol ithalatı yapan iki ülkeden birisidir. Bu çalışmada petrol fiyat değişimlerinin BRIC ülkelerinin borsalarına etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda panel regresyon analizi yapılmış, bulgular beklentilerle tutarlıdır.
Anahtar Kelimeler
References
- Apergis, N. ve Miller, S. M. (2009). Do Structural Oil-Market Shocks Affect Stock Prices?. Energy Economics, 31(4), 569-575.
- Asteriou, D. (2006). Applied Econometrics: A Modern Approach Using Eviews And Microfit. New York : Palgrave Macmillan.
- Asteriou, D. ve Hall, S. G. (2007). Applied Econometrics: A Modern Approach Using Eviews And Microfit. New York: Palgrave Macmillan.
- Atasoy, E. (2008). Rusya Federasyonu Sınırları İçinde Yer Alan Özerk Cumhuriyetlerin Etnocoğrafya Isığında Değerlendirilmesi, Electronic Turkish Studies, 3(7).
- Baltagi, B. (2005). Econometric Analysis of Panel Data. 3. B. John Wiley & Sons, Ltd.
- Baytar, R. (2012). Türkiye Ve BRIC Ülkeleri Arasındaki Ticaret Hacminin Belirleyicileri: Panel Çekim Modeli Analizi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(21), 403-424.
- Berikan, M. ve Hüseyinli, T. (2017). Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Rusya Ekonomisi Üzerine Etkileri, İktisadi Yenilik Dergisi, 4(2).
- BP, (2016). Statistical Review of World Energy. Erişim adresi: https://www.bp.com/ content/dam /bp/pdf/energy-economics/statistical-review-2016/bp-statistical-review-of-world-energy-2016-full-report.pdf
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics
Journal Section
Research Article
Authors
Aziza Syzdykova
*
Ahmet Yesevi Üniversitesi
Kazakhstan
Publication Date
April 30, 2018
Submission Date
November 24, 2017
Acceptance Date
January 19, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2 Number: 1
Cited By
PETROL FİYATLARININ HİSSE SENEDİ PİYASALARINA ETKİSİ: BİST 100 ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)
https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.454782Makroekonomik Değişkenler ve Hisse Senedi Piyasası İlişkisi: KASE Örneği
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
https://doi.org/10.18074/ckuiibfd.444811Petrol Fiyatları İle Borsa Endeksleri Arasındaki Karşılıklı İlişkinin VAR Yöntemi İle Analizi: Türkiye Ve Seçilmiş Ülkeler
Pamukkale University Journal of Business Research
https://doi.org/10.47097/piar.891817BRICS-T ÜLKELERİNDE BORSA ENDEKSİ İLE PİYASA OYNAKLIK-KORKU ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE TEST EDİLMESİ
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.17755/esosder.711955SEÇİLİ MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER İLE BORSA İSTANBUL ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Alanya Akademik Bakış
https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.1123606Türkiye’de Petrol Fiyatları ve Hisse Senedi Fiyatları Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Boostrap Rolling Window Yaklaşımı
Pamukkale Journal of Eurasian Socioeconomic Studies
https://doi.org/10.34232/pjess.829048