Genetiği değiştirilmiş ürünlerin sayısı son dönemlerde sürekli artmakta, yaşamın her evresindekarşımıza çıkmaktadır. Biyoteknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak genetiği değiştirilmiş organizmalar GDO tarımdan sağlığa kadar birçok sektörde kullanım alanı bulmuştur. Günümüzde pamuk, soya, mısır ve kanola en yaygın olanlarıdır. Bunların yanı sıra ayçiçeği, pirinç, yer fıstığı, papaya ve kasava da GDO’lu üretilmektedir. Ayrıca kiraz, muz, ahududu, biber, ananas, kavun ve karpuzla ilgili çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir
The amount of genetically modified products has been increasing continuously in recent years and they are available as a source of nutrition in every phase of life. In parallel with developments in biotechnology, genetically modified organisms GMOs are used in many sectors from agriculture to health. Today, the most commonly used GMOs are cotton, soy, corn and canola. In addition to these, sunflower, rice, peanut, papaya and cassava are also produced with GMOs. Studies on cherry, banana, raspberry, pepper, pineapple, melon and watermelon are also continuing intensively
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 15 |