Kadınların eşit haklar ve özgürlükler için başlattığı mücadele, Feminizm olarak adlandırılan kadın hareketi aslında birçok sancılı süreçlerden geçmiş bir sosyal eylemdir. Bu harekette kadın ve erkek dünyası birbirinden farklı, birbirine eşit ya da birbiri ile yarışmaması gereken gibi özelliklerle tartışıla gelmiştir. Sosyal çalışma disiplini de insanlar arasında ayrım gözetmeksizin sosyal adaletin savunuculuğunu yapan bir meslektir. Bu çalışma ile insanların sosyal yaşamında radikal değişimler yaratan iki olgunun kesişme noktaları bu mesleğin öncülerinden biri olan Alice Salomon’un hayatı üzerinden ele alınmıştır. Sosyal çalışma disiplini gibi, kuruluşunda kadınların daha aktif bir rol üstlendiği bir mesleğin, kadınların haklarının savunuculuğunda ne kadar etkisi olduğu gösterilmiştir. Bunun ortaya konulması için ise sosyal çalışma öncülerinden kabul edilen Alice Salomon’un yaşamı üzerinden bir durum tespiti yapılmıştır. Çünkü Alice Salomon hem sosyal çalışma mesleği ve disiplininde hem de kadın hareketleri içerisinde döneminin çizgisi dışına çıkmış önemli nadir isimler arasındadır.
Sosyal çalışmanın Almanya’da bir meslek ve disiplin olarak kabul görmesini sağlamak ve dönemin kadınları arasındaki sosyal farkları kapatmak Alice’in önemli işleri arasındadır. Alice kadınları yine kadınlar için harekete geçirmiş ve sosyal çalışma mesleğini de kadınların aktif olarak görev alması gereken bir disiplin olarak yönlendirmiştir. Alice, yaşamı boyunca sosyal adaletin savunuculuğunu yapmış, eşitsizliklerin giderilmesi için çalışmıştır. Buna rağmen yaşadığı dönemin ırkçı tehditleri altında kaldığı için çalışmalarının değeri kendisinden sonra ancak anlaşılabilmiştir. Hayatının en verimli zamanını, yalnızlık ve sefalet içerisinde geçirmesine rağmen en kıymetli eserlerini de yine bu dönemde ortaya koymuştur.
Kadın hareketi sosyal çalışma öncüleri Alice Salomon eşitsizlikle mücadele
The struggle that women started for equal rights and freedoms, the women's movement called Feminism, is actually a social action that has gone through many painful processes. In this movement, the world of men and women has been discussed with features such as different from each other, equal to each other or that they should not compete with each other. Social work discipline is also a profession that advocates social justice without discrimination between people. In this study, the intersection points of two phenomena that create radical changes in people's social life are discussed through the life of Alice Salomon, one of the pioneers of this profession. It has been shown that a profession, such as the social work discipline, in which women take a more active role in its establishment, has an impact on the advocacy of women's rights. In order to reveal this, a situation analysis was made on the life of Alice Salomon, who is accepted as one of the pioneers of social work. Because Alice Salomon is among the rare names that went beyond the line of her period both in the profession and discipline of social work and in the women's movements.
Making social work accepted as a profession and a discipline in Germany and closing the social differences between the women of her period are among the important works of Alice. Alice mobilized women for women and directed the social work profession as a discipline that women should take an active role in. Throughout her life, Alice has been an advocate for social justice and has worked for the elimination of inequalities. Despite this, the value of his work could only be understood after him, as he was under the racist threats of his time. Although she spent the most productive time of her life in loneliness and misery, she also revealed her most precious works in this period.
Alice Salomon Women social work pioneers fighting inequality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 4 |
Our journal licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License