FİNANSAL SERMAYE İSRAFININ ÖNLENEBİLMESİNDE KATILIM FİNANS SİSTEMİNİN GELİŞTİREBİLECEĞİ FAİZSİZ ARAÇLAR / Interest Free Tools That Can Be Developed By The Participation Finance System In Order To Prevent Financial Capital Waste
Abstract
Finansal sermayede israf farklı açılardan incelenebilir. Çalışmada finansal sermayede israf kavramı, bireylerin inançları nedeniyle tasarruflarını geleneksel finans sistemlerinde değerlendiremedikleri durumda bunların finansal sistem dışında kalmasının ortaya çıkardığı savurganlığı anlatmaktadır. Çünkü bu davranış sonucunda tasarruflar atıl kaldıkları için ekonomik bir değer olarak kullanılamamakta, israfa neden olunmaktadır. Dolayısıyla yastıkaltında kalan bu değerler nedeniyle oluşan israf sonucunda finansal sistemin kullanabileceği tasarruflarda açık oluşmakta bu da faiz oranlarının yükselmesine yol açmaktadır. Bunun da en temel sonucu olarak, hem ülkenin fiziki sermaye stokunda artışı ifade eden yeni yatırımlar, finansman yetersizliği nedeniyle yapılamayacak; hem de yabancı sermayeye olan bağımlılık devam edecektir. Ülkedeki fiyatlar seviyesindeki yükselme hızını besleyen bir döngü oluşacaktır. Çalışmanın amacı, finansal sermayede israfa yol açan durumun ana nedeni olan faize düşme endişesini yaşayan hanehalkının, tasarruflarını finansal sisteme nasıl aktarabileceğini değerlendirmektir. Bu bağlamda bireylerin, özellikle kısa vadeli tasarruflarını, faizli sistemle çalışan geleneksel bankalara aktaramamasının olumsuz sonuçlarının önlenebilmesi için faizli sistemi ikame edebilecek öneriler verilmeye çalışılacaktır.
Keywords
References
- Aktepe, İ.E. (2012). Sorularla Katılım Bankacılığı. No:4. İstanbul: Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yayını.
- Alkin, K. (2019). Gizli Maliyetler Enflasyonu Zorluyor. Sabah Gazetesi, 30 Eylül 2019.
- Anaç, T. ve Kaya, F. (2017). Bireysel Müşterilerin Katılım Bankacılığını Tercih Etmesini Etkileyen Faktörler. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (15), 145-182.
- Asutay, M. (2012). Conceptualizing and Locating the Social Failure of Islamic Finance: Aspirations of Islamic Moral Economy vs. the Realities of Islamic Finance. Asian and African Area Studies, 11 (2).
- Ayub, M. (2017). İslami Finansı Anlamak. S.A. Çürük, P.Parlakkaya, (Çev.Ed.), İstanbul: İktisat Yayınları.
- Bankalarımız (2019). Bankalarımız 2018. No: 331. İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği Yayını. Erişim adresi: https://www.tbb.org.tr/Content/Upload /Dokuman /7604/Bankalarimiz_2018.pdf
- BDDK. (2019). Türk Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler Raporu Haziran 2019, Erişim adresi: https://www.bddk.org.tr/ContentBddk/dokuman /haber_0038_01.pdf
- Bilgili, F. ve Demirkapı, E. (2016). Borçlar Hukuku. Bursa: Dora Basım Yayın.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Finance
Journal Section
Research Article
Authors
Resül Yazıcı
*
0000-0002-7875-3331
Türkiye
Publication Date
April 30, 2020
Submission Date
January 23, 2020
Acceptance Date
March 18, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 4 Number: 1