Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Historical Development of Hazelnut Cultivation (1850-1950)

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 43 - 53, 07.02.2018

Öz

The
monocultural transformation of hazelnut in the agricultural product pattern of
Ordu and Giresun, transition to its mass production, and the process of its commodification
in the region started with the opening of the Black Sea to international trade
during 19th century. In this transformation, migrations from the other
coasts of the Black Sea appears as one of the most important factors. Compared
to the other agricultural products that produced at subsistence farming, the
hazelnut is always directed to the market from the farmers, which develops the
market relations in the region. The traders who originating from feudal relations
carry out hazelnut trade, opened the first factories established after the
Republic. Within the perspective of economic history, this study explains the agrarian
change and and the transforming factors in the region of Harşit Çayı and Akçay,
which was a part of Ordu and Giresun between 1850 and 1950.

Kaynakça

  • Bozkaya, A. E.(1936). Anadolu’nun Pamuk-Çeltik-Mısır-Fındık-Afyon ve Bağcılık Bölgelerinde Kullanılan Ziraat Alet ve Düzenleri Üzerine Araştırmalar. Ankara: Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayınları.
  • Emecen, F. (2005). Doğu Karadeniz’de İki Kıyı Kasabasının Tarihi Bulancak-Piraziz. İstanbul: Kitabevi.
  • Erhan, H. (2016). 1915'ten 1980'e Karadeniz, Ermeniler, Eşkıyalar, İnsanlar, Yaşamlar. İstanbul: İletişim Yayınları
  • Fahrettin, F.(1934). Ordu Külliyatı. Sivas: Kamil Matbaası.
  • Güran, T. (1992). Zirai Politika ve Ziraatte Gelişmeler 1839-1876. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Hovas, M. (1930). Giresun Mıntıkası Fındık Ağaçları Hakkında Tetkikat. İstanbul: İstanbul Darülfünun Fen Fakültesi Neşriyatı.
  • Kara, A. (2013). XIX. Yüzyılda Çorum’da Göçmenlerin Yerleştirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. Volume 8/6 Spring 2013, p. 333-344.
  • Kaynar, İ. S. (2012). 19.yy’ın İkinci Yarısından Cumhuriyet’e Fındığın Ekonomik ve Sosyal Tarihi (Orta Karadeniz Bölgesi). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi SBE İktisat Tarihi Anabilim Dalı.
  • Kazım, H. (1314). Fındık Ağaçları ve Mahsulü Hakkında Malumat-ı Umumiye. Trabzon Keyder, Ç. ve Tabak, F. (Eds.). (2010) Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Koç, V. (1983). Hayat Hikayem. İstanbul.
  • Mutlu Çamoğlu, S, Yılmaz, H, Gül, A , Görgülü, M. (2012). Kooperatifler Aracılığıyla Hayvan Dağıtımı Kapsamında Desteklenen Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Pazara Katılım Düzeyini Etkileyen Faktörlerin (Üreticiye ve İşletmeye Ait) Analizi: Adana İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 18 (1 ve 2), 13-22.
  • Peker, K. (1947-1948). Fındık. Giresun: Yeşilgiresun Matbaası.
  • Özel, O. (2007). Muhacirler, Yerliler ve Gayrimüslimler. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar, Sayı 5, ss.93-112.
  • Sarıoğlan, E. E. (1996). Tanzimat’ın Trabzon’da Uygulanması (1839-1856). (Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi SBE
  • Saylan, K. (2013). Ordu Yöresinde Yaşanan Göç Hareketler (1877-1914). Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, Sayı 28, ss.57-78.
  • T.C. Gireson Ticaret ve Sanayi Odası. (1933). Cumhuriyet’in 10. Yılında, 1923-1933. Giresun.
  • Yaşayanlar, İ. (2016). Osmanlı Döneminde Ordu’dan Düzce’ye Göçler. F. Özçelik (Ed.), Düzce’de Tarih, Kültür ve Sanat içinde (ss.87-92). Bursa: Gaye Kitabevi.

