Çalışmada materyal olarak ticari bir broiler kesimhanesinden elde edilen onar adetlik üç grup karkasla çalışılmıştır. Birinci grup karkaslar iç alma işlemi sırasında, 1.5 ppm ozon içeren suyla, 2. grup karkaslar 30 ppm sodyum hipoklorid’le klorlanan suyla 7 dk duşlanmışlardır. Kontrol grubu karkasların duşlanması sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmamıştır. Ozonlu su, klorlu suya göre toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı üzerine ortalama %50, E.coli sayısı üzerine ortalama %99.47, Staphylococ/Micrococ sayısı üzerine ortalama %66.67 oranında daha etkili bulunmuştur. Sonuç olarak ozonlu suyun, klorlu suya kıyasla tavuk karkaslarının dezenfeksiyonunda çok daha düşük düzeylerde, daha güvenilir ve daha etkili olduğu tespit edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 25 Issue: 1-2 |