Research Article

Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular

Volume: 12 Number: 2 October 1, 2026
TR EN

Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de sektörel enflasyon beklentileri ile kartlı ödeme yoğunluğu arasındaki ilişkiyi aylık frekansta resmî veriler kullanarak incelemektir. Araştırma kamuya açık ikincil zaman serisi verilerine dayandırılmıştır. Çalışmada piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkına ait 12 ay sonrası enflasyon beklentileri bağımlı değişkenler olarak ele alınmış; internetten yapılan kartlı ödeme işlem adedi ve tutarı ile temassız, mobil ve karekodlu ödeme göstergeleri bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Ana modellerde kontrol değişkeni olarak yıllık TÜFE oranı kullanılmış; aylık TÜFE değişkeni ise ana modelden çıkarılmıştır. Ortak dönem bazında oluşturulan aylık veri seti üzerinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi, VIF çoklu doğrusal bağlantı kontrolü, ADF/KPSS birim kök testleri ve HAC/Newey-West dayanıklı standart hatalı regresyon modelleri uygulanmıştır. Bulgular, düzey modellerde kartlı ödeme yoğunluğu ile enflasyon beklentileri arasında genel olarak pozitif yönlü ilişkiler bulunduğunu, ancak çoklu doğrusal bağlantı ve durağanlık kontrolleri dikkate alındığında en sağlam ilişkinin hanehalkı beklentilerinde ortaya çıktığını göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, kartlı ödeme yoğunluğunun özellikle hanehalkı enflasyon beklentilerinin izlenmesinde tamamlayıcı bir gösterge olarak değerlendirilebileceğine işaret etmektedir.

Keywords

Project Number

Yoktur.

References

  1. Akarsu, O., Aktuğ, E., Aldan, A. ve Seven, Ü. (2025). A quasi-experiment in monetary policy: The impact of unexpected easing on inflation expectations and firm behavior (Working Paper No. 25/16). Central Bank of the Republic of Türkiye.
  2. Akarsu, O. ve Torun, H. (2025). Firms’ inflation expectations during the phases of inflation (Research Notes in Economics No. 2025-19). Central Bank of the Republic of Türkiye.
  3. Altan, M. ve Göktürk, İ. E. (2007). Türkiye’de kredi kartlarının toplam özel nihai tüketim harcamalarına etkisi: Bir çoklu regresyon analizi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (18), 25-47.
  4. Bank for International Settlements. (2024). Faster digital payments: Global and regional perspectives (BIS Papers No. 152). https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap152.pdf
  5. Bankalararası Kart Merkezi. (2015). Turkey advanced payments report.
  6. Bankalararası Kart Merkezi. (2018). Türkiye ödeme sistemleri ekosistemi.
  7. Bankalararası Kart Merkezi. (t.y.-a). Dönemsel bilgiler. https://bkm.com.tr/raporlar-ve-yayinlar/donemsel-bilgiler/
  8. Bankalararası Kart Merkezi. (t.y.-b). İnternetten yapılan kartlı ödeme işlemleri. https://bkm.com.tr/internetten-yapilan-kartli-odeme-islemleri/

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economic Design, Institutional Economics, Microeconomics (Other), International Economics (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 1, 2026

Submission Date

April 7, 2026

Acceptance Date

August 6, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 12 Number: 2

APA
İmamoğlu, Ö. (2026). Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular. Uluslararası Ekonomi Ve Yenilik Dergisi, 12(2), 603-622. https://doi.org/10.20979/ueyd.1925190
AMA
1.İmamoğlu Ö. Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular. UEYD. 2026;12(2):603-622. doi:10.20979/ueyd.1925190
Chicago
İmamoğlu, Özkan. 2026. “Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri Ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular”. Uluslararası Ekonomi Ve Yenilik Dergisi 12 (2): 603-22. https://doi.org/10.20979/ueyd.1925190.
EndNote
İmamoğlu Ö (October 1, 2026) Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi 12 2 603–622.
IEEE
[1]Ö. İmamoğlu, “Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular”, UEYD, vol. 12, no. 2, pp. 603–622, Oct. 2026, doi: 10.20979/ueyd.1925190.
ISNAD
İmamoğlu, Özkan. “Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri Ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular”. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi 12/2 (October 1, 2026): 603-622. https://doi.org/10.20979/ueyd.1925190.
JAMA
1.İmamoğlu Ö. Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular. UEYD. 2026;12:603–622.
MLA
İmamoğlu, Özkan. “Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri Ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular”. Uluslararası Ekonomi Ve Yenilik Dergisi, vol. 12, no. 2, Oct. 2026, pp. 603-22, doi:10.20979/ueyd.1925190.
Vancouver
1.Özkan İmamoğlu. Türkiye’de Sektörel Enflasyon Beklentileri ile Kartlı Ödeme Yoğunluğu Arasındaki İlişki: Yüksek Frekanslı Bulgular. UEYD. 2026 Oct. 1;12(2):603-22. doi:10.20979/ueyd.1925190

International Journal of Economics and Innovation

Karadeniz Technical University, Department of Economics, 61080, Trabzon/Türkiye

https://dergipark.org.tr/en/pub/ueyd


33974

 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.