Fındıkçılığın Tarihsel Gelişimi (1850-1950)

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 43 - 53, 07.02.2018

Öz

Ordu
ve Giresun illerinin tarımsal ürün deseninde fındığın mono kültüre dönüşmesi,
kitlesel üretimine geçilmesi ve bölgede ticarete konu olan tek mal olması
süreci 19.yy’da Karadeniz’in uluslararası ticarete açılması ile başlamıştır. Bu
dönüşümde, Karadeniz’in diğer kıyılarından gelen göçler de önemli bir etken
olarak öne çıkmaktadır. Geçimlik üretim yapılan tarım ürünlerine kıyasla,
ekildiği ilk günden itibaren piyasaya yönlendirilen fındığın öne çıkışı ile
bölgedeki piyasa ilişkileri de gelişmeye başlamıştır. Fındık ticaretini yürüten
feodal kökenli tüccarlar Cumhuriyetten sonra kurulan ilk fabrikaların da
sahipleridir. Bir iktisat tarihi çalışması olarak bu makalede, 1850 ve 1950
yılları arasında Harşit Çayı ile Akçay arasında kalan Ordu ve Giresun’a bağlı
yerleşim birimlerinde tarımsal faaliyetlerin dönüşümünü ve dönüştürücü etmenler
açıklanmaya çalışılmaktadır. 

Kaynakça

  • Bozkaya, A. E.(1936). Anadolu’nun Pamuk-Çeltik-Mısır-Fındık-Afyon ve Bağcılık Bölgelerinde Kullanılan Ziraat Alet ve Düzenleri Üzerine Araştırmalar. Ankara: Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayınları.
  • Emecen, F. (2005). Doğu Karadeniz’de İki Kıyı Kasabasının Tarihi Bulancak-Piraziz. İstanbul: Kitabevi.
  • Erhan, H. (2016). 1915'ten 1980'e Karadeniz, Ermeniler, Eşkıyalar, İnsanlar, Yaşamlar. İstanbul: İletişim Yayınları
  • Fahrettin, F.(1934). Ordu Külliyatı. Sivas: Kamil Matbaası.
  • Güran, T. (1992). Zirai Politika ve Ziraatte Gelişmeler 1839-1876. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Hovas, M. (1930). Giresun Mıntıkası Fındık Ağaçları Hakkında Tetkikat. İstanbul: İstanbul Darülfünun Fen Fakültesi Neşriyatı.
  • Kara, A. (2013). XIX. Yüzyılda Çorum’da Göçmenlerin Yerleştirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. Volume 8/6 Spring 2013, p. 333-344.
  • Kaynar, İ. S. (2012). 19.yy’ın İkinci Yarısından Cumhuriyet’e Fındığın Ekonomik ve Sosyal Tarihi (Orta Karadeniz Bölgesi). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi SBE İktisat Tarihi Anabilim Dalı.
  • Kazım, H. (1314). Fındık Ağaçları ve Mahsulü Hakkında Malumat-ı Umumiye. Trabzon Keyder, Ç. ve Tabak, F. (Eds.). (2010) Osmanlı’da Toprak Mülkiyeti ve Ticari Tarım. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Koç, V. (1983). Hayat Hikayem. İstanbul.
  • Mutlu Çamoğlu, S, Yılmaz, H, Gül, A , Görgülü, M. (2012). Kooperatifler Aracılığıyla Hayvan Dağıtımı Kapsamında Desteklenen Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Pazara Katılım Düzeyini Etkileyen Faktörlerin (Üreticiye ve İşletmeye Ait) Analizi: Adana İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 18 (1 ve 2), 13-22.
  • Peker, K. (1947-1948). Fındık. Giresun: Yeşilgiresun Matbaası.
  • Özel, O. (2007). Muhacirler, Yerliler ve Gayrimüslimler. Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar, Sayı 5, ss.93-112.
  • Sarıoğlan, E. E. (1996). Tanzimat’ın Trabzon’da Uygulanması (1839-1856). (Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi SBE
  • Saylan, K. (2013). Ordu Yöresinde Yaşanan Göç Hareketler (1877-1914). Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, Sayı 28, ss.57-78.
  • T.C. Gireson Ticaret ve Sanayi Odası. (1933). Cumhuriyet’in 10. Yılında, 1923-1933. Giresun.
  • Yaşayanlar, İ. (2016). Osmanlı Döneminde Ordu’dan Düzce’ye Göçler. F. Özçelik (Ed.), Düzce’de Tarih, Kültür ve Sanat içinde (ss.87-92). Bursa: Gaye Kitabevi.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Cilt: 1 Sayı: 2
Yazarlar

