Bu çalışma, Bingöl ilinde arıcılık yapan
işletmelerinin yapısal durumunu, temel sorunlarını ve çözüm önerilerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kovan başına bal verimini etkileyen
faktörlerin belirlenmesinde regresyon analizi kullanılmıştır. Oransal örnekleme
yöntemiyle 87 adet işletmeyle anket yapılmıştır.
Araştırma bulgularına göre, yetiştiricilerin
yaş ortalaması 47.3, ortalama arıcılık yapma süresi 18.1 yıl, üretici başına
düşen mevcut kovan sayıları ortalaması 133.6 adet ve koloni başına bal verimi
ortalaması ise 11.1 kg olarak belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda
yetiştiricilerin büyük bir kısmının (%84) gezginci arıcılık yaptığı ve
arıcıların %78.2’sinin yer ve konaklama sorunu olduğu saptanmıştır.
Yetiştiricilerin Bingöl arıcılık sektörünün gelişmesinin önündeki en büyük
etken olarak ilk 3 sırada %32.2 ile arıcıların yeterli bilgiye sahip olmaması,
%29.9 ile desteklemenin yetersiz olması ve %23 ile pazarlama sorununu
gördükleri belirlenmiştir. Mesleki deneyim süresi fazla, kovan sayısı az ve
gezgin arıcılık yapan işletmelerin bal verimlerinin daha yüksek olduğu tespit
edilmiştir.
Sonuç olarak, arı yetiştiriciliğinde eğitim
konusunun ciddi düzeyde ele alınarak yerel ve ulusal basında eğitimlerin
verilmesi, arıcılıkla ilgili girdi temini ve arı ürünlerinin pazarlanmasında
üretici örgütlerinin etkinleştirilmesi için çalışmaların yapılması gerektiği
saptanmıştır. Mesleki deneyimi fazla ve konaklama sorununu çözmeyi başaran
gezginci arıcılık yapan yetiştiricilere yönelik strateji ve politikaların
geliştirilmesi bölgede bal üretim ve verim miktarını önemli oranda arttıracağı
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 29, 2019 |
Acceptance Date | March 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 1 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.