STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Cilt: 1 Sayı: 2 30 Kasım 2015
PDF İndir
TR

STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Öz

ÖZET: 

Bu çalışmanın amacı eğitim kurumlarında stratejik planlama ile örgütsel değişim arasındaki ilişkinin, ilköğretim okulları öğretmen ve yöneticilerinin algılarına göre incelenmesidir. Çalışma sonucunda, stratejik planlama ile örgütsel değişim arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Stratejik planlamanın kurumsal geliştirme boyutu örgütsel değişimin üç boyutuyla, güvensizlik ise iki boyutuyla anlamlı ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Eğitim Sektörü, Stratejik planlama, Örgütsel Değişim.

Jel Sınıflandırması: I21, O21, P11.

 

Examining Of Relationship Between Strategic Planning And Organizational Change: A Case Study On Education Sector

 

ABSTRACT: The aim of this work is to analyze the relationship between strategic planning and organizational change in educational institutions according to the perceptions of primary school teachers and directors. As a result of this study, it is determined that there is a positive and significant relationship between strategic planning and organizational changes. It is also determined  that there is a significant relationship between  institutional evaluation dimension of strategic planning and organizational changes’ three dimensions  and between disbelief dimension of strategic planning and organizational changes’  two  dimensions.

 

Key Words: Education Sector, Strategic Planning, Organizational Change.

Jel Classification: I21, O21, P11.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. KAYNAKÇA
  2. Akgemci, T. (2007), Stratejik Yönetim, Ankara: Gazi Kitapevi, 14-15.
  3. Akkoç, İ. (2012), “Etik İklim ve Gelişim Kültürünün Yenilikçi Davranışa Etkisinde Dağıtım Adaletinin Rolü”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(3), 45-60.
  4. Akkoç, İ., Çalışkan, A., Turunç, Ö. (2012), “Örgütlerde Gelişim Kültürü ve Algılanan Örgütsel Desteğin İş Tatmini ve İş Performansına Etkisi: Güvenin Aracılık Rolü”, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 19 (1), 105-109.
  5. Aksu, B. M. (2004). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Yöneticilik Eğilimleri. XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiriler (Cilt-I). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2004, 709-727.
  6. Arabacı, İ.B. (2010), “Stratejik Planlamada Çevre Analizi Tekniği Olarak Pest Analizi”, E-journal of New World Sciences Academy, 5/3, 38-49.
  7. Asunakutlu, T., Coşkun, B. (2000), “Stratejik Yönetimde Örgütün Rolüne İlişkin Bir Değerlendirme”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4/7.
  8. Aydemir, S. R. (2003), “Kurumsal Etkinlikte Anahtar Bir Kavram: Örgütsel Değişim”, Mevzuat Dergisi, 6/4.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2015

Gönderilme Tarihi

26 Kasım 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Akkoç, Y. İ., & Ergen, İ. (2015). STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 1(2), 55-84. https://doi.org/10.29131/uiibd.232126
AMA
1.Akkoç Yİ, Ergen İ. STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. IJEAS. 2015;1(2):55-84. doi:10.29131/uiibd.232126
Chicago
Akkoç, Yrd.doç.dr. İrfan, ve İbrahim Ergen. 2015. “STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA”. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 1 (2): 55-84. https://doi.org/10.29131/uiibd.232126.
EndNote
Akkoç Yİ, Ergen İ (01 Kasım 2015) STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 1 2 55–84.
IEEE
[1]Y. İ. Akkoç ve İ. Ergen, “STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA”, IJEAS, c. 1, sy 2, ss. 55–84, Kas. 2015, doi: 10.29131/uiibd.232126.
ISNAD
Akkoç, Yrd.doç.dr. İrfan - Ergen, İbrahim. “STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA”. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 1/2 (01 Kasım 2015): 55-84. https://doi.org/10.29131/uiibd.232126.
JAMA
1.Akkoç Yİ, Ergen İ. STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. IJEAS. 2015;1:55–84.
MLA
Akkoç, Yrd.doç.dr. İrfan, ve İbrahim Ergen. “STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA”. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 1, sy 2, Kasım 2015, ss. 55-84, doi:10.29131/uiibd.232126.
Vancouver
1.Yrd.doç.dr. İrfan Akkoç, İbrahim Ergen. STRATEJİK PLANLAMA İLE ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: EĞİTİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA. IJEAS. 01 Kasım 2015;1(2):55-84. doi:10.29131/uiibd.232126

ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ

Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.  

Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur. 

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ


Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

ISSN: 2149 - 5823