Propolis, bal arıları
tarafından çeşitli bitkilerden toplanan ve reçine ile kendi mumlarının
karıştırılmasıyla elde edilen aynı zamanda kovan yapımı ve bakımında kullanılan
yapışkan reçineli bir üründür. Propolisin tam kompozisyonu kaynağına bağlı olarak değişir. Genellikle propolis % 50
reçine ve bitki balsamı, %30 balmumu, %10 esansiyel yağlar, %5 polen ve %5 diğer çeşitli maddelerden oluşur. Propolisin, özellikle
etonolik özütü, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve
hepatoprotektif etkileri ile geniş spektrumlu aktivite gösterir. Bu yüzden, günümüzde diyet katkısı olarak
propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti
mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve
terpenoid içeriklerinden kaynaklanır. Son yıllarda propolis antibakteriyel,
antioksidan, antiinflammatuar ve antitümoral etkileri ile ilgili birçok
araştırmaya konu olmuştur. Karaciğer immünolojik savunma mekanizmalarında rol oynayan
önemli organlardan birisidir. Bu derlemede de propolisin özellikleri ve
karaciğer koruyucu etkinliği ile ilgili çalışmalardan bahsedilmektedir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 30, 2013 |
Acceptance Date | March 20, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 13 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.