Book Review
BibTex RIS Cite

Çanakkale Adalarının “Yeni” Sakinleri Üzerine

Year 2023, Volume: 6 Issue: 1, 165 - 169, 31.05.2023

Abstract

Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar süregelen göç olgusu avcı-toplayıcı gruplarda besleme ve barınma gibi ihtiyaçları karşılamak için başlamışsa da süreç içinde savaşalar, ekonomik nedenler, doğa olayları, güvenlik kaygısı, daha iyi şartlarda yaşama isteği gibi pek çok farklı nedenlerle gerçekleşerek insanlık tarihinin başlıca konularından biri haline gelmiştir. Çalışmanın odaklandığı Çanakkale coğrafyası da Anadolu tarihinin en eski çağlarından bu yana göç olgusunu yaşayan alanlardan biridir. Bu incelemede Mustafa Dinç’in Çanakkale’nin iki ada ilçesi olan Bozcaada ve Gökçeada’da yakın tarihte yaşanan göçlerden sonra oluşan sosyokültürel dokuya ışık tutan Yeni Adalılar: Çanakkale Adalarında Göç, Halk Kültürü, Kimlik ve Dönüşüm isimli çalışması ele alınmış, araştırmacının saha tetkikine dayalı eseri tüm yönleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda eserin başlık ve alt başlıkları ayrı ayrı incelenerek eser hakkında bilgi ve değerlendirmeler sunulmuştur. Bu değerlendirmeler ekseninde ele alınan eser, bir halkbilimcinin gözüyle göç olgusunun ortaya çıkardığı kültürel değişim ve dönüşüm süreçlerini başarılı bir şekilde ortaya sunması bakımından değerli görülmekle birlikte halkbilimi disiplininin pek fazla irdelenmeyen göç folkloru başlığı bağlamına katkılar vermesi açısından başarılı bulunmuştur.

Supporting Institution

-

Project Number

-

Thanks

-

References

  • DİNÇ, Mustafa (2021). Yeni Adalılar Çanakkale Adalarında Göç, Halk Kültürü, Kimlik ve Dönüşüm. Çanakkale: Paradigma Akademi Yayınları.

On the “New” Inhabitants of the Çanakkale Islands

Year 2023, Volume: 6 Issue: 1, 165 - 169, 31.05.2023

Abstract

Although the phenomenon of migration, which has been ongoing from prehistoric times to the present, started to meet the needs such as feeding and housing in hunter-gatherer groups, it has become one of the main issues of human history by taking place for many different reasons such as wars, economic reasons, natural events, security concerns, the desire to live in better conditions. The geography of Çanakkale, which the study focuses on, is also one of the areas that have experienced the phenomenon of migration since the earliest ages of Anatolian history. In this review, Mustafa Dinç's study titled New Islanders: Migration, Folk Culture, Identity and Transformation on the Çanakkale Islands, which sheds light on the sociocultural texture formed after the recent migrations in Bozcaada and Gökçeada, the two island districts of Çanakkale, was discussed, and the researcher's field-based work was tried to be introduced in all aspects. In this direction, the titles and subheadings of the work were examined separately and information and evaluations about the work were presented. The work considered on the axis of these evaluations is considered valuable in terms of successfully revealing the cultural change and transformation processes caused by the phenomenon of migration through the eyes of a folklorist, but it has been found successful in terms of making contributions to the context of the title of migration folklore, which is not studied much by the discipline of folklore.

Project Number

-

References

  • DİNÇ, Mustafa (2021). Yeni Adalılar Çanakkale Adalarında Göç, Halk Kültürü, Kimlik ve Dönüşüm. Çanakkale: Paradigma Akademi Yayınları.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Turkish Folklore
Journal Section Kitap Tanıtımı
Authors

Canan Taş 0000-0002-1459-9232

Project Number -
Publication Date May 31, 2023
Submission Date April 7, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Taş, C. (2023). Çanakkale Adalarının “Yeni” Sakinleri Üzerine. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 6(1), 165-169.