Research Article
BibTex RIS Cite

Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri

Year 2011, Volume: 30 Issue: 2, 1 - 4, 01.06.2011

Abstract

Bu çalışmada, Bursa’da süt sığırcılığı işletmelerinden toplanan çiğ sütler ile perakende satışa sunulan UHT sütlerdeki aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçların halk sağlığı yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 30 adet çiğ süt ve 54 adet UHT süt olmak üzere toplam 84 adet süt örneğinde AFM1 düzeyleri ELISA tekniği ile belirlenmiştir. İncelenen çiğ süt ve UHT süt örneklerinin tümünde AFM1 tespit edilmiş olup (% 100.0), ortalama AFM1 miktarı 6.40±0.42 ng/kg olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, süt örneklerinde bulunan AFM1 düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi, AB ve FAO/WHO’nun tolerans limitlerinin oldukça altında olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı tespit edilmiştir.

Aflatoxin M1 levels of raw milks and UHT milks in Bursa

Year 2011, Volume: 30 Issue: 2, 1 - 4, 01.06.2011

Abstract

This study aims to determine the aflatoxin M1 (AFM1) levels of raw milks collected from dairy farms and retail UHT milks in Bursa, and to evaluate the results in effect of public health. For this, AFM1 levels in a total of 84 milk samples, comprised of 30 raw milks and 54 UHT milks, were deteremined by ELISA. AFM1 was detected in all (100.0%) of the raw milks and UHT milks, with a mean level of 6.40 0.42 ng/kg. Results indicate that the AFM1 levels in all milk samples were below the Turkish Food Codex, European Union and FAO/WHO tolerance limits, indicting no significant risk for public health.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

H. Hüseyin Oruç This is me

Seran Temelli This is me

Ali Sorucu This is me

Publication Date June 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Oruç, H. H., Temelli, S., & Sorucu, A. (2011). Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 1-4.
AMA Oruç HH, Temelli S, Sorucu A. Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. June 2011;30(2):1-4.
Chicago Oruç, H. Hüseyin, Seran Temelli, and Ali Sorucu. “Bursa’da Çiğ Süt Ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30, no. 2 (June 2011): 1-4.
EndNote Oruç HH, Temelli S, Sorucu A (June 1, 2011) Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30 2 1–4.
IEEE H. H. Oruç, S. Temelli, and A. Sorucu, “Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri”, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, pp. 1–4, 2011.
ISNAD Oruç, H. Hüseyin et al. “Bursa’da Çiğ Süt Ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30/2 (June 2011), 1-4.
JAMA Oruç HH, Temelli S, Sorucu A. Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011;30:1–4.
MLA Oruç, H. Hüseyin et al. “Bursa’da Çiğ Süt Ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, 2011, pp. 1-4.
Vancouver Oruç HH, Temelli S, Sorucu A. Bursa’da Çiğ Süt ve UHT Sütlerde Aflatoksin M1 Düzeyleri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011;30(2):1-4.