Bu çalışmada, elmalardan alınan görüntüler
üzerinde evrişimsel sinir ağı yöntemlerinden olan Faster R-CNN kullanılarak
elmaların çürük ve sağlam olarak sınıflandırılması amaçlanmaktadır. Önerilen
modelde işlem adımları sırasıyla görüntü alma-önişleme, çürük bölgelerin tespit
edilmesi ve elmaların sınıflandırması şeklindedir. Görüntü alma-önişleme
aşamasında, tasarlanan bir görüntü alma platformu içerisinde bulunan NIR kamera
kullanılmıştır. Çalışmada 100’ü çürük ve 100’ü sağlam olan toplam 200 adet
elmanın her birinin 6 farklı açısından toplam 1200 adet görüntü elde
edilmiştir. Önişleme aşamasında, bu görüntülere sırasıyla uyarlamalı histogram
eşitleme, kenar bulma, morfolojik işlemler uygulanmıştır. Önişlem uygulanarak
görünürlüğü iyileştirilen yeni görüntüler kullanılarak eğitilen Faster R-CNN
modeli ile çürük bölgeler tespit edilmiştir. Sınıflandırma aşamasında, çürük ve
sağlam elmaların tespit edilmesinde %84,95 doğru sınıflandırma oranına
ulaşılmıştır. Sonuç olarak, önerilen modelin meyve suyu gıda sanayisinde çürük
ve sağlam elmaların otomatik olarak tespit edilmesinde kullanılabileceği
düşünülmektedir.
In this study, it is aimed to classify of the apples
as bruised and robust by using Faster R-CNN which is one of the convolutional
neural network methods on images taken from apple fruit. In the proposed model,
the process steps are the image acquisition-preprocessing, the determination of
the caries regions, and the classification of the apples. During the image
acquisition-preprocessing phase, a NIR camera is used, which is located within
a designed image acquisition platform. In the study, a total of 1200 images
were obtained from 6 different angles of each of a total of 200 apples, 100 of
which were bruised and 100 of which were robust. In the pre-processing phase,
adaptive histogram equalization, edge detection, morphological operations are
applied to these images, respectively. Caries were identified with the Faster
R-CNN model trained using new images with improved visibility by applying
preprocessing. In classification phase, 84.95% correct classification rate has
been reached in the detection of bruised and robust apples. As a result, it is
thought that the proposed model can be used for automatic detection of bruised
and robust apples in juice food industry.
Bruised apple detection image processing classification convolutional neural network Faster R-CNN
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2019 |
Submission Date | October 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 11 Issue: 1 |
All Rights Reserved. Kırıkkale University, Faculty of Engineering and Natural Science.