İhsan Seddar Kaynar

Yayımlanma Tarihi 7 Şubat 2018
Gönderilme Tarihi 13 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaynar, İ. S. (2018). Fındıkçılığın Tarihsel Gelişimi (1850-1950). Ünye İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 43-53.

Publication Principles
1. Manuscripts submitted to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences must not have been published anywhere before and should not have been submitted for publication.
2. Articles written in either Turkish or English languages are published in the journal. The scientific and linguistic responsibility of the studies published in the journal belongs to the author(s).
3. In our journal, not only studies coming from academicians but also studies coming from researchers will be evaluated.
4. Studies that had been presented at conferences before and have not been published in full text, only had been published abstracts, can be accepted into the publication evaluation process provided that it is stated in the study.
5. Articles should be submitted to our journal electronically. To submissions of articles online through the website and follow the stage of the article in the referee evaluation process, it is necessary to be a member and log in to the Journal. The personal information entered on the journal's website will only be used for the stated purposes of the journal and will not be accessible for any other purpose or to any party.
6. The authors are informed about the refereeing process of the articles submitted to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences through the system and the evaluation reports can be easily followed by them via the system.
7. When applying, an article file without author information will be uploaded to the system.
8. The journal is based on the blind peer-review process. In the articles to be sent to the referee, the confidentiality of the information regarding the author's identity is ensured.
9. The articles submitted to the journal are sent to at least two referees after the preliminary examination in terms of form and content. Manuscripts that receive positive feedback from the referees are included in the publication process. If one positive and one negative report is received from the referees, the study is sent to a third referee by the Journal Editor.
10. It is aimed that the articles submitted to the journal will complete the referee process within two months. However, the authors of the articles for which corrections are requested must make the relevant corrections within one month and send them to the editorial board.
11. In line with the reports from the referees, it is decided to publish the article, to request revisions, additional information and abbreviations from the authors within the framework of the report, or not to publish it, and this decision is announced to the authors through the system. The authors are answerable for making all changes requested by the referees. Studies will not be published without constructing the desired changes.
12. The articles whose evaluation process is completed are queued by the journal editorial office and published in the relevant issue of the journal.
13. Manuscripts that do not comply with the journal's subject, spelling or grammar rules are returned to the authors after the preliminary review without being sent to the referees. All kinds of changes in form and content may be requested from the authors of the manuscripts received for preliminary evaluation.
14. All publication rights of the articles accepted and published in the journal in written and electronic media belong to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences.
15. No royalties are paid to the authors for the works published in the journal and the author does not have any claim rights.
16. The opinions in the articles published in the journal are subject to the responsibility of the corresponding authors.
17. In line with the reports received from the referees, it is decided to publish the article, to request corrections, additional information and abbreviations from the authors within the framework of the report, or not to publish the article, and this decision is notified to the authors via the system. Authors are obliged to make all changes requested by the referees. The manuscripts are not published until the requested changes are made.
18. All publication rights of the articles accepted and published in the journal in written and electronic media belong to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences.
19. No royalties are paid to the authors for the works published in the journal and the author does not have any claim rights.
20. The opinions in the articles published in the journal are subject to the responsibility of the relevant authors.
21. Articles accepted for publication cannot be reproduced and published in any way without the written permission of The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences. However, it can be quoted provided that the source is cited.
22. If a research study has been supported by any institution or produced from the thesis, this should be indicated as a footnote on the same page by placing (*) on the last word of the title of the work.