The
monocultural transformation of hazelnut in the agricultural product pattern of
Ordu and Giresun, transition to its mass production, and the process of its commodification
in the region started with the opening of the Black Sea to international trade
during 19th century. In this transformation, migrations from the other
coasts of the Black Sea appears as one of the most important factors. Compared
to the other agricultural products that produced at subsistence farming, the
hazelnut is always directed to the market from the farmers, which develops the
market relations in the region. The traders who originating from feudal relations
carry out hazelnut trade, opened the first factories established after the
Republic. Within the perspective of economic history, this study explains the agrarian
change and and the transforming factors in the region of Harşit Çayı and Akçay,
which was a part of Ordu and Giresun between 1850 and 1950.
Ordu
ve Giresun illerinin tarımsal ürün deseninde fındığın mono kültüre dönüşmesi,
kitlesel üretimine geçilmesi ve bölgede ticarete konu olan tek mal olması
süreci 19.yy’da Karadeniz’in uluslararası ticarete açılması ile başlamıştır. Bu
dönüşümde, Karadeniz’in diğer kıyılarından gelen göçler de önemli bir etken
olarak öne çıkmaktadır. Geçimlik üretim yapılan tarım ürünlerine kıyasla,
ekildiği ilk günden itibaren piyasaya yönlendirilen fındığın öne çıkışı ile
bölgedeki piyasa ilişkileri de gelişmeye başlamıştır. Fındık ticaretini yürüten
feodal kökenli tüccarlar Cumhuriyetten sonra kurulan ilk fabrikaların da
sahipleridir. Bir iktisat tarihi çalışması olarak bu makalede, 1850 ve 1950
yılları arasında Harşit Çayı ile Akçay arasında kalan Ordu ve Giresun’a bağlı
yerleşim birimlerinde tarımsal faaliyetlerin dönüşümünü ve dönüştürücü etmenler
açıklanmaya çalışılmaktadır.
Bölüm | Cilt: 1 Sayı: 2 |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Şubat 2018 